Sport project in een township - Zuid Afrika

Ben je sportliefhebber of zoek je een stage op het gebied van sport en beweging? Leer kinderen samenwerken en actief bezig zijn binnen dit fantastische sportproject!

Vrijwilligerswerk in een sport project in Zuid Afrika

Helaas zijn sport en beweging niet vanzelfsprekend op scholen in ontwikkelingslanden. In townships in Zuid Afrika zie je vaak dat juist sport er bij inschiet omdat er gewoonweg geen geld voor materiaal en goed gekwalificeerde sportdocenten zijn.

Vrijwilligerswerk of stage in een sport project in Zuid Afrika

De kinderen in Walmer Township leven in omstandigheden die wij ons niet kunnen voorstellen. Ze wonen in grote families en vaak ontbreekt het aan financiële middelen voor eten, kleding en schoolmateriaal.

 

Sportactiviteiten in een township

Het township community project waar we intensief mee samenwerken heeft een aantal jaren geleden een sportprogramma samengesteld voor kinderen van verschillende leeftijden in Walmer township. Het doel van dit programma is meer bewustzijn creëren bij kinderen op het gebied van gezondheid en beweging.

De sportlessen en sportactiviteiten worden gebruikt als hulpmiddel om de kinderen persoonlijke en sociale vaardigheden aan te leren. Daarnaast wil het township community project met het sportprogramma de kinderen een stukje persoonlijke aandacht en ontwikkeling meegeven.

De focus van het sportprogramma ligt op het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het verminderen van risicogedrag van kinderen en jongeren. Dit wordt vooral gedaan door het organiseren van teamactiviteiten en competities. Het project heeft al bewezen dat de sportactiviteiten een positieve invloed hebben met betrekking tot persoonlijke ambities, gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en sociale verbondenheid. De kinderen leren samen te werken.

Het sportprogramma is opgezet met de hulp van lokale en internationale vrijwilligers. De input van vrijwilligers wordt ontzettend gewaardeerd om het programma verder te ontwikkelen. Denk hierbij aan de kinderen coachen, sporttoernooien en wedstrijden organiseren en samenwerken met lokale sportcoaches om zo het bewustzijn en het belang van sport en bewegen te vergroten.

In de laatste jaren is dit sportproject uitgegroeid tot een fulltime programma dat met de hulp van vrijwilligers dagelijks sportlessen en activiteiten aanbiedt voor kinderen van verschillende leeftijden.

 

 

Vrijwilligerswerk op het gebied van sport en bewegen

Als vrijwilliger ben je dan ook meer dan welkom om het sportprogramma te ondersteunen door te assisteren bij verschillende sportlessen. Deze sportlessen worden gegeven op de 2 basisscholen in Walmer township waar ongeveer 700 tot 800 kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 naartoe gaan. Het township community project werkt nauw samen met deze basisscholen en biedt de leraren ondersteuning met het sportprogramma.

Samen met andere vrijwilligers en lokale sport coördinator Luyolo help je bij het opzetten en uitvoeren van verschillende sportlessen waaronder voetbal, volleybal, rugby en hockey. Daarnaast worden er na school ook basketbal lessen georganiseerd op het basketbalveld bij de enige middelbare school in Walmer township. Zowel de oudere kinderen die naar de middelbare school gaan als de jongere kinderen die naar de basisschool gaan, krijgen hier 2 keer in de week les.

Daarnaast wordt er in de zomer elke vrijdag een zwemprogramma georganiseerd voor de kinderen van 6 tot 9 jaar oud. Het project regelt het vervoer het zwembad bij het vrijwilligershuis. Hier krijgen de kinderen zwemlessen en uiteraard worden er zwemdiploma’s uitgereikt als de lessen goed volbracht worden. Een activiteit die veel kinderen altijd een lach op hun gezicht bezorgd!

 

Sportlessen in een township Zuid Afrika

 

Het positieve effect 

Sport en beweging heeft een positief effect op de hersenontwikkeling met bijvoorbeeld stressvermindering tot gevolg. Dit leidt we weer toe dat minder jongeren die vroegtijdig hun school verlaten en zelfs tot minder delicten.

Het is mooi om te zien hoe het sportprogramma de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan positieve schoolresultaten, eigenwaarde en zelfvertrouwen bij de kinderen in Walmer township.

 

Sport vrijwilligerswerk in Zuid Afrika

 

Vrijwilligerswerk of stage

Dit project is zeer geschikt als stage op het gebied van sport en bewegen, maar je hoeft geen ervaring of achtergrond te hebben op het gebied van sport en bewegen. Iedereen die affiniteit heeft met kinderen en het leuk vind om te assisteren bij sportlessen en sportactiviteiten is natuurlijk welkom.

Houd je van sporten en bewegen, en vind je het leuk om met kinderen te werken? Dan is dit gevarieerde project echt wat voor jou!

 

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit sport project in Zuid Afrika?

 • verschillende sportlessen voorbereiden en plannen op scholen
 • leerkrachten en lokale vrijwilligers op scholen assisteren tijdens sportlessen
 • nieuwe activiteiten en technieken ontwikkelen
 • programma’s speciaal gericht op sociale vaardigheden uitwerken
 • zwemlessen geven aan kinderen uit verschillende townships 

 

Goed om te weten: 

 • Het project is gesloten rond kerst en nieuwjaar voor ongeveer 3 weken.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur.
 • Het dagelijks vervoer van je accommodatie naar het project en v.v. is inbegrepen.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van sport en bewegen.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen