School voor kinderen met een beperking - Peru

Net als in veel andere landen hebben kinderen met een beperking niet altijd even gelijkwaardige toekomstkansen.

Vrijwilligerswerk in het speciaal onderwijs in Peru

Op deze school voor speciaal onderwijs in Cusco wordt er veel aandacht gegeven aan de individuele ontwikkeling van elk kind.

Vrijwilligerswerk in het speciaal onderwijs in Peru

Op de school voor speciaal onderwijs komen dagelijks meer dan 180 kinderen met een beperking. De leeftijden van de kinderen lopen uiteen van 3 tot 20 jaar. Op deze school ben je als vrijwilliger meer dan welkom om de leraren te assisteren.

 

Speciale school voor kinderen met een beperking

De kinderen op de speciale school hebben verschillende aandoeningen, van het Syndroom van Down tot autisme. De kinderen komen uit verschillende sociale situaties.

Vaak zie je in ontwikkelingslanden wel dat kinderen met een beperking hun aandoeningen niet alleen danken aan een ongeluk of medische afwijking, maar soms is armoede ook een belangrijke factor in het ontstaan ervan. Denk bijvoorbeeld aan slechte hygiënische omstandigheden, ondervoeding, zuurstoftekort bij de geboorte of het gebrek aan medische zorg.

 

Vrijwilligerswerk met special needs kinderen in Peru

De kinderen worden op deze school geplaatst in eigen unit naar gelang hun beperking. Zo is er bijvoorbeeld een klas voor doven en slechthorenden en een klas voor kinderen met autisme. De kinderen zijn ontzettend lief en waarderen je aanwezigheid en de extra aandacht.

Op de school werken ongeveer 10 leerkrachten, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een fysiotherapeut en twee logopedisten.

Het is bijzonder om te zien dat één juf een klas van 14 kinderen met een verstandelijke beperking les geeft. Juist zij zou heel graag wat extra hulp van vrijwilligers ontvangen. Hier heb je als vrijwilliger het gevoel dat je écht welkom bent en ze alle hulp kunnen gebruiken.

 

speciaal onderwijs

 

Speciaal onderwijs voor volwassenen met een beperking

Naast een basisschool en een middelbare school is er ook technisch onderwijs. Op deze technische school leren volwassenen met een beperking handwerken, weven en werken met hout. De meeste volwassen zijn tussen 20 en 40 jaar oud.

Als vrijwilliger werk je als assistent van de leraar. Je kunt helpen bij het ontwikkelen van schoolmateriaal of bij het organiseren van praktische workshops, zoals naaien, koken of handwerken.

 

Creatieve activiteiten en alledaagse handelingen

Als je Spaans goed genoeg is, is het mogelijk om naast de reguliere lessen die door de leerkrachten zelf verzorgd worden, zelfstandig aan de slag te gaan met een kleine groep kinderen en bijvoorbeeld een workshop schilderen, kunst of muziek op te zetten. Als vrijwilliger kun je de kinderen ook alledaagse dingen leren als kleding wassen en strijken of boodschappen doen.

 

Sandra bezoekt Don Jose de San Martin

 

Wat kun je doen als vrijwilliger op deze school voor speciaal onderwijs?

 • spelletjes en activiteiten organiseren voor de kinderen
 • de kinderen helpen met hun huiswerk
 • schoolmateriaal ontwikkelen
 • praktische workshops zoals naaien, koken of handwerken organiseren
 • de kinderen alledaagse dingen leren zoals wassen, strijken en boodschappen doen

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau, specialisatie en niveau Spaans.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 08.00 tot 13.00 uur.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • Er wordt weinig begeleiding gegeven binnen dit project, daarom is het voor jou van belang proactief te zijn en zelfstandig te kunnen werken.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt op het gebied van fysiotherapie, logopedie, pedagogiek of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen