Women Empowerment en microkredieten - India

In het zuiden van India in de omgeving Puducherry werken we samen met een lokale NGO die een aantal programma’s heeft opgesteld gericht op vrouwen en kinderen.

Woman Empowerment en microkredieten project in India

Het doel van deze programma’s is ervoor te zorgen dat kansarme groepen vrouwen en kinderen leren zelfvoorzienend te worden en daarnaast een stukje sociaal bewustzijn creëren.

Woman Empowerment en microkredieten in India

De status van vrouwen in India is een ingewikkelde kwestie. Veel vrouwen worden gediscrimineerd en zelfs mishandeld. De lokale NGO wil deze vrouwen helpen door kansen voor hen te creëren om zich te kunnen emanciperen.

 

Microkrediet programma voor zelfhulpgroepen

De lokale NGO heeft een microkrediet programma opgestart in 2009. Met dit microkrediet programma krijgen de vrouwen in de arme gemeenschappen de kans om een eigen inkomen te verdienen waardoor ze onafhankelijker en zelfstandiger worden.

 

Zelfhulpgroepen voor vrouwen in Zuid India

Al een aantal decennia wordt er in India met zelfhulpgroepen gewerkt die hoofdzakelijk uit een groepje vrouwen met dezelfde economische en sociale achtergrond bestaan. Het idee is voortgekomen uit de beweging voor vrouwenemancipatie; niet alleen om de vrouwen van een stabiel inkomen te voorzien, maar ook om vrouwen te stimuleren leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en zich bewust te zijn van hun rechten.

Er zijn verschillende zelfhulpgroepen, Self Help Groups (SHGs) opgezet in Puducherry en omgeving. Deze groepen vrouwen wonen voornamelijk in de buitenwijken en rurale gebieden rondom de stad. Alle vrouwen komen uit de arme “Dalit” gemeenschap, de laagste kaste (onaanraakbare). Deze gemeenschap of kaste wordt beschouwd als de onderkant van de Indiase samenleving en heeft daarom te maken met discriminatie. Deze vrouwen krijgen van de bank geen lening of financiële steun om een eigen bedrijfje op te zetten.

Vaak verzamelen de groepen zelf spontaan kleine bedragen om bepaalde materialen te kunnen aanschaffen die later weer verkocht kunnen worden. De impact van zelfhulpgroepen in India is enorm. Er zijn meer dan 3 miljoen actieve leden.

De lokale NGO in Puducherry waar we mee samenwerken treedt op als bemiddelaar tussen de banken en de vrouwen. Hierdoor kunnen de vrouwen een spaarrekening openen en een lening krijgen, tegen een lage rente. De bedoeling van deze microfinanciering leningen is om de ondernemersgeest van de vrouwen te stimuleren, zodat de vrouwen samen hun eigen bedrijfjes kunnen opzetten en in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

Daarnaast verzorgt de lokale NGO materialen als naaimachines en stoffen die de vrouwen nodig hebben om hun bedrijf op te starten.

 

eigen bedrijfje van de vrouwen

 

Woman Empowerment

De vrouwen leren zelfstandig hun geld te beheren en als eigen ondernemers op te treden met als uiteindelijk doel volledige financiële onafhankelijkheid. Wanneer de bedrijven winst maken en de vrouwen hun eerste lening afbetaald hebben, kunnen ze een hoger bedrag lenen zodat de bedrijven kunnen blijven groeien.

Sinds de lokale NGO is begonnen met deze zelfhulpgroepen zijn er al meer dan 130 groepen opgezet met gemiddeld 15 vrouwen per groep. Het model van de SHG’s is gebaseerd op het ‘women empowerment’ principe. De vrouwen worden bewust van hun rechten, kunnen zich verder ontwikkelen en worden zelfstandiger en onafhankelijker.

 

Workshops en kinderopvang

Naast het microkredietprogramma heeft de lokale NGO in Puducherry een aantal faciliteiten gecreëerd om vrouwen waardevolle vaardigheden te leren waarmee ze meer zelfstandigheid en financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken. De vrouwen kunnen hier een beroepsopleiding en workshops volgen.

Met de hulp van een Franse stichting is een weefcentrum opgezet met een vaste trainer die de vrouwen helpt met afvalmaterialen matten te leren maken. Per persoon maken zij 10 tot 12 matten per dag (totale productie 2000 per maand). Deze kleurrijke matten worden lokaal verkocht en dit geeft de vrouwen een aanvullend inkomen.

Onze lokale NGO in Puducherry heeft een aantal jaren geleden met donaties van de Rotary Club een aantal naaimachines aangeschaft. Het centrum biedt cursussen aan van 3 of 6 maanden waar de vrouwen voor een klein bedrag kleding leren naaien. Gemiddeld zijn er 30 deelneemsters.

In hetzelfde gebouw als het naaiatelier is ook een docent die vrouwen zelfstandig leert tassen en andere gebruiksvoorwerpen te maken.

De producten die de vrouwen maken in de matweverij, het naaiatelier en in het handicraft center worden weer verkocht in een lokale winkel in Puducherry die ook voor deze vrouwen is opgezet door de lokale NGO.

 

Naaiworkshops voor vrouwen in Zuid India

 

Kinderdagverblijf

Naast deze faciliteiten heeft de lokale NGO ook een kinderdagverblijf opgericht om de vrouwen de mogelijkheid te bieden hun kinderen in een veilige omgeving onder te brengen terwijl ze aan het werk zijn. Gemiddeld komen er elke dag 50 kinderen in de leeftijd van 1 tot 3 jaar.

 

Kinderopvang Zuid India

 

Leningen en spaargeld

Elke maand worden de leiders van de vrouwen zelfhulpgroepen bezocht door een vertegenwoordiger van de lokale NGO om de administratie van de leningen en het spaargeld bij te houden. De lokale coördinator van de NGO bezoekt daarnaast elke week alle vrouwen zelfhulpgroepen om ze te helpen bij de verkoop van producten en het beheren van de financiën voor hun bedrijf.

Meer dan duizend vrouwen hebben tot nu toe van dit programma geprofiteerd, en met succes. Door de leningen zijn de vrouwen beter in staat om voor hun gezin te zorgen en hun levenstandaard te verbeteren. Het programma blijft groeien en zich verbeteren.

 

Vrijwilligerswerk in dit Woman Empowerment en microkrediet programma

Als vrijwilliger kun je meehelpen met de administratie van de financiën en de leningen van de vrouwen. Je kunt de vrouwen helpen met het opzetten van een ondernemingsplan en bij de marketing van de bedrijven. Daarnaast kun je onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn om subsidies te krijgen voor microfinanciering of om inkomens voor de vrouwen te genereren. Ook kun je je bezig houden met de programma’s voor de beroepsopleidingen of zelf workshops geven.

Mocht je het leuk vinden dan is er ook de mogelijkheid om Engelse lessen op te zetten voor verschillende vrouwen zelfhulpgroepen.

 

Wat kun je doen?

 • meehelpen met de administratie van de financiën en de leningen van de vrouwen
 • de vrouwen helpen met het opzetten van een ondernemingsplan
 • de vrouwen helpen bij de marketing van hun bedrijven
 • onderzoek doen naar andere mogelijkheden voor subsidies voor microfinanciering
 • workshops geven
 • meehelpen in de faciliteiten die zijn gecreëerd voor de vrouwen
 • Engelse lessen opzetten voor verschillende vrouwen zelfhulpgroepen

 

Goed om te weten:

 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in overleg met de lokale NGO.
 • Het is belangrijk dat je als vrijwilliger/stagiair veel initiatief toont en zelfstandig kunt werken.
 • Heb je een opleiding in economie, marketing, communicatie, international business en ICT waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project. Ook geschikt als stage!
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Vrijwilligerswerk in Zuid-India

Minke bezocht Puducherry en de vrijwilligersprojecten.

Ben je benieuwd naar deze stad en onze projecten in Zuid-India?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen