Ziekenhuis - India

Op zoek naar een medische stage of vrijwilligerswerk in India? Vlakbij het stadsstrand in een rustige straat in het oude Franse gedeelte van de stad ligt het St Joseph Cluny ziekenhuis.

Medisch vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in India

Dit ziekenhuis is opgericht in 1961 door een aantal Franse katholieke zusters. De stad Puducherry was toen nog een Franse kolonie en er was nog geen overheidsziekenhuis voor de arme bevolking.

Medisch vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in India

In deze tijd gold er ook een streng beleid ten aanzien van gezinsuitbreiding. Vrouwen mochten niet meer dan 3 baby’s krijgen. Omdat abortus volgens het katholieke geloof niet is toegestaan besloot de Franse regering in Puducherry de Franse zusters naar de stad te brengen om een kraamafdeling op te zetten waar de baby’s geboren konden worden.

 

Vrijwilligerswerk of stage in een ziekenhuis in India

Zo is het St Joseph Cluny ziekenhuis ontstaan, met de oprichting van een kleine kraamafdeling en een bevallingskamer. In het eerste jaar bevielen er meer dan 500 vrouwen in het kleine ziekenhuis en waren er nog maar 24 bedden.

Inmiddels is het ziekenhuis uitgegroeid tot een middelgroot ziekenhuis met 200 bedden en werken er 230 dokters en verpleegkundigen. Elke dag worden er 300 tot 400 patiënten behandeld waaronder 150 kinderen.

 

Afdelingen in het ziekenhuis:

Het ziekenhuis beschikt over meerdere afdelingen.

 • Eerste hulp
 • Intensive care
 • Chirurgie
 • Kindergeneeskunde
 • Verloskunde
 • Gynaecologie
 • Polikliniek
 • Fysiotherapie
 • Laboratorium

 

Specialisten en patiënten

Er werken 3 kinderartsen in de ochtend in het ziekenhuis en op de klinische afdeling zijn altijd 4 dokters aanwezig.

Daarnaast werken er meerdere specialisten waaronder 3 gynaecologen, een dermatoloog en een orthopedist in het ziekenhuis. Deze specialisten werken fulltime in het ziekenhuis. Andere specialisten zoals de cardioloog en neuroloog zijn niet dagelijks aanwezig maar worden opgeroepen uit het Indira Gandhi ziekenhuis wanneer dit nodig is.

De patiënten in het St Joseph Cluny ziekenhuis komen uit de stad, maar ook uit de kleine dorpen rondom Puducherry. Opvallend is dat er veel vrouwelijke moslimpatiënten naar dit ziekenhuis komen omdat veel behandelingen ook door vrouwen kunnen worden gedaan en deze patiënten liever niet door een mannelijke dokter behandeld worden. Voornamelijk de middenklasse en arme bevolking komt naar dit ziekenhuis.

Zowel op de kraamafdeling als op de klinische afdeling zijn zelfs 25 bedden gereserveerd voor arme mensen. Deze mensen kunnen niet betalen voor medische zorg maar worden wel opgenomen in dit ziekenhuis. Onder deze arme mensen vallen onder andere zigeuners en de zogenaamde ‘scavenger workers’, een term die in India wordt gebruikt voor mensen die riolen ontstoppen en toiletten schoonmaken. Ook wel de Dalits of de onraakbaren genoemd van de laagste kaste. In dit ziekenhuis worden ze gratis geholpen.

Ook ongetrouwde vrouwen komen naar dit ziekenhuis om te bevallen. Vaak zijn deze vrouwen per ongeluk zwanger geraakt en verbergen dit voor hun familie. Ze worden in een apart gedeelte in het ziekenhuis geholpen. Ze komen bevallen, laten hun baby achter en vertrekken weer. Ze hebben geen andere keus. Deze baby’s worden ter adoptie gesteld.  

 

Als vrijwilliger meehelpen in dit ziekenhuis

Als vrijwilliger mag je meelopen met de dokters en verpleegkundigen op de verschillende afdelingen. Naast observeren mag je, als je medische kennis goed genoeg is, natuurlijk zoveel mogelijk meehelpen. Houd er rekening mee dat het er in een ziekenhuis in India anders aan toegaat dan in Nederland of België. Observeer, leer en help, maar probeer niet de werkwijze van de dokters of verpleegkundigen te bekritiseren of te veranderen. In India heerst nog wel een hiërarchie in een ziekenhuis en wordt dit niet gewaardeerd van een stagiair of vrijwilliger.

De dokters en verpleegkundigen staan uiteraard wel open voor buitenlandse stagiaires en vrijwilligers. Ze hebben hier ervaring mee en spreken goed Engels.

 

Medische missies / outreach programma

De meeste mensen die op het platteland rondom Puducherry wonen hebben niet de mogelijkheid om naar het ziekenhuis in de stad te komen. Ze hebben niet de financiële middelen of kunnen vanwege gezondheidsredenen niet naar de stad reizen. Vaak weten ze niet eens hoe het met hun gezondheid gesteld is omdat er geen gezondheidspost of dokter in de buurt is.

Onze lokale partnerorganisatie in Puducherry heeft samen met een Franse hulporganisatie medische posten opgezet om deze mensen gratis medische hulp te kunnen bieden. Er zijn verschillende kampen opgezet voor algemene gezondheidscontroles, tand- en oog controles, psychosociale begeleiding en bloeddruk metingen. Daarnaast worden er voorlichtingen gegeven op het gebied van gezondheid, hygiëne, abortus, HIV, huiselijk geweld en milieu.

Tijdens deze medische controles en voorlichtingen huurt onze lokale partnerorganisatie verschillende dokters in om meerdere gezondheidscontroles uit te voeren en voorlichting te geven. Daarnaast wordt er gratis medicatie uitgedeeld voor veel voorkomende ziekten en tekortkomingen (zoals vitaminetabletten). Als het nodig is wordt de patiënt meegenomen naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Als vrijwilliger of stagiair in het ziekenhuis kun je met de dokters en verpleegkundigen mee om de lokale bewoners buiten Puducherry te bezoeken en te behandelen.

Op deze manier krijg je een compleet ander beeld van de medische hulp in India!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit ziekenhuis?

 • meelopen met de artsen en observeren
 • de verpleegkundigen assisteren
 • patiënten helpen op de eerste hulp
 • bloeddruk, hoogte en temperatuur van patiënten meten
 • patiënten behandelen

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau en specialisatie.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in overleg met het ziekenhuis.
 • De begeleiding in dit project is goed en je kunt op verschillende afdelingen meehelpen.
 • Dit project is zeer geschikt als stage op het gebied van verloskunde en gezondheidszorg.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen