Regionaal ziekenhuis Dhading - Nepal

Zoek je een uitdagend vrijwilligersproject of stage op het gebied van medische zorg? Help dan mee in het ziekenhuis in het Dhading District. 

Medisch vrijwilligerswerk in een regionaal ziekenhuis in Nepal 

In de regio hoofdstad Dhading Bensi werken wij met een ziekenhuis dat zorg biedt aan patiënten uit het gehele Dhading District.

Artsen in het ziekenhuis in Tanzania

Alhoewel de omstandigheden in veel ziekenhuizen in Kathmandu niet altijd optimaal te noemen zijn, is de situatie in het ziekenhuis in Dhading Bensi nog schrijnender. Er wordt vrij weinig aandacht besteed aan hygiëne en artsen en verpleegkundigen vinden het lastig om met beperkte faciliteiten de juiste zorg te kunnen verlenen.

In april 2017 is er een groep vrijwilligers geweest (Helpen in Het Andere Nepal) die het ziekenhuis op weg heeft geholpen alle afdelingen en materialen schoon te maken. Zij hebben dit samen met de lokale medewerkers gedaan zodat deze hierna ook gemotiveerd blijven om het zelf te blijven doen.

 

Vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg in Nepal

Helaas is de gezondheidszorg in Nepal niet voor iedereen weggelegd. Medische zorg in Nepal kost geld en niet iedereen heeft voldoende geld om naar een ziekenhuis te gaan. Vaak wacht men heel lang voordat men uiteindelijk een arts inschakelt en het eigenlijk al te laat is om nog goede zorg te kunnen bieden. Of een patiënt heeft medicatie nodig die te duur is en komt daardoor onnodig te overlijden.

Alhoewel het ziekenhuis in Dhading Bensi voldoende artsen en verpleegkundigen heeft, zijn vrijwilligers meer dan welkom. Afhankelijk van je kennis en ervaring in de gezondheidszorg, assisteert je artsen en verpleegkundigen, of werk je zelfstandig.

Je gaat aan de slag op verschillende afdelingen, van de verpleegafdeling, tot de kleine ok, en ook help je op de polikliniek. 

 

Verloskunde en gynaecologie

Gemiddeld worden er 150 baby’s per maand geboren in het ziekenhuis in Dhading. Vrijwilligers zijn van harte welkom om te assisteren tijdens bevallingen. Als een bevalling niet vlot om wat voor reden dan ook en een keizersnede noodzakelijk is, dan kan dat in dit ziekenhuis gedaan worden.

Dit ziekenhuis is ideaal om meer ervaring op te doen op het gebied van verloskunde. Ook ben je betrokken bij het begeleiden van zwangere vrouwen en doe je nacontroles.

Schrik niet van de afdeling verloskunde, terwijl de ene vrouw net bevallen is en met haar kindje in bed ligt, ligt een andere vrouw nog midden in de weeën. Alles gebeurt naast elkaar.

Het aantal abortussen in Nepal is schrikbarend hoog als gevolg van ongewenste zwangerschappen. Er komen regelmatig vrouwen naar het ziekenhuis om een abortus te laten plegen. Alhoewel de hygiënische omstandigheden waaronder dit gebeurt niet optimaal zijn, is het nog altijd beter dan in een donker kamertje bij iemand thuis wat helaas ook nog vaak in de praktijk gebeurt.

 

Voorlichting en workshops

Het ziekenhuis staat open voor vrijwilligers die voorlichting en workshops willen geven over bijvoorbeeld hygiene, HIV / AIDS preventie en alles rondom tienerzwangerschappen. Deze workshops kun je in overleg met het ziekenhuis opzetten, maar er wordt wel van je verwacht dat je dit zelfstandig kunt organiseren en dat je pro actief te werk gaat.

 

Vrijwilligerswerk op het platteland van Nepal

Tijdens je vrijwilligerswerk in dit ziekenhuis krijg je de kans om in een klein, regionaal ziekenhuis werkervaring op te doen. Naast de klinische ervaring en de vaak andere manier van werken, is het ook een unieke kennismaking met de Nepalese cultuur. Je zult te maken met andere omgangsvormen tussen artsen, verpleegkundigen en patiënten. Daarnaast zie je ook dat men heel anders omgaat met slecht nieuws of bij het overlijden van een jonge patiënt.

Daarom is het belangrijk dat je stevig in je schoenen moet staan en je flexibel en open minded kunt opstellen. Je zult dan een onvergetelijke ervaring tegemoet gaan! 

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit regionaal ziekenhuis in Nepal:

 • assisteren / observeren tijdens bevallingen
 • assisteren tijdens zwangerschapscontroles
 • assisteren bij nacontroles
 • assisteren / observeren tijdens operaties
 • helpen met voorlichting
 • helpen met vaccinaties
 • helpen op verschillende verpleegafdelingen en de polikliniek

 

Goed om te weten:

 • Tijdens het vrijwilligerswerk woon je in een vriendelijk gastgezin op ongeveer 10 minuten lopen van het ziekenhuis. Het verblijf is eenvoudig maar je beschikt wel over een eigen kamer. Door het verblijf bij een gastgezin krijg je de gelegenheid de cultuur van Nepal van dichtbij mee te maken.
 • Voorafgaand aan het vrijwilligerswerk in Dhading krijg je een meerdaagse introductie in Kathmandu waarbij je voorbereidt wordt op het vrijwilligerswerk en enkele taal- en cultuurlessen krijgt.
 • Het vervoer van Kathmandu naar Dhading en introductie in Dhading door onze lokale vertegenwoordiging is inbegrepen.
 • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van verloskunde of geneeskunde en verpleegkunde
 • Je werktijden zijn in overleg met het ziekenhuis.
 • Je dient er rekening mee te houden dat de werkomstandigheden eenvoudig zijn en dat de hygiëne beperkt is.
 • Het ziekenhuis vraagt een kopie/scan van je paspoort en je diploma (indien stage). Deze ontvangen wij graag voor vertrek.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen