Pinguïn project - Zuid Afrika

Heb je altijd al eens met pinguïns willen werken? Kom vrijwilligerswerk doen in een pinguïn opvangcentrum in Zuid Afrika!

Vrijwilligerswerk met pinguïns in Zuid Afrika

Met veel trots presenteren wij onze samenwerking met dit geweldige opvangcentrum voor pinguïns en andere zeevogels in Zuid Afrika. 

Vrijwilligerswerk in een pinguïn project in Zuid Afrika

Dit is het enige centrum in de omgeving van Port Elizabeth dat zich over deze bedreigde dieren ontfermt. De pinguïns in Zuid Afrika worden helaas met uitsterven bedreigd.

Vooral olievervuiling en overbevissing vormen een groot gevaar voor deze kwetsbare dieren.

 

Zwartvoetpinguïns in Zuid Afrika

De zwartvoetpinguïn is de enige pinguïn die broedt in Afrika die alleen maar voorkomt langs de Zuid Afrikaanse en Namibische kust. De zwartvoetpinguïn is echt een groepsdier en verblijft in grote kolonies. Eén van de bekendste pinguïn kolonies rust en broedt bij Boulders Beach, ten zuiden van Kaapstad.

Helaas zijn de aantallen pinguïns de afgelopen jaren zo drastisch gedaald waardoor ze op IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten staan. De belangrijkste redenen hiervoor zijn hoogstwaarschijnlijk overbevissing van de belangrijkste prooidieren van deze pinguïns, maar ook olievlekken eisen hun tol. Door vervuiling en klimaatveranderingen zijn de pinguïns kwetsbaarder dan ooit.

 

Zwartvoetpinguïns in Zuid Afrika

 

Pinguïn opvangcentrum in Port Elizabeth

In 2000 zonk een schip in de buurt van Kaapstad dat zorgde voor een grote olieramp. Een enorme olievlek verspreidde zich in het zeewater en bracht de levens van meer dan 20.000 pinguïns in gevaar. De jarenlange daling in het aantal pinguïns en deze gebeurtenis zorgden ervoor dat mensen zich gingen realiseren hoe kwetsbaar deze dieren zijn en hoe belangrijk het is om deze pinguïns te beschermen. Dit was het moment dat het pinguïn opvangcentrum in Port Elizabeth werd opgericht.

Deze Zuid Afrikaanse non-profit organisatie zet zich in voor het behoud van vogels die in het zeegebied leven. Het project heeft de zware, maar voldane taak van het redden en verzorgen van deze vogels op zich genomen. Met name de Zuid Afrikaanse zwartvoetpinguïn wordt hier opgevangen. Deze prachtige kleine pinguïns leven op het strand en in het water aan de kust van Zuid Afrika, maar zijn helaas een bedreigde diersoort. Daarnaast zorgt het project waar nodig ook voor vogels als de Kaapse jan van gent, de meeuw, aalscholver, pelikaan, en soms zelfs een albatros.

 

Pinguïn opvangcentrum in Port Elizabeth

 

Bezoekerscentrum

Het project ontvangt vrijwilligers met open armen en naast de verzorging van de pinguïns en andere vogels kun je een belangrijke rol innemen bij het geven van educatieve rondleidingen voor bezoekers. Het is belangrijk dat bezoekers, zowel lokaal als internationaal, meer informatie krijgen over de soorten vogels in Zuid Afrika en de bedreigingen waarmee deze dieren te maken hebben. Als je het leuk vind mag je dus zelf ook als vrijwilliger informatieve rondleidingen geven binnen het centrum.

Meteen bij binnenkomst in het opvangcentrum worden bezoekers begroet in het bezoekerscentrum. Er is een souvenirwinkel en een educatiecentrum waar informatieve tours gegeven worden. Er zijn verschillende programma’s opgezet, gericht op toeristen en lokale scholen.

 

Pinguïn opvangcentrum

 

Opvang voor pinguïns

Achter het bezoekerscentrum liggen verschillende buitenverblijven voor de pinguïns en andere zeevogels. Binnen is naast het bezoekerscentrum en educatieve gedeelte een grote keuken waar de maaltijden en medicijnen worden klaargemaakt voor de dieren.

 

Intensieve zorg

Ook is er binnen een afgesloten gedeelte (de Intensive Care Unit) waar de hele zieke en gewonde vogels en pinguïns binnenkomen. Veel voorkomende problemen zijn ondervoeding, gebrek aan vitaminen, uitputting, verwondingen en ziekte. Hier krijgen ze speciale verzorging tot ze genoeg zijn aangesterkt om naar buiten (rehab) te mogen.

De meeste pinguïns zijn aan het ruien wanneer ze binnengebracht worden. Dit is één van de gevaarlijkste periodes in het leven van een pinguïn. De pinguïn krijgt zijn volwassen veren, maar dat betekent ook dat de veren nog niet waterproof zijn en de pinguïn dus niet de zee in kan.

 

Zieke pinguïn

 

Buitenterrein

Het buitenterrein bestaat uit 3 verblijven. Het eerste verblijf is voor een groep pinguïns uit Port Elizabeth. Het tweede verblijf is omwikkeld met groen gaas en dit verblijf is voor pinguïns uit de omgeving Cape St Francis. Het groene gaas is ter bescherming tegen een mug die malaria over kan brengen op vogels. De pinguïns in deze verblijven kunnen helaas nooit meer uitgezet worden in het wild. Veel van deze pinguïns hebben blijvende schade aan hun ogen, hersenen of andere lichamelijke mankementen waardoor ze niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

 

Pinguïns voeren

 

Rehab

Daarnaast is er een zogenaamd rehab verblijf. Hier worden niet alleen pinguïns opgevangen, maar ook andere vogels die ziek of gewond zijn binnengekomen. Deze dieren zijn genoeg aangesterkt in de ICU om naar buiten te mogen tot vrijlating mogelijk is. De pinguïns in het rehab verblijf moeten elke dag, afhankelijk van hun gezondheid, een aantal uren verplicht zwemmen om weer fit te worden. Als de pinguïns weer helemaal fit en opgeknapt zijn worden ze vrijgelaten in het wild.

 

Rehab pinguïn opvangcentrum

 

Vrijwilligerswerk met pinguïns

Als vrijwilliger in dit project maak je van dag tot dag mee wat het inhoud om te werken met pinguïns en andere zeevogels. Het wassen en schoonmaken van de dieren, het voeden van vis en het schoonmaken van de verblijven. Als de dieren voldoende zijn aangesterkt worden ze uiteraard weer vrijgelaten in het wild. Met een beetje geluk maak je dat ook een keer mee.  

Eén van de eerste dagelijkse taken die jij als vrijwilliger krijgt is het klaarmaken van de vis voor de pinguïns in de verschillende verblijven, van het maken van vis smoothies tot het in stukken knippen van vissen. Al snel maak je zelfstandig de maaltijden klaar en kun je daarnaast meehelpen in de Intensive Care Unit waar de zieke pinguïns en vogels worden binnengebracht.

Vervolgens behoort het vasthouden en voeren van de pinguïns in de vaste verblijven tot één van je dagelijkse taken. Dit doe je altijd samen met een andere vrijwilliger zodat je elkaar kunt helpen bij het vasthouden van de pinguïns en zodat iemand op een lijst kan aftekenen hoeveel vissen de pinguïns hebben gehad. De pinguïns die voor altijd in het opvangcentrum blijven hebben een eigen naam en daarnaast hebben alle pinguïns hun eigen chipnummer. Zo kan de gezondheid van de pinguïns afzonderlijk goed bijgehouden worden, ondanks dat ze constant door elkaar lopen en heel veel op elkaar lijken.  

 

Voedertijd voor de pinguïns

 

Als vrijwilliger assisteer je ook bij de zwemlessen voor de pinguïns in de rehab, één van de leukste taken binnen het project! De pinguïns moeten gevangen worden en in een rijtje op de plank wachten voordat ze het zwembad in worden gekieperd. Vervolgens wordt de plank weggehaald en moeten de pinguïns verplicht voor een uur, twintig of tien minuten zwemmen. Als hun tijd erop zit kunnen de pinguïns gek genoeg niet wachten tot ze weer uit het water mogen. Erg bijzonder om te zien!

 

Zwemles voor pinguïns

Als je wat meer ervaring hebt opgedaan binnen het project is het tijd om de pinguïns in de rehab te voeren. Dit is in het begin erg moeilijk omdat het vrij wilde pinguïns zijn en ze eigenlijk niet echt gevoerd willen worden. Als je het aandurft mag je als vrijwilliger met de hulp van een ervaren vrijwilliger of medewerker de pinguïns intuberen. Dit betekent dat je met een spuit en een lange slang een vloeistof (vocht of voedsel) direct in de maag van de vogel terecht laat komen. In het begin is dit een beetje spannend aangezien elke vogel een luchtgat heeft waar de slang niet in mag komen. Omdat de pinguïns vaak tegenstribbelen en hier niet zo blij van worden is dit een vrij zorgvuldige taak waarbij je je echt comfortabel moet voelen. Toch is het één van de belangrijkste taken binnen het project omdat de pinguïns pas teruggebracht kunnen worden naar de natuur als ze voldoende zijn aangesterkt. Het is dus echt nodig dat de pinguïns voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgen zodat ze weer beter kunnen worden.

Soms komt het voor dat er een reddingsactie uitgevoerd moet worden als iemand ergens een verdwaalde of gewonde pinguïn of zeevogel vindt. Vrijwilligers worden vaak meegenomen om te helpen. Hetzelfde geldt voor vrijlatingsacties.

 

Pinguïns vrijlaten

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit pinguïn project in Zuid Afrika?

 • maaltijden en medicijnen klaarmaken
 • meehelpen in de Intensive Care Unit
 • pinguïns en andere zeevogels wassen en voeden
 • verblijven schoonmaken
 • meehelpen bij de zwemlessen voor de pinguïns in de rehab
 • bezoekers ontvangen en rondleiden door het centrum
 • eventueel pinguïns en andere zeevogels intuberen
 • eventueel assisteren bij reddingsacties en vrijlatingsacties

 

Goed om te weten:

 • Het project is gesloten tussen half december en begin januari.
 • De minimale beschikbaarheid voor dit project is 6 weken.
 • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om in dit project vrijwilligerswerk te kunnen doen.
 • Je dient voor vertrek een DTP vaccinatie gehaald te hebben en in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring. 
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Je werkt  5 dagen in de week van 08.00 tot 17.00 uur met een pauze van 13.00 tot 14.00 uur. Het kan dus voorkomen dat je in het weekend werkt en doordeweeks 2 dagen vrij bent.  
 • Het dagelijks vervoer van je accommodatie naar het project en v.v. is inbegrepen.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen