Ziekenhuis Arusha - Tanzania

Midden in de stad Arusha ligt dit grote district ziekenhuis. Daarnaast is het ook een gespecialiseerd ziekenhuis waar patiënten uit de omgeving van Arusha komen. 

Medisch vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in Tanzania

Het ziekenhuis is openbaar toegankelijk en wordt door de overheid gefinancierd. Patiënten hoeven zelf maar een kleine bijdrage te betalen voor de medische zorg.

Vrijwilligerswerk of stage in een ziekenhuis in Tanzania

Het ziekenhuis treft soms regelingen door gratis zorg te bieden aan kinderen jonger dan 5 jaar, chronisch zieken (zoals HIV/ Aids patiënten of diabetici) en zwangere vrouwen.

Veel van de patiënten komen van ver en hebben lang gewacht voordat ze een dokter raadpleegden. Niet alleen afstand, maar ook financiën spelen daarin een rol. Vaak zie je dit bij zwangere vrouwen en kinderen.

 

Als vrijwilliger werken in een ziekenhuis

Juist een groter ziekenhuis wordt geconfronteerd met dergelijke situaties. Het gevolg is vaak dat afdelingen overbelast zijn omdat patiënten die te lang gewacht hebben met het raadplegen van een arts, alleen nog in de grotere gespecialiseerde ziekenhuizen terecht kunnen. Helaas betekent dit niet altijd dat de patiënt de juiste zorg kan krijgen. Soms is het dan een kwestie van kijken wat een arts nog voor een patiënt kan betekenen. Soms is de patiënt in acute nood en te laat in het ziekenhuis.

Het is daarom ook belangrijk dat je als medisch vrijwilliger of stagiaire stevig in je schoenen staat en erop voorbereid bent dat je situaties zult zien, die heftiger zijn dan je wellicht ooit gezien hebt.

 

De gezondheidszorg in Tanzania

Gemiddeld bezoeken 500 patiënten dagelijks de outpatient department. Dat is vergelijkbaar met de polikliniek zoals wij die kennen. Het aantal opnamen per dag ligt tussen 250 en 300 patiënten.

Dit ziekenhuis heeft verschillend modern materiaal ontvangen vanuit diverse landen, maar helaas werkt veel materiaal niet omdat er te weinig kennis is over hoe de apparaten werken.

 

Vrijwilligerswerk op verschillende afdelingen in het ziekenhuis

Als vrijwilliger of stagiaire kun je geplaatst worden op één van de volgende afdelingen:

 • Verloskunde en gynaecologie
 • Pediatrie
 • Operatiekamer
 • Polikliniek
 • Oogheelkunde
 • Tandzorg
 • Laboratorium
 • IC (ook voor kinderen)
 • Fysiotherapie

Omdat dit ziekenhuis een groot en gespecialiseerd ziekenhuis is, krijg je de kans om meer te leren over diverse aandoeningen en tropische ziektes die je in westerse ziekenhuizen niet snel tegen komt.

 

De rol van een verpleegkundige en arts in een ziekenhuis in Tanzania

Vaak zie je in ziekenhuizen in Afrika dat een arts en verpleegkundige andere taken hebben dan je in westerse ziekenhuizen gewend bent. Een verpleegkundige doet in sommige gevallen handelingen die in Nederland of België alleen door een arts uitgevoerd mogen worden. Andersom zie je een verpleegkundige ook taken doen die in de westerse wereld als ondergeschikt voor de functie van verpleegkundige worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan het dweilen van de afdeling elke ochtend.

Tijdens het vrijwilligerswerk of je stage zul je kennismaken met verschillende werkzaamheden. Maar jouw rol en exacte werkzaamheden zullen afhangen van jouw ervaring en kennis op het moment dat je aan het vrijwilligerswerk in het ziekenhuis begint. Het is belangrijk dat je laat zien dat je gemotiveerd bent en interesse hebt om iets nieuws te leren. Ook de vertrouwensrelatie tussen jou en het medische team speelt daarin een rol.

 

Vrijwilligerswerk op de afdeling verloskunde

De afdeling verloskunde is één van de drukkere afdelingen in het ziekenhuis. Gemiddeld zijn er 30 tot 40 bevallingen per dag, wat neerkomt op 10.000 per jaar. Het ziekenhuis heeft 2 gynaecologen in dienst die ingrijpen tijdens complicaties. Verder worden de bevallingen door een team van verpleegkundigen / verloskundigen gedaan.

Voor premature baby’s is er een aparte afdeling, maar de faciliteiten zijn beperkt. Er is zijn geen couveuses maar er wordt wel met warmtelampen gewerkt.

Als student verloskunde, geneeskunde of verpleegkunde werk je samen met de gynaecologen en verpleegkundigen en mag je zelfstandig bevallingen doen, maar wel altijd onder supervisie. Ook assisteer je tijdens zwangerschapscontroles en post partum controles. 

 

Goed om te weten:

 • Je werkt van maandag t/m vrijdag ongeveer 6 tot 8 uur per dag. De werktijden zullen in overleg met de Medical Officer in charge en de vrijwilligerssupervisor besproken worden. Het is ook mogelijk om in overleg wisselende diensten te draaien.
 • Het ziekenhuis ligt op ongeveer een half uur reizen met het openbaar vervoer vanaf het vrijwilligershuis. Dit is vrij eenvoudig.
 • Het ziekenhuis in Arusha vraagt een verplichte donatie van € 50 per week. Dit bedrag geldt zowel voor stagiaires als vrijwilligers en wordt gebruikt voor opleidingsdoeleinden van de eigen medewerkers en voor het onderhouden en uitbreiden van faciliteiten in het ziekenhuis zelf.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring .
 • Heb je een opleiding in de gezondheidszorg, verloskunde, fysiotherapie of een andere gerelateerde opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.
 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen