Speciaal onderwijs - Colombia

Tussen Santa Marta en Cartagena, in een van de armste gebieden in Colombia zet een Nederlandse stichting zich intensief in voor de lokale bewoners van dit gebied.

Vrijwilligerswerk in het speciaal onderwijs in Colombia

Deze stichting is ruim 13 jaar geleden opgericht door de Nederlandse Inten en haar Colombiaanse man Jeovanny met als doel het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bewoners.

De meeste van deze lokale bewoners leven onder de armoedegrens en hebben niet de middelen om in eigen levensonderhoud te voorzien.

 

Nederlandse stichting in Colombia

Door middel van onderwijs en activiteiten zorgt de stichting voor een beter toekomstperspectief voor de lokale mensen in de gemeenschap.

De stichting biedt op verschillende locaties in de dorpen in de gemeente Galapa onderwijs aan voor de lokale bevolking. Daarnaast biedt de stichting basisvoorzieningen als voedsel en medische zorg. Op de lange termijn wil de stichting ervoor zorgen dat de mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en proberen de bewoners uit de negatieve armoedespiraal te halen.

Onderwijs is een van de belangrijkste basisprincipes en daarom steunt de stichting onder andere de lokale peuter- en kleuterschool in de gemeente.

 

 

Kinderen met een beperking

Kinderen met een beperking krijgen weinig kansen binnen de Colombiaanse samenleving. Met het reguliere onderwijs kunnen ze niet meekomen en daardoor blijven ze vaak thuis of belanden ze op straat. Voor deze kinderen heeft de stichting een schooltje opgericht.

 

Vrijwilligerswerk in het speciaal onderwijs in Colombia

Als vrijwilliger ben je meer dan welkom om de juf van het schooltje te assisteren. Op die manier probeert de stichting de kinderen zoveel mogelijk individuele aandacht te geven zodat de kinderen zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen. Dit schooltje is een van de weinige plekken waar de kinderen niet worden buitengesloten. Doordat de kinderen naar het schooltje gebracht worden hebben de moeders de mogelijkheid om te gaan werken of studeren.

Omdat de kinderen thuis weinig eten krijgen verzorgt de stichting de lunch om ervoor te zorgen dat de kinderen tenminste één goede maaltijd per dag binnenkrijgen.

 

Thuisbezoeken

Sommige kinderen kunnen niet naar het schooltje te komen. Ze brengen hun leven liggend in bed of zittend in een stoel door. Het is mogelijk om deze kinderen 's middags te bezoeken. De kinderen krijgen dan extra aandacht en er wordt gekeken hoe het met de ouders gaat.

Als vrijwilliger ben je van harte welkom om te helpen tijdens deze thuisbezoeken en deze kinderen alle liefde en aandacht te geven die ze zo hard verdienen en nodig hebben.

 

 

Wat kun je doen in dit vrijwilligersproject in Colombia?

 • de leerkracht assisteren tijdens het geven van Engelse les
 • helpen bij het uitdelen van de lunch
 • creatieve sport- en spelactiviteiten organiseren
 • kinderen thuis bezoeken samen met de juf

 

Goed om te weten:

 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 8.00 tot 12.00 uur en in de middag mag je meehelpen in de naschoolse opvang.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cartagena en/of tijdens het vrijwilligerswerk in Galapa (2 uur privéles per dag).
 • Je verblijft in een prima guesthouse bij onze lokale contactpersonen in Paluato op basis van volpension.
 • In de weekenden ben je vrij en zijn er volop mogelijkheden om meer van de omgeving te zien of te relaxen op het strand.
 • De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Barranquilla en een transfer vanaf de luchthaven is tegen een meerprijs van €45 mogelijk.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen