Met al onze partners en projecten in het buitenland hebben wij door onze jarenlange contacten en persoonlijke bezoeken een goede, betrouwbare relatie opgebouwd. Hoofdzakelijk werken wij met kleine stichtingen die op een duurzame wijze in hun eigen land en bevolking willen investeren.
Vaak zitten we met elkaar om tafel om te kijken voor welke uitdagingen projecten staan en hoe wij met elkaar kunnen kijken hoe we die uitdagingen aan kunnen gaan. Thema’s die aan de orde komen zijn het waarborgen van de veiligheid en continuïteit van de projecten en deelnemers, en hoe wij met name projecten waar met (jonge) kinderen gewerkt wordt op een duurzame wijze kunnen helpen.
In veel projecten in ontwikkelingslanden werk je als vrijwilliger met kinderen die uit financieel armlastige gezinnen komen, waarvan ouders zeer laaggeletterd of zelfs analfabeet zijn, en ook laag opgeleid zijn. In plaats van de westerse individuele cultuur, zie je in ontwikkelingslanden dat kinderen opgroeien vanuit een groepscultuur.
Familie en de eigen gemeenschap zijn de belangrijkste omgevingsfactoren. Familie is een breed begrip. Hier vallen niet alleen (groot)ouders, broers en zussen onder, maar ook verre familieleden als (oud) tantes en oom. Wees niet verbaasd als te horen krijgt dat een kindje een onwerkelijk aantal broers en zussen benoemd, ook het buurjongetje of meisje voelt vaak als familie en telt als belangrijk persoon mee in de kring rondom hem of haar.
Regelmatig bespreken wij met onze contactpersonen in het buitenland welke bijdrage vrijwilligers kunnen geven aan specifieke projecten met kinderen.
Als een vrijwilliger iets inzet, en na een paar weken of maanden weer vertrekt, is het belangrijk dat zijn of haar werk wordt doorgezet. Wij vinden het belangrijk om een balans te houden in het aantal vrijwilligers en zullen voorkomen dat een project overbezet raakt. Daarnaast is geen enkel project afhankelijk van onze vrijwilligers en kunnen zij ook voortbestaan zonder de hulp van vrijwilligers.
Onder duurzame hulp verstaan wij ondersteuning op verschillende gebieden als onderwijs en ontwikkeling op sociaal en cognitief vlak. Voorbeelden waar wij aan werken zijn hoe een pedagogisch klimaat van een groep kinderen verbeterd kan worden. Een ander voorbeeld is hoe vrijwilligers een bijdrage kunnen leveren om de hygiënische omstandigheden te verbeteren. Dit zijn vaak maar hele kleine dingen die veel verschil kunnen maken.
Onze contactpersoon in Nepal verwoordt dit heel mooi:
“Ook voor kinderen persoonlijk kan het levensveranderend zijn als er iemand komt die laat zien dat een kind het wél waard is om hier op aarde rond te lopen (Nepalezen hebben geen idee dat complimenten op positieve stimulans ook mogelijk is). Juist deze kleine gebaren van een westers iemand die hier wél weet van heeft, kunnen echt grote gevolgen hebben voor de individuele ontwikkeling van kinderen. Dát blijft ze bij.
Onze doelstelling is om vrijwilligerswerk en toerisme op een duurzame manier samen te laten gaan. Al vanaf het moment van oprichting hebben wij dit op verschillende manieren aangeboden. Dit altijd met een aantal kernwaarden en richtlijnen als uitgangspunt.
Het Andre Reizen is lid van de landelijke vereniging Volunteer Correct. De missie van vereniging Volunteer Correct is het verbeteren van het internationaal vrijwilligerswerk en de stichting staat voor eerlijk, duurzaam en verantwoord internationaal vrijwilligerswerk.
In 2019 zijn kwaliteitsrichtlijnen met betrekking tot internationaal vrijwilligerswerk opgesteld. Aan deze kwaliteitseisen voldoen wij als organisatie en hiermee worden wij als aanbevolen organisatie bevonden en mogen we dit keurmerk op onze website plaatsen.
Lees meer over de kwaliteitsrichtlijnen voor internationaal vrijwilligerswerk.
Wil je meer weten over duurzaam vrijwilligerswerk (en reizen) in het buitenland?
Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en dan helpen we je graag verder!