Vrouwenziekenhuis - Nepal

Sta je stevig in je schoenen en zoek je een uitdagende stage of werkervaring op het gebied van verloskunde? Dan is dit iets voor jou!

Medisch vrijwilligerswerk in een vrouwenziekenhuis in Nepal

Midden in Kathmandu ligt een groot vrouwenziekenhuis waar meer dan 100 baby's per dag worden geboren. 

Vrijwilligerswerk in een vrouwenziekenhuis in Nepal

De omstandigheden in het ziekenhuis zijn niet ideaal. Er wordt weinig aandacht besteed aan hygiëne en de faciliteiten zijn ook niet altijd toereikend. Maar als je dit in je achterhoofd houdt, zal het een hele leerzame en uitdagende ervaring zijn om hier een aantal weken te werken.

 

Als vrijwilliger werken in de gezondheidszorg

Er werken totaal meer dan 600 medewerkers in het ziekenhuis. Hiervan zijn er 54 arts en 172 werken als verpleegkundige. De overige medewerkers zijn assistenten, afdelingshoofden, administratieve medewerkers en nog meer. Vrouwen uit verschillende bevolkingslagen bezoeken het ziekenhuis, maar het merendeel behoort wel tot de armere groeperingen.  

 

Vrijwilligerswerk als verloskundige in een vrouwenziekenhuis

De meeste patiënten komen voor een bevalling, maar ook biedt het ziekenhuis gynaecologische zorg. In sommige situaties is een operatie (i.e. keizersnede, gynaecologisch gerelateerde aandoeningen) noodzakelijk. Het ziekenhuis faciliteert dit ook. Er is een aparte afdeling neonatologie en voor zieke baby’s. Er worden per maand een kleine 200 baby’s en te vroeg geborenen opgenomen.

Het ziekenhuis is actief op het gebied van geboorteplanning. Zo worden er sterilisaties uitgevoerd en voorlichting gegeven op het gebied van zwangerschapspreventie. Sinds maart 2004 is abortus legaal in Nepal. Er zijn nu een aantal gynaecologen die abortussen officieel mogen uitvoeren.

 

Voorlichting en begeleiding bij zwangerschappen en bevallingen

Daarnaast geven de verpleegkundigen voorlichting en begeleiding aan de vrouwen.  Er wordt veel aandacht besteed aan de abortussen en voorlichting, juist om te voorkomen dat de illegale abortussen met alle nare gevolgen stoppen.

Als vrijwilliger kun je hier zwangerschappen begeleiden en bevallingen observeren.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit vrouwenziekenhuis in Nepal:

 • assisteren / observeren tijdens bevallingen
 • assisteren tijdens zwangerschapscontroles.
 • assisteren bij nacontroles
 • assisteren / observeren tijdens operaties
 • helpen met voorlichting
 • helpen met vaccinaties

 

Goed om te weten:

 • Je verblijft in een huis dat gerund wordt door een vriendelijke Nepalese / Nederlandse familie die zelf in het appartement er naast woont. De maaltijden deel je met de familie en andere vrijwilligers.
 • Je werktijden zijn in overleg met het ziekenhuis.
 • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
 • Je dient er rekening mee te houden dat de werkomstandigheden eenvoudig zijn en dat de hygiëne beperkt is.
 • Het ziekenhuis vraagt een kopie/scan van je paspoort en je diploma (indien stage). Deze ontvangen wij graag voor vertrek.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is niet voor iedereen geschikt als stage op het gebied van verloskunde en gezondheidszorg. Het ziekenhuis wil namelijk niet de garantie geven dat je ook zelfstandig bevallingen kunt doen.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen