Special needs project - Sri Lanka

Kom vrijwilligerswerk doen in dit community project in Sri Lanka. De hartelijke en vriendelijke bewoners in dit special needs project heten je meer dan welkom!

Sociaal vrijwilligerswerk met daklozen in Sri Lanka

Wanneer je door de poorten van Sambodhi loopt word je direct met een grote glimlach begroet door de bewoners. Ze schudden je de hand en proberen een praatje met je aan te knopen.

Vrijwilligerswerk in een special needs project in Sri Lanka

Ondanks dat het opvangcentrum een flinke opknapbeurt nodig heeft en er op het eerste gezicht een beetje troosteloos uitziet voel je de hartelijkheid en vriendelijkheid van deze bijzondere mensen.

 

Opvang voor daklozen met een beperking

Alle mensen die hier wonen zijn geestelijk of lichamelijk gehandicapte daklozen. Momenteel zijn er 47 bewoners die permanent in Sambodhi wonen. Ze komen bijna nooit buiten de poorten van het complex en in het weekend zijn ze op zichzelf aangewezen. Omdat het project over weinig geld beschikt en er daardoor ook weinig medewerkers aanwezig zijn, zorgen de bewoners grotendeels voor zichzelf en voor elkaar. Gelukkig kunnen de meesten nog wel prima voor zichzelf zorgen en degene die dit niet kunnen worden geholpen door hun medebewoners.

De achtergronden van de inwoners verschillen. Sommige inwoners zijn bijvoorbeeld in de steek gelaten door hun familie omdat de familie niet over de financiële middelen beschikt om voor het gehandicapte familielid te zorgen.

De bewoners van Sambodhi hebben weinig structuur op een dag. Ze eten gezamenlijk drie keer per dag en er is twee keer per dag tijd voor een kopje thee. Voor de rest worden de bewoners aan hun lot overgelaten en moeten ze zichzelf vermaken.

 

Als vrijwilliger meehelpen in dit opvangcentrum

Als vrijwilliger kun je de inwoners een dagbesteding bezorgen door creatieve activiteiten of spelletjes te organiseren en ondernemen. Of door gewoon een praatje met ze te maken of mee te helpen bij bouw-, schoonmaak- en opruim werkzaamheden

Omdat de inwoners van Sambodhi grotendeels voor zichzelf en voor elkaar zorgen is het als vrijwilliger erg belangrijk dit in stand te houden. Je kunt ze natuurlijk uitleggen hoe ze een bepaalde handeling beter kunnen doen maar het is belangrijk dat je ze dit aanleert en niet van ze overneemt.

Het is belangrijk dat de verantwoordelijkheid bij de bewoners zelf ligt omdat jij als vrijwilliger weer vertrekt en de bewoners in Sambodhi blijven en voor zichzelf moeten kunnen zorgen.

Als vrijwilliger ben je dus ook voornamelijk iemand die voor een stukje afleiding en dagbesteding zorgt. Omdat de bewoners bijna nooit buiten het complex komen waarderen ze dit heel erg en ben je hier meer dan welkom!   

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit special needs project in Sri Lanka?

  • creatieve sport- en spelactiviteiten organiseren.
  • de bewoners helpen bij de dagelijkse verzorging
  • eventueel meehelpen bij bouw-, schoonmaak- en opruimwerkzaamheden.

 

Goed om te weten:

  • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 9.00 tot 12.00 uur en/of in de middag van 14.00 tot 16.00 uur.
  • Je dient minimaal 2 weken beschikbaar te zijn voor dit project.
  • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
  • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Ontdek Sri Lanka

Minke bezocht de mooiste bezienswaardigheden in Sri Lanka.

Benieuwd naar dit prachtige land?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen