Township community project - Zuid Afrika

Ben je benieuwd naar het leven in een township in Zuid Afrika en vind je het leuk om mee te helpen in verschillende projecten met kinderen en volwassenen? Dan is dit township community project echt wat voor jou!

Vrijwilligerswerk in een township in Zuid Afrika

Dit township community project is in het leven geroepen door onze partnerorganisatie in Zuid Afrika in samenwerking met één van de lokale bewoners van Walmer township. Binnen het township community project zijn verschillende deelprojecten opgericht die zich richten op het verbeteren van de kennis en leefomstandigheden van de bewoners in deze sloppenwijk.

Vrijwilligerswerk in een township in Zuid Afrika

Met de hulp van zowel internationale als lokale vrijwilligers blijft dit township community project groeien en positieve verandering brengen in de leefomstandigheden van de bewoners.

In dit project ben je als vrijwilliger ontzettend waardevol en kun je veel betekenen. Zo kun je onder andere meehelpen met sportlessen voor kinderen van de basis- en middelbare school, zwemlessen of danslessen geven, of aan de slag in verschillende kinderdagverblijven.

 

Township community project

De focus van het township community project ligt voornamelijk op kinderen en jongeren, maar tegenwoordig worden er ook lees- en schrijflessen gegeven aan leergierige volwassenen. Ook hier ben je als vrijwilliger meer dan welkom ter ondersteuning! De taalbarrière in Zuid Afrika is gelukkig minimaal omdat de meeste mensen naast de lokale Xhosa taal ook redelijk Engels spreken en verstaan.

Veel kinderen hebben direct of indirect te maken met HIV/aids. Ze hebben bijvoorbeeld hun ouders verloren aan aids gerelateerde ziektes en wonen bij familie. Het aantal kinderen dat niet naar school gaat is erg hoog in Walmer township vanwege het gebrek aan begeleiding, ondersteuning en financiële middelen vanuit de familie. Als vrijwilliger kun je van waardevolle betekenis zijn bij het begeleiden en ondersteunen van deze kwetsbare kinderen. Deze kinderen worden opgevangen door het township community project door middel van leuke educatieve activiteiten en sportlessen.

 

kinderen in een township

 

Dagelijkse activiteiten

Vanwege zijn locatie en geschiedenis is Walmer township over het algemeen wel een rustige en makkelijk toegankelijke wijk. De eerste keer dat je als vrijwilliger kennismaakt met dit township, krijg je een uitgebreide rondleiding van één van de lokale vrijwilligers van het community project, tevens ook een bewoner van Walmer township. Je bezoekt samen met deze vrijwilliger een aantal scholen en je krijgt te zien hoe de bevolking leeft en woont. Ook tijdens je vrijwilligerswerk word je te allen tijde begeleidt door één van de lokale vrijwilligers binnen dit township community project.

In dit project kun je als vrijwilliger meehelpen in verschillende kleinere projecten. In ieder geval de eerste week staat in het teken van introductie en in deze week maak je kennis met alle deelprojecten binnen dit township. Door de verschillende mogelijkheden in het township community project kun je in overleg met het project je tijd verdelen over 1 of meerdere deelprojecten. Omdat er over het algemeen het gehele jaar door ook andere internationale vrijwilligers werkzaam zijn in dit project kun je vaak samen met 1 of 2 andere vrijwilligers in verschillende deelprojecten aan de slag.

 

 

Kinderdagverblijf

Verschillende kinderdagverblijven in Walmer worden ondersteunt door het township community project. In deze kinderdagverblijven vangen 1 of 2 mama’s zo’n 20 tot 30 kinderen op in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Deze kinderen leren hier meer over het alfabet, kleuren, nummers, vormen en sociale vaardigheden ter voorbereiding op de basisschool.

Als vrijwilliger ben je meer dan welkom om de mama’s te assisteren bij de verschillende lessen en kun je de kinderen leren tanden poetsen. Daarnaast worden er elke vrijdagochtend leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Van zwemlessen in de zomer tot danslessen op de crèche, en verschillende sportlessen in het park.

Lees meer over het vrijwilligerswerk in een kinderdagverblijf in Walmer township...

 

Kinderdagverblijf in een township

 

Tandenpoetsen

In 2016 heeft een stagiaire het tandenpoets programma binnen dit project geïntroduceerd. Inmiddels wordt dit programma aangeboden in verschillende crèches in Walmer township.

Omdat niet alle kinderen hun tanden thuis kunnen poetsen, doen ze dit op de crèche. De kinderen krijgen basis tandenpoets les van vrijwilligers. Als vrijwilliger geef je de kinderen instructies voor het tandenpoetsen en daarnaast worden de ouders betrokken in dit proces om ervoor te zorgen dat de kinderen ook thuis hun tanden kunnen poetsen. 2 ochtenden in de week krijg je de kans om langs verschillende crèches te gaan om te kinderen te helpen bij het tandenpoetsen.

 

 

Zwemlessen

In de zomer organiseert het township community project een 8-weeks zwemprogramma. Kinderen van verschillende scholen en crèches leren zwemmen in het zwembad bij het vrijwilligershuis.

Tijdens dit programma worden de kinderen elke vrijdagochtend van hun school of crèche opgehaald en naar het vrijwilligershuis gebracht. Hier worden ze verdeelt in 2 groepen en krijgen ze om en om zwemlessen. Aan het eind van het programma ontvangt elk kind een zwemdiploma. Dit is één van de leukste dingen waar je als vrijwilliger een geweldige bijdrage in kunt hebben!

 

Zwemlessen

 

Danslessen op scholen en crèches

Ongeveer 2 of 3 keer in de week krijg je als vrijwilliger de mogelijkheid om verschillende scholen en crèches te bezoeken en dansles te geven. Samen met een lokale vrijwilliger en eventueel een aantal andere internationale vrijwilligers ga je op pad met een gettoblaster en vrolijke muziek. Zowel typische Afrikaanse dansen worden uitgevoerd, maar ook leuke Nederlandse en Engelse kinderliedjes komen voorbij.

In Zuid Afrika dansen kinderen van jongs af aan je merkt dan ook dat de kinderen het ontzettend leuk vinden om mee te doen aan de danslessen. Naast dat het voor veel plezier zorgt is het voor de kinderen ook een goede manier om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen.

 

Dansen met de kinderen

 

Sport project

Een aantal jaar geleden is in Walmer township het sportprogramma opgezet. Dit programma geeft kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende soorten sporten en maakt ze bewust van de voordelen van sport en beweging. Gedurende de week ondersteun je bij verschillende sportlessen op de basisscholen en middelbare school in Walmer township. 

Het sport project is trouwens ook erg geschikt als je op zoek bent naar een sport stage!

Lees meer over het vrijwilligerswerk in het sport project in Walmer township...

 

 

Dansproject

Samen met lokale dansdocent Florence heeft het township community project een dansproject ontwikkeld voor de kinderen in Walmer township. Florence woont zelf ook in Walmer en haar dansgroep bestaat inmiddels alweer meer dan 8 jaar. Kinderen krijgen de mogelijkheid om in de middagen na school bij Florence thuis te komen voor een maaltijd en danslessen.

Als vrijwilliger of stagiair ben je meer dan welkom om Florence te helpen bij haar danslessen of je kunt zelf dansworkshops en lessen opzetten. Dat maakt dit project erg geschikt als stage op het gebied van dans, sport en beweging.

Lees meer over het vrijwilligerswerk in het dansproject in Walmer township...

 

Dansproject

 

Engelse les voor volwassenen

Alhoewel de focus van het township community project voornamelijk gericht is op de kinderen in Walmer township, worden er sinds kort ook speciale lessen georganiseerd voor volwassenen. Elke dinsdag en donderdag heb je als vrijwilliger de mogelijkheid om hierbij te assisteren.

De volwassenen die naar het project komen voor de basis lees-, schrijf- en spreekvaardigheden zijn erg leergierig en dankbaar voor de lessen die ze krijgen aangeboden. Aan het eind van het jaar mogen ze examen doen en krijgen ze een certificaat voor het volgen van de lessen. 

 

 

Vakantie programma

Omdat de meeste kinderen vanwege de economische omstandigheden in Walmer township op straat zwerven tijdens de schoolvakanties is het Holiday Program opgezet. Het township community project organiseert elke schoolvakantie een Holiday Program en de hulp van vrijwilligers is hierbij ontzettend welkom!

Er worden verschillende sport- en spelactiviteiten opgezet in diverse parken en op de scholen. Aan het eind van de vakantie is er vaak een talentenshow die erg gewaardeerd wordt door de kinderen. Tijdens het Holiday Program krijgen de kinderen elke dag een klein lunchpakketje en wat te drinken voordat ze veilig en wel weer terug naar huis gaan.

 

Vakantie programma

 

Townships in Zuid Afrika

Zogenaamde townships of sloppenwijken in Zuid Afrika zijn het resultaat van de periode van Apartheid, één van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis van dit land. Apartheid was een sociaal, politiek en economisch systeem van rassenscheiding. Bevolkingsgroepen kregen verschillende rechten toegekend op basis van hun ras. Blanke Europeanen werden als superieur gezien en mensen van een andere afkomst werden in aparte krottenwijken buiten de stad geplaatst.

Opvallend is dat het leven in de meeste townships tegenwoordig bijzonder gestructureerd en ontwikkeld is en dat bewoners vaak trots zijn op wat ze bereikt hebben.

 

Township in Zuid Afrika

 

Walmer township in Port Elizabeth

De geschiedenis van Walmer township is uniek als je deze vergelijkt met andere sloppenwijken in Zuid Afrika. Tijdens de periode van de Apartheid was het de bedoeling dat het gebied waar Walmer township zich bevindt een blanke wijk zou worden en de overige bevolkingsgroepen een heel eind buiten de stad geplaatst zouden worden. Echter, de blanken in Port Elizabeth wilden dat hun werknemers (schoonmaaksters, tuiniers) in de buurt bleven wonen omdat dit voor beide veel efficiënter zou zijn. Steeds meer families vestigden zich in het gebied en tijdens de Apartheid weigerden zowel de bewoners als hun blanke werkgevers een volksverhuizing naar een ander gebied ver buiten de stad. De bewoners in Walmer werden hierin gesteund door hun blanke werkgevers. Dit heeft uiteindelijk voor een erg gevarieerde bevolkingsgroep van ongeveer 70.000 bewoners in Walmer township gezorgd. Van oorspronkelijke Zuid Afrikanen (Xhosa) tot Zimbabwanen, Nigerianen en Somaliërs, en zelfs een aantal blanke families.

Walmer township is hierdoor één van de weinige sloppenwijken in Zuid Afrika die direct tussen twee meer blanke welvarende wijken ligt. Toch is het één van de armste wijken is in Port Elizabeth en omgeving. Problemen als armoede, hoge mate van werkloosheid, alcoholmisbruik, HIV/aids, kinderverwaarlozing en analfabetisme komen hier in grote mate voor.

De meeste families in Walmer wonen in zelfgebouwde golfplaten hutten, wat ze extreem kwetsbaar maakt tijdens heftige regenbuien en in de wintermaanden. Er zijn maar 2 basisscholen en 1 middelbare school voor de kinderen in Walmer township. Ook is er slechts 1 kliniek beschikbaar voor gezondheidszorg. Door de hoge mate van werkloosheid en het tekort aan goed onderwijs en gezondheidszorg zorgt ervoor dat het voor kinderen en jongeren ontzettend moeilijk is om uit deze armoede spiraal te komen.

 

Walmer township

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit township community project in Zuid Afrika?

 • meehelpen in de kinderdagverblijven
 • kinderen leren tandenpoetsen
 • zwemlessen geven
 • danslessen organiseren voor kinderen
 • de leraren assisteren in het sportproject
 • meehelpen in het dansproject
 • Engelse les geven aan volwassenen
 • meehelpen met het vakantie programma

 

Goed om te weten:

 • Het project is gesloten rond kerst en nieuwjaar voor ongeveer 3 weken.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag van ongeveer 08.30 tot 15.00 uur.
 • Het dagelijks vervoer van je accommodatie naar het project en v.v. is inbegrepen.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van pedagogiek, SPH en SPW.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen