Kom vrijwilligerswerk doen in deze dagopvang voor kinderen met een beperking in de leeftijd van 6 tot 18 jaar.
Dit speciale kinderopvangproject biedt hulp aan kinderen met een mentale, en vaak ook psychische, beperking. Vanwege extreme armoede ontbreekt het in de townships in Zuid Afrika vaak aan kennis, tijd en middelen om kinderen met een beperking te ondersteunen.
Gelukkig denken de mensen in dit project daar anders over en proberen ze deze kinderen alle aandacht en begeleiding te geven die ze zo hard nodig hebben.
Naast de educatieve lessen leren de kinderen ook de basisvaardigheden van het dagelijks leven. Hierdoor worden ze minder afhankelijk en kunnen ze zichzelf beter redden in de maatschappij, zeker als ze wat ouder zijn.
Ook de ouders worden actief bij het project betrokken. Ze krijgen uitleg en handvaten om met hun kinderen om te kunnen gaan. Het project begeleidt hen om hun kinderen beter te leren begrijpen en te helpen in het dagelijkse leven.
Net als in veel ontwikkelingslanden zijn er voor kinderen met een beperking geen geschikte middelen om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking uit verschillende townships bestaat er eigenlijk geen dagopvang. Ze kunnen niet naar een reguliere school en ouders hebben het vaak te druk of weten niet goed hoe ze met hun kind om moeten gaan. Dit geeft deze kinderen geen mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen.
Sociaal werker Jill en vrijwilligers Fez en Bonishwa hebben in 1988 onderzoek gedaan om te kijken of er vanuit de townships vraag was naar een dagopvang voor kinderen met een beperking. Ze hebben met veel ouders gesproken en al snel werd duidelijk dat ouders veel problemen met hun kinderen hadden en deze niet of moeilijk op konden lossen. Vooral het gebrek aan aandacht, middelen, ontwikkeling en onafhankelijkheid van het kind kwamen veelvuldig in het onderzoek naar voren. De conclusie was duidelijk, er was een enorme vraag naar een dagopvang voor kinderen met een beperking en het idee werd omgezet naar een concreet project.
Vanuit een kleine, leegstaande ruimte in een ziekenhuis werd dit project gestart. Steeds meer ouders van gehandicapte township kinderen hoorden van het bestaan van het project, waardoor het aantal kinderen in rap tempo steeg. De ruimte in het ziekenhuis werd al snel te klein. Met behulp van donaties werd een nieuw pand gebouwd op een stuk grond in een township.
Het project heeft inmiddels een dynamische omgeving gecreëerd voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen waar ze gestimuleerd en ondersteund worden en zichzelf beter kunnen redden als ze volwassen zijn.
Inmiddels beschikt het opvangcentrum over 3 klaslokalen, een therapie ruimte, een keuken, een ruime binnenspeelplaats en diverse tuinen. 3 leerkrachten ondersteund door diverse klassenassistenten begeleiden inmiddels 44 kinderen. Elke leerkracht heeft een eigen klaslokaal voor ongeveer 15 kinderen. In de klassen 1 en 2 zitten de kinderen met verschillende beperkingen als autisme, het syndroom van down, en doven en blinden/slechtzienden. In klas 3 zitten de kinderen met leerproblemen. Deze kinderen hebben geen verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ze hebben wel erg veel moeite met leren.
Om ervoor te zorgen dat alle kinderen voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen wordt er in de keuken elke dag voor maaltijden gezorgd door het keukenpersoneel. In de ochtend krijgen de kinderen ontbijt en tussen de middag een warme lunch.
Naast de dagopvang en het speciaal onderwijs voor de kinderen met een beperking focust het project zich ook op de gemeenschap die proactief wordt benaderd om de geestelijke gezondheid van iedereen te bevorderen. Zo worden vanuit het project verschillende sociaal werkers ingeschakeld om met ouders te communiceren, thuissituaties te analyseren en hulpmiddelen binnen de gemeenschap aan te bieden.
Daarnaast probeert het project bewustzijn en erkenning van geestelijke gezondheidskwesties te creëren binnen de gemeenschap. Regelmatig organiseert het project externe activiteiten voor de kinderen bijvoorbeeld in de kerk of op het strand voor meer begrip en integratie. Door de community te betrekken bij hun werkzaamheden, creërt het project meer begrip en een betere levensstijl voor de kinderen.
Naast de educatieve lessen als lezen, schrijven en tellen biedt het project de kinderen een scala aan verschillende programma’s en (externe) activiteiten. Zo gaat één van de leerkrachten bijvoorbeeld elke maandag met een groepje oudere jongens naar de carwash waar ze leren hoe auto’s schoon te maken. Dit vergroot weer de kans op een baan bij deze jongens als ze volwassen zijn. Daarnaast worden er baklessen georganiseerd als er ingrediënten zijn gedoneerd, krijgen de kinderen basis computerles, en wekelijks zijn er sportactiviteiten en zwemlessen.
Het geweldige team van lokale leerkrachten en medewerkers die in dit project werkzaam zijn, zetten zich elke dag met een enorm hart en geweldige passie in voor de kinderen. Ze creëren met elkaar een omgeving waarin de kinderen verschillende vaardigheden kunnen leren en zichtzelf ontwikkelen via een gestructureerd programma.
Je inzet als vrijwilliger wordt binnen dit project enorm gewaardeerd. Je kunt de leerkrachten assisteren tijdens de educatieve lessen en activiteiten, maaltijden klaarmaken en uitdelen in de keuken, en de kinderen helpen bij de vaardigheden die hen verder helpen in het dagelijks leven. Ook voor een stage op het gebied van fysiotherapie, logopedie, speciaal onderwijs of sociale studies is dit project erg geschikt. Je kunt bijvoorbeeld individuele (bezigheid)therapie sessies opzetten met alle kinderen met verschillende beperkingen.
We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier