Peuter- en kleuterschool - Colombia

In de kleine gemeente Galapa, dichtbij de Caraïbische kust, tussen Cartagena en Santa Marta, is een Nederlandse stichting actief die zich inzet voor de armste bewoners van dit gebied.

Vrijwilligerswerk op een kleuterschool in Colombia

Deze stichting is ruim 13 jaar geleden opgericht door de Nederlandse Inten en haar Colombiaanse man Jeovanny met als doel het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bewoners.

Vrijwilligerswerk op een kleuterschool in Colombia

De meeste van deze lokale bewoners leven onder de armoedegrens en hebben niet de middelen om in eigen levensonderhoud te voorzien. Door middel van onderwijs en activiteiten zorgt de stichting voor een beter toekomstperspectief voor de lokale mensen in de gemeenschap.

 

Nederlandse stichting in Colombia

De stichting biedt op verschillende locaties in de dorpen in de gemeente Galapa onderwijs aan voor de lokale bevolking. Daarnaast biedt de stichting basisvoorzieningen als voedsel en medische zorg. Op de lange termijn wil de stichting ervoor zorgen dat de mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en proberen de bewoners uit de negatieve armoedespiraal te halen.

Onderwijs is een van de belangrijkste basisprincipes en daarom steunt de stichting onder andere de lokale peuter- en kleuterschool in de gemeente Galapa.

 

Kleuterschool voor kinderen uit kansarme gezinnen

Kinderen uit kansarme gezinnen uit de buurt komen elke ochtend naar de kleuterschool. In totaal zijn er ongeveer 150 kinderen in de leeftijd van 1 tot 5 jaar in verschillende groepen. Dankzij deze kleuterschool kunnen de moeders werken of studeren en ontwikkelen de kinderen zich spelenderwijs op het gebied van taal, hygiëne en sociaal contact.

Omdat de kinderen thuis weinig eten krijgen verzorgt de stichting de lunch om ervoor te zorgen dat de kinderen tenminste één goede maaltijd per dag binnenkrijgen. In Colombia zijn kleuters verplicht om naar school te gaan maar de ouders dienen wel het schoolgeld, uniform en de schoolspullen te betalen. De ouders van deze kinderen kunnen dit niet en daarom neemt de stichting deze kosten op zich. Zonder de kleuterschool en de stichting hadden deze kinderen niet naar school gekund.

 

Vrijwilligerswerk met kleuters in Colombia

Dankzij de vrijwilligers die hier komen helpen maken de kinderen op jonge leeftijd kennis met de Engelse taal en leren ze deze stapje voor stapje te beheersen. Als vrijwilliger kun je de juf begeleiden in verschillende groepen.

Vrijwilligers zijn altijd meer dan welkom en worden met open armen ontvangen!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger op deze kleuterschool in Colombia?

 • de leerkrachten assisteren tijdens het spelenderwijs Engelse les geven
 • helpen bij het uitdelen van de lunch
 • creatieve sport- en spelactiviteiten organiseren

 

Goed om te weten:

 • Tussen begin december en half januari is de kleuterschool gesloten vanwege de vakantie
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 8.00 tot 12.00 uur en in de middag mag je meehelpen in opvangcentrum Cultivarte
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk
 • Vooraf het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cartagena en/of tijdens het vrijwilligerswerk in Galapa (2 uur privéles per dag)
 • Je verblijft in een prima guesthouse bij onze lokale contactpersonen in Paluato op basis van volpension.
 • In de weekenden ben je vrij en zijn er volop mogelijkheden om meer van de omgeving te zien of te relaxen op het strand
 • De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Barranquilla en een transfer vanaf de luchthaven is tegen een meerprijs van €45 mogelijk
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt op het gebied van onderwijs, pedagogiek of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Vrijwilligerswerk in Colombia

Sandra en Esther bezochten dit project tijdens hun rondreis door Colombia.

Ben je benieuwd naar hun ervaringen en het project?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen