Sociaal werk en wildlife project - Zuid Afrika

Help mee als vrijwilliger kansarme kinderen te inspireren en leer ze meer over hun natuurlijke omgeving in een wildlife opvangcentrum.

Vrijwilligerswerk met kinderen en dieren in Zuid Afrika

Niet ver van het Kruger Park, midden in een prachtig natuurreservaat, hebben het echtpaar Ian en Michelle een indrukwekkend opvangcentrum neergezet waar verschillende dieren verblijven die het niet alleen redden in de bush. Ze zijn bijvoorbeeld gewond of wees geworden.

Sociaal werk en wildlife project

Ian en Michelle zagen dat er juist in deze omgeving een groot gebrek aan goede voorlichting over de natuur en de dieren die leven in de natuur is.

Kinderen groeien op in arme gezinssituaties. Ze weten nauwelijks iets over de natuur en worden grootgebracht met het idee dat dieren stropen een normale aangelegenheid is.

 

Wildlife in Zuid Afrika

Door de grote aanwezigheid van wildlife in dit deel van Zuid Afrika, worden dieren niet alleen als ongedierte gezien, maar ook als geldbron. Het ivoor van neushoorns en olifanten kan verhandeld worden voor heel veel geld en de wilde dieren maken gewassen van arme boeren stuk die essentieel zijn als voedsel, zeker als je weinig middelen hebt.

Ondanks dat de wilde dieren in Zuid Afrika onderdeel zijn van het erfgoed, hebben veel kinderen soms al in geen jaren een giraffe gezien. De dieren die in het centrum verblijven, lopen uiteen van jakhalzen tot stokstaartjes, een cheetah, ezels, struisvogels en impala’s.

Het project focust zich op 3 gebieden, namelijk onderwijs, opvang van wilde dieren en een outreach programma bedoeld voor de community in de directe omgeving. 

 

Wildlife project in Zuid Afrika

 

Wildlife onderwijs

Elke maandag komen er gemiddeld 8 tot 10 kinderen in het project die een 5-daags programma volgen. Aan de hand van een schema krijgen de kinderen de gehele dag voorlichting en workshops over verschillende onderwerpen. Van natuurbehoud en het volgen van diersporen tot sociale vaardigheidstrainingen over eigenwaarde en zelfrespect.

Veel kinderen komen uit gezinnen waar huiselijk geweld orde van de dag is. Deze week is bedoelt om elk kind een beetje extra aandacht te geven en ze daarnaast met een stukje positieve bagage weer naar huis te sturen. Interactie met wilde dieren wordt gestimuleerd zodat de kinderen ook verantwoordelijkheidsgevoel krijgen voor hun eigen erfgoed.

 

Wildlife onderwijs

 

Opvang voor wilde dieren

Elk dier dat in dit project wordt opgevangen, heeft zijn eigen verhaal. Sommige dieren zijn in de nabije omgeving gevonden, alleen achtergelaten en niet in staat voor zichzelf te zorgen. Andere dieren zijn er vanuit rehabilitatiecentra in het project terecht gekomen omdat ze om verschillende redenen niet meer teruggeplaatst kunnen worden in de natuur. Deze dieren krijgen in dit project goede verzorging en veel aandacht en liefde.

Door menselijk toedoen is er veel van de natuurlijke leefomgeving van wilde dieren verdwenen. Veel baby dieren worden door mensen opgevoed, maar wanneer deze dieren volwassen worden, komen ze vaak aan een slecht einde. Deze dieren worden soms erg gevaarlijk omdat ze hun natuurlijke angst voor mensen kwijt zijn geraakt, of ze worden omgebracht omdat ze te dicht bij kwaadwillige mensen komen

Het doel van dit project is om het gebrek aan kennis en de noodzaak om dieren op te vangen bij elkaar te brengen. De kinderen kunnen op deze manier meer over hun natuurlijke omgeving leren door deze dieren te verzorgen.
 

Dieren verzorgen in Zuid Afrika

 

Outreach programma

Buiten de dierenopvang en het onderwijs aan de lokale kinderen, gaat het project ook regelmatig naar omringende dorpen waar voorlichting wordt gegeven op middelbare scholen en kinderdagverblijven. Voor dit programma heeft de outreach manager een speciale Eco Club opgezet. De inhoud wordt aangepast aan de leeftijden van de kinderen. Door de kinderen voortdurend meer kennis bij te brengen over hun natuurlijke omgeving, wordt het respect voor de dieren en hun leefomgeving alleen maar vergroot.

Ook worden er regelmatig kleinere projecten gerealiseerd met als doel de leefomstandigheden in de eigen gemeenschap te verbeteren. Samen met de kinderen worden er bijvoorbeeld bomen gepland of afval verzameld. Om het outreach programma volop te beleven, kun je als vrijwilliger zelfs een aantal dagen in een gemeenschap doorbrengen bij een lokale familie. Ter plaatse kun je naar de mogelijkheden informeren. 

 

Vrijwilligerswerk in een dierenproject in Zuid Afrika

 

Als vrijwilliger aan de slag in dit project

Je werkt nauw samen met de kinderen die wekelijks in het project komen. Dat betekent dat je samen met hen en de lokale begeleiders het weekprogramma doorneemt en als een soort buddy voor een aantal kinderen fungeert.

 

Onderwijs in Zuid Afrika

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit onderwijs en wildlife project in Zuid Afrika? 

 • assisteren tijdens verschillende lessen over natuurbehoud, sociale onderwerpen en Engelse lessen
 • meehelpen bij de verzorging van de verschillende dieren zoals het bereiden van eten, het verversen van water en het beoordelen van de gezondheidssituatie van de dieren
 • kooien en verblijven van de dieren schoonmaken en onderhouden
 • meehelpen bij het schrijven en samenstellen van nieuwsbrieven voor individuele sponsors
 • meehelpen bij het onderzoek en gedrag van verschillende dieren en het bijhouden van dossiers
 • eventueel meehelpen bij onderhouds- en reparatiewerkzaamheden
 • assisteren bij het outreach programma en meehelpen tijdens de Eco Club programma’s waarin kinderen op verschillende manieren voorlichting krijgen

 

Goed om te weten:

 • Vertrek en aankomst is op een zaterdag. Je wordt opgehaald vanaf de luchthaven van Hoedspruit. Op zondag krijg je vervolgens een kennismaking en oriëntatie zodat je op maandag aan de slag kunt.
 • Vanwege de afgelegen ligging van het project kun je 1 x per week mee naar Hoedspruit om daar wat inkopen voor jezelf te doen.
 • Het project is heel geschikt om vrijwilligerswerk te doen met kinderen. Ook de kinderen kunnen meehelpen en leren van de culturele uitwisseling!
 • Er is heel beperkt internet aanwezig in het project.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Voor dit project dien je een voorbereidingstraining van Stichting Muses te volgen.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika

Judith bezocht de natuur- en dierenprojecten in Zuid Afrika.

Ben je benieuwd naar deze projecten?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen