Zorgcentrum en voedselbank - Zuid Afrika

In een township aan de rand van Port Elizabeth ligt een zorgcentrum dat zich inzet voor de kwetsbare bewoners uit de directe omgeving.

Vrijwilligerswerk in een zorgcentrum in een township in Zuid Afrika

Binnen dit vrij uitgebreide zorgcentrum worden een aantal deelprojecten gerund op het gebied van goed onderwijs, werkgelegenheid, maaltijden en kleding, en gezondheidszorg.

Community project en zorgcentrum in Zuid Afrika

Het doel van dit project is het aanbieden van goede zorg en het verbeteren van de levenssituatie van de meest kwetsbare mensen in dit township.

In ruil voor hulp op het gebied van voedsel en kleding wordt aan de bewoners gevraagd iets terug te doen voor hun gemeenschap. Dat kan bijvoorbeeld het verzamelen van afval of plastic zijn, zodat dit centraal terecht komt.

 

Vrijwilligerswerk in dit community project

De mensen die in dit community project werken bezorgen ongetwijfeld een enorme glimlach op je gezicht. Ze zetten zich met zoveel passie en plezier in voor de bewoners in dit township, echt prachtig om te zien! Er is elke dag zoveel te doen en als vrijwilliger ben je dan ook meer dan welkom om een handje mee te helpen. Vanaf de eerste dag voel je dat je ontzettend welkom bent en dat je bijdrage erg gewaardeerd wordt.

Het leuke aan dit project is dat je in verschillende deelprojecten mee kunt helpen en dat je dit ook helemaal zelf in mag vullen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om vooral veel met je handen bezig te zijn? Dan ben je in de voedselbank, het naaiatelier, de inpakafdeling of het kledinginzamelpunt op je plek!  Lijkt het je leuk om een aantal dagen met kinderen te werken en mee te helpen op de school, of wil je graag meehelpen in de medische kliniek? Ook dat is mogelijk! Een combinatie van álle deelprojecten kan natuurlijk ook. De hulp van vrijwilligers is altijd meer dan welkom, en je kunt je voor verschillende deelprojecten inzetten.

 

Vrijwilligerswerk in een township

 

Goed onderwijs

Het zorgcentrum gelooft dat goed onderwijs kinderen uit de armoedespiraal kan halen en voor verandering in de gemeenschap zorgt. De basisschool die binnen het zorgcentrum is opgericht, zorgt naast de basisvakken ook voor sportactiviteiten, workshops en creatieve activiteiten als dans en drama voor de kinderen. Ongeveer 200 kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 gaan naar deze school. De focus ligt voornamelijk op de persoonlijke en sociale ontwikkeling van deze kwetsbare kinderen in één van de armste townships in Port Elizabeth.

Daarnaast ondersteunt de school ook de ouders van de kinderen en de jongeren in de community met behulp van basis onderwijs. In de middagen komen jongeren en volwassenen die als kinderen niet de kans hebben gehad om naar school te kunnen gaan, naar de basisschool voor onderwijs en bijscholing in verschillende vakken. Dit helpt ze uiteindelijk bij het vinden van een baan.

 

Onderwijs in het community project

 

Naschoolse activiteiten

Er is ook een naschools programma dat ervoor zorgt dat de kinderen na school een plek hebben om naartoe te kunnen gaan voor sport- en educatieve activiteiten, en een sandwich. Dit voorkomt dat de kinderen op straat rond gaan zwerven met alle gevolgen van dien. Veel van de kinderen die meedoen met de activiteiten krijgen na schooltijd geen voedzame maaltijd meer en daarom is dit naschoolse programma zo belangrijk voor het zorgcentrum.   

Je bent meer dan welkom om de leerkrachten op deze school te helpen en assisteren bij verschillende lessen en (naschoolse) activiteiten.

 

Naschoolse activiteiten voor kinderen

 

Werkgelegenheid

Naast dat het zorgcentrum de kwetsbare kinderen in dit township de basis vaardigheden en onderwijs mee wil geven om ervoor te zorgen dat ze uit de armoedespiraal komen, ligt er ook een focus op jongeren en volwassenen. Door middel van workshops en vaardigheidstrainingen krijgt deze doelgroep de kans om zichzelf te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn de community tuinen en het naaiatelier waar mannen en vrouwen ervaring opdoen.

 

Zorgcentrum in een township

 

Naaiatelier / vrouwencentrum

Een groepje vrouwen werkt elke dag in het naaiatelier aan de productie van tassen, kussens, placemats, gordijnen en andere kleurrijke creaties. Deze prachtige producten worden verkocht binnen het zorgcentrum en op marktdagen. De vrouwen leren hier de mooiste producten te maken en vaak vergroot dit voor hen de kans op een baan in een passend bedrijf in Port Elizabeth.

Als vrijwilliger ben je meer dan welkom om de vrouwen te helpen bij het maken van verschillende producten. Het is altijd erg gezellig in het naaiatelier en er is genoeg te doen!

 

Vrijwilligers helpen in het naaiatelier

 

Community tuinen

De community tuinen geven de kwetsbare (jong)volwassenen een geweldige kans om een nieuwe vaardigheid aan te leren en verschillende groenten te telen. De tuiniers krijgen hun eigen stuk tuin, zaadjes, mest en de nodige gereedschappen om de tuin te kunnen onderhouden. Verschillende seizoen groenten als maïs, wortels, kool, spinazie, uien en tomaten worden hier geteeld. De tuiniers mogen de oogst meenemen voor hun familie, en wat er overblijft gaat naar de voedselbank binnen het zorgcentrum waar de armste township bewoners dagelijks soep en brood kunnen halen.

Vind je het leuk om in de buitenlucht met je handen bezig te zijn? Kom de tuiniers dan helpen bij het planten, kweken en oogsten van hun groenten.

 

Community tuinen in een township

 

Maaltijden en kleding

Elke dag komen de armste bewoners naar het zorgcentrum voor maaltijden en kleding. 

 

Voedselbank

Het zorgcentrum zorgt voor voedingswaren voor de armste bewoners in de community. Er is een soort voedselbank opgericht waar de armste mensen langskomen voor wat eten. Elke dag komen er tussen de 400 en 1000 bewoners recyclebaar materiaal inleveren in ruil voor een klein voedselpakketje in de vorm van soep en brood. Daarnaast zijn er een aantal families die in extreme armoede leven geselecteerd die wekelijks voedselpakketten mee naar huis krijgen.

Als vrijwilliger help je mee met het samenstellen van de pakketten en het uitdelen van de maaltijden. Erg praktisch, maar dankbaar werk omdat er elke dag ontzettend veel pakketjes klaargemaakt moeten worden.

 

Voedselbank

 

Kledinginzamelpunt

Door armoede verliezen mensen vaak hun waardigheid, vooral wanneer ze daarnaast ook geen goede en passende kleding hebben om te dragen. In het kledinginzamelpunt wordt gedragen, maar goede kleding opgeslagen en vervolgens verdeelt onder verschillende families binnen de community. Elke familie krijgt een kledingkaart waarop ze kunnen aangeven wat ze nodig hebben in welke maat.

Er wordt regelmatig kleding gedoneerd aan het zorgcentrum. Alle kleding wordt hier gewassen, gesorteerd, geselecteerd en uitgedeeld aan iedereen die het nodig heeft.

Dit wordt allemaal gedaan in het kledinginzamelpunt, een groot magazijn waar een aantal vrolijke medewerkers dag in en dag uit weer alle kleding sorteren en selecteren. Het magazijn ligt inmiddels vol met stapels kleding.

Ook hier ben je als vrijwilliger meer dan welkom om een handje mee te helpen!

 

Kleding inzamelpunt

 

Inpakcentrum

De goedlachse en altijd vrolijke Auntie Rachel verzamelt het hele jaar door speelgoed voor de kinderen in de community. Binnen het zorgcentrum heeft ze haar eigen magazijn dat vol staat met cadeaus, kerstdecoratie en inpakpapier. Ze is 365 dagen per jaar bezig met het verzamelen en inpakken van kerstcadeaus voor meer dan 5000 kinderen. Ze zorgt ervoor dat elk kind met kerst een cadeautje heeft.

De meeste vrijwilligers vinden dit een van de leukste en gezelligste deelprojecten binnen het zorgcentrum. Met zoveel cadeaus die ingepakt moeten worden kan Rachel echt alle hulp heel goed gebruiken!

 

Inpakcentrum in een township

 

Gezondheidszorg

Veel mensen die in dit deel van Port Elizabeth wonen zijn geïnfecteerd met HIV/aids. Helaas is ook alcoholmisbruik een veelvoorkomend probleem en huiselijk geweld orde van de dag.

Binnen het zorgcentrum is een kleine kliniek opgezet voor gratis medische zorg en daarnaast is er een apotheek waar medicijnen verstrekt worden. Alhoewel het in de kliniek niet elke dag heel druk is, ben je meer dan welkom om hier de dokter, zuster of apotheker te assisteren.

Wekelijks wordt het zorgcentrum bezocht door een opticien die oogcontroles doet. Indien nodig, zorgt hij ook dat sommige mensen een bril krijgen. Oude brillen zijn trouwens erg welkom! Mocht je een medische achtergrond hebben of ervaring bij een opticien, dan mag je als vrijwilliger assisteren tijdens de oogcontroles.

 

Gezondheidscentrum in een community project

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit community project in Zuid Afrika?

 • de leerkrachten assisteren in het onderwijs voor kinderen, jongeren en volwassenen
 • sport- en spelactiviteiten organiseren voor kinderen in de naschoolse opvang
 • de vrouwen helpen bij het maken van producten in het naaiatelier
 • de tuiniers helpen bij het planten, kweken en oogsten van hun groenten
 • maaltijdpakketten samenstellen en uitdelen
 • helpen met wassen, sorteren, selecteren en uitdelen in het kleding magazijn
 • kerstcadeaus inpakken en versieren in het inpakcentrum
 • assisteren in de gezondheidskliniek, apotheek en bij oogcontroles

 

Goed om te weten:

 • Het project is gesloten tussen half december en half januari.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag ongeveer van 08.30 tot 17.00 uur.
 • Het dagelijks vervoer van je accommodatie naar het project en v.v. is inbegrepen.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek, SPH, SPW, CMV en MWD.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen