Speciaal onderwijs - Tanzania

Help mee als vrijwilliger op een school voor speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking in Tanzania. 

Vrijwilligerswerk in een special needs project in Tanzania

Helaas hebben zoals in zoveel ontwikkelingslanden, kinderen met een beperking in Tanzania niet altijd een zonnig toekomstperspectief. De Patandi school in het plaatsje Tengeru, net naast Arusha, denkt daar gelukkig anders over.

Onderwijs voor kinderen met een beperking

De school is in 1954 opgericht als reguliere school, maar heeft al vrij vlot daarna besloten om ook een aparte unit op te richten voor kinderen met een beperking.

Juist kinderen met een beperking wordt onderwijs vaak ontzegd. Ouders schamen zich voor hun kind en stoppen ze vaak weg in een donker kamertje.

 

Speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking

Op de Patandi school wil men ouders laten zien dat deze kinderen ook een toekomst hebben en meer kunnen dan men vaak denkt!

Dat veel kinderen met een beperking uit een arm gezin komen, is overigens geen toeval. De kinderen danken hun handicap doorgaans niet aan een ongeluk of genetische afwijking, het grootste gros kinderen komt met een beperking ter wereld door armoede.

Voorbeelden zijn kinderen die niet gevaccineerd zijn en daardoor ernstige ziektes hebben opgelopen, gebrek aan hygiëne in het eerste levensjaar en ook hersenbeschadiging doordat moeders hun kinderen altijd in een kanga (doek) dragen.

 

Werken met special needs kinderen

Overdag gaan de kinderen naar de speciale school. Er zijn 4 units waar zij geplaatst kunnen worden naar gelang hun beperking:

 • dove kinderen
 • blinde kinderen
 • kinderen met autisme
 • kinderen met leerproblemen

Op dit moment komen er ongeveer 70 kinderen naar de school, verdeeld over de verschillende units.

 

Als vrijwilliger meehelpen in het speciaal onderwijs

Als vrijwilliger of stagiaire kun je zowel op de school als buiten schooltijden aan de slag met de kinderen. Het is belangrijk dat je affiniteit hebt met kinderen met een beperking en ook je achtergrond en opleiding bij de doelgroep aansluit. 

Natuurlijk is het extra fijn als je door middel van werkervaring een extra stukje deskundigheid kunt bieden. De leerkrachten zijn enorm vriendelijk en zien vrijwilligers als een meerwaarde voor hun team.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit special needs project in Tanzania? 

 • de leerkrachten assisteren tijdens de verschillende lessen
 • met individuele kinderen werken door ze extra aandacht en zorg te geven
 • kinderen helpen die extra uitleg nodig hebben om de leerstof te begrijpen
 • de verzorgsters assisteren in het hostel waar de kinderen verblijven die permanent in het centrum wonen
 • tijdens sport en spelactiviteiten assisteren

 

Goed om te weten:

 • 2 weken in september, van begin december tot begin januari, 1 week in april en van begin juni tot half juli is het project gesloten vanwege vakanties.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag gemiddeld 5 tot 6 uur per dag. De reguliere lessen zijn van maandag t/m donderdag. Op vrijdag zijn er vaak bijzondere activiteiten of gaan de kinderen alvast naar huis voor het weekend.
 • Het project ligt op loopafstand van het vrijwilligershuis.
 • De school kampt met een groot tekort aan materialen. De overheid draagt maar beperkt bij en men is vooral afhankelijk van particuliere sponsors. Wij vragen vrijwilligers een vrijblijvende bijdrage van minimaal $50 te doneren ter ondersteuning van materialen en/of bouwwerkzaamheden.
 • Gezien de aard van de werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen