Polikliniek - Peru

Ben je op zoek naar een medische stage of vrijwilligerswerk in Peru? Ervaar de lokale cultuur en traditionele gezondheidszorg in een gezondheidspost in Cusco!

Medisch vrijwilligerswerk in een kliniek in Peru

In een wijk buiten het centrum van Cusco staat een groot betonnen gebouw waar medische hulp wordt aangeboden aan arme mensen.

Medisch vrijwilligerswerk in Peru

Als vrijwilliger of stagiair(e) word je met open armen ontvangen door de kleine, vriendelijke directrice van de kliniek.

 

Polikliniek in Cusco

De kliniek is opgericht door de kerk en wordt financieel ondersteund door goede doelen van buitenaf. De kliniek ontvangt verder geen overheidsbijdragen. Er worden dagelijks ongeveer 40 patiënten van alle leeftijdsgroepen behandeld die niet de mogelijkheid hebben om te betalen voor goede gezondheidszorg.

De directeur heeft direct contact met de vrijwilligers en studenten en bespreekt met hen op welke afdeling ze graag willen meehelpen. De mate van vrijheid in het uitvoeren van medische behandelingen ligt aan je kennisniveau en je niveau Spaans. Vooral in de beginfase ga je observeren en meeluisteren met de dokter en patiënten om de werkwijzen van de kliniek te leren kennen.

 

Medisch vrijwilligerswerk in Peru

De kliniek is een non-profit organisatie en de patiënten hoeven maar een klein bedrag te betalen voor de verschillende medische behandelingen, zoals medische hulp, fysiotherapie, tandheelkunde, vaccinaties, psychiatrie, medicijnen en de algemene controles die de kliniek verstrekt.

De patiënten komen alleen in deze kliniek voor dagbehandeling. In de toekomst zijn er plannen om een operatiekamer te realiseren. Omdat de kliniek afhankelijk is van donaties zal er gewacht moeten worden tot er genoeg budget is om dit te realiseren.

 

laboratorium Clinica Belen

 

Het team

Er werken ongeveer 20 medewerkers met verschillende medische specialisaties in de kliniek. Naast de twee artsen die er werken komen er af en toe specialisten op bezoek. Verder is er een tandarts, een verloskundige, een klein laboratorium, een apotheek, een psycholoog en een ruimte voor de traditionele natuurgeneeskunde.

Naast de moderne aanpak van geneeskunde verstrekt de kliniek namelijk ook geneesmiddelen gemaakt van kruidensubstanties. Voor iemand die alleen de westerse gezondheidszorg gewend is, is dit een unieke inkijk in de traditionele geneeskunde van de Andes bevolking.

 

Sandra bezoekt Clinica Belen

 

De patiënten

Nadat patiënten hebben betaald aan de kassa gaan ze naar de verpleegkundige voor de controle en het meten van de bloeddruk. Vervolgens wordt er gekeken of het nodig is een arts of andere specialist te bezoeken.

De patiënten hoeven van tevoren geen afspraak te maken en het verschilt dan ook per dag hoeveel mensen er in de wachtkamer zitten.

 

Vrijwilligerswerk of stage in een medische kliniek

De taken die je als vrijwilliger of stagiaire kunt uitvoeren hangen sterk af van jouw kennisniveau en specialisatie. Mocht je nog niet zoveel ervaring hebben, en bijvoorbeeld nog in het begin van je opleiding zitten, of als pre-med alvast wat ervaring op willen doen, dan loop je vooral met de artsen mee en leer je door te observeren.

Daarnaast kun je de verpleegkundigen assisteren op de huisartsenpost of in de apotheek. Maar ook kun  je patiënten helpen met persoonlijke hygiëne zoals tanden poetsen, bloeddruk meten en op de eerste hulp voor eenvoudige handelingen.

Als je een medisch specialist bent of een studie geneeskunde of verpleegkunde doet, en je op dit gebied met de Spaanse taal uit de voeten kunt, kun je zelfstandiger te werk gaan en onder supervisie met eigen patiënten werken. Het is voor vrijwilligers en stagiaires dus mogelijk om goed inzicht te krijgen in verschillende afdelingen en op die manier meer te leren over het medische beroep en gezondheidszorg in een ontwikkelingsland.

 

vrijwilligerswerk tandarts Peru

 

Outreach programma

Ook extern verleent de kliniek gratis zorg in verschillende gemeenschappen waar geen gezondheidspost is. In afgelegen dorpjes rondom Cusco zijn kleine medische posten gebouwd om mensen te behandelen die om financiële redenen of wegens gezondheidsproblemen niet in staat zijn naar de stad te komen voor medische hulp.

De kliniek probeert zo vaak mogelijk de lokale gemeenschappen buiten Cusco te bezoeken. Afhankelijk van het budget, proberen een arts en verpleegkundige wekelijks (soms vaker, soms minder vaak) langs deze gemeenschappen te gaan om medische hulp te bieden en korte behandelingen uit te voeren.

Als vrijwilliger of stagiaire kun je met het medisch team meegaan om de lokale bewoners in deze afgelegen dorpen te bezoeken en te behandelen. Op deze manier krijg je een compleet ander beeld van de medische zorg in Peru!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in deze kliniek in Peru?

 • meelopen met de artsen en observeren
 • assisteren van verpleegkundigen in de huisartsenpost en apotheek
 • patiënten helpen bij persoonlijke hygiëne, tanden poetsen en eerste hulp
 • bloeddruk en temperatuur van patiënten meten
 • zelfstandig patiënten behandelen (mits de nodige ervaring) onder supervisie
 • lokale bewoners in afgelegen dorpen rondom Cusco bezoeken en behandelen

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau, specialisatie en niveau Spaans.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 08.00 tot 12.30 uur en/of in de middag van 14.30 tot 18.00 uur.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • De begeleiding in dit project is goed en je kunt op verschillende afdelingen meehelpen.
 • Het wordt erg gewaardeerd als je medische benodigdheden doneert aan het project. Hierbij kun je denken aan tandenborstels, tandpasta, Advil, Tylenol, Asperine, hygiënische doekjes, rubbing alcohol, latex handschoenen, maskers enzovoort.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Heb je een opleiding in de gezondheidszorg, verpleegkunde, fysiotherapie of een andere gerelateerde opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project. Ook geschikt als stage!
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Prachtig Peru en Bolivia

Tim en Ard volgden Spaanse lessen in Cusco, deden vrijwilligerswerk en maakten een prachtige rondreis door Peru en Bolivia.

Ben je benieuwd naar hun avonturen?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen