Ouderen zorgcentrum - Peru

Vind je het leuk om met ouderen te werken? In dit ouderen zorgcentrum hebben de verpleegkundigen en verzorgers vaak niet genoeg tijd om alle bewoners voldoende tijd en aandacht te geven. Alle hulp van vrijwilligers wordt hier enorm gewaardeerd!

Sociaal vrijwilligerswerk met ouderen in Peru

Het ouderen zorgcentrum is geopend in 1981 uit de wens om een nieuw thuis te openen voor eenzame ouderen boven de 65 jaar die in de steek gelaten zijn door familie of in armoedige omstandigheden leven.

vrijwilligerswerk met ouderen in Peru

Momenteel wonen er zo’n 150 bewoners het verzorgingscentrum.  Sommige ouderen zijn nog gezond, maar er zijn ook bewoners die kampen met chronische of tijdelijke aandoeningen. Mannen en vrouwen wonen gescheiden van elkaar in het zorgcentrum.

 

Vrijwilligerswerk met ouderen in Peru

In het zorgcentrum staan de deuren altijd open. Er zijn ook vrijwilligers of willekeurige bezoekers die een dag langskomen om de ouderen even te vergezellen omdat velen erg eenzaam zijn. Ze zijn erg dankbaar voor je aanwezigheid en vinden het erg bijzonder dat je uit een andere cultuur komt omdat zij nooit eerder hebben kennisgemaakt met de westerse cultuur.

De meeste ouderen, vooral de vrouwen, spreken nog de oorspronkelijke Quechua taal. Hoewel er een taalbarrière is, zelfs tussen de verzorgers en ouderen, betekent het ontzettend veel voor deze lieve mensen als je alleen al bij ze zit of hun hand vasthoudt. Op deze manier voelen ze zich geliefd en niet vergeten.

 

Het team

Het zorgcentrum is opgericht en wordt onderhouden door de Katholieke kerk. Binnen het centrum werken 22 medewerkers, waaronder een psycholoog, een fysiotherapeut, verpleegkundige, artsen en ongeveer 10 nonnen.

Ilario is de vrijwilligerscoördinator en vaste fysiotherapeut in het project, en hij kijkt samen welke afdeling bij jou past om te helpen. Omdat er verschillende specialisten werkzaam zijn in dit centrum, is het een heel geschikt project als stage voor bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of een medische stage.

 

Sandra en de fysiotherapeut

 

Vrijwilligerswerk in de ouderenzorg

Binnen het centrum is er een dagprogramma met een vaste structuur. Zo eten de ouderen op vaste tijden, waarvan de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als vrijwilliger mag je de mensen ophalen uit hun verblijf om ze te begeleiden naar de eetzaal. Je helpt met het bereiden en serveren van de lunch en als je wilt mag je de ouderen helpen bij het eten als ze dit niet meer zelfstandig kunnen doen.

In de middag kunnen de ouderen rusten of een activiteit ondernemen in of rondom het centrum. Sommige ouderen zijn nog goed ter been en werken in de tuin om verschillende groenten te verbouwen.

 

Fysiotherapie en creatieve activiteiten

Er is een ruimte voor fysiotherapie en handvaardigheid. De meiden die handvaardigheid geven zijn erg blij met je hulp en creativiteit. Samen met de ouderen kun je hier kaarten maken, tekenen of schilderen. Eigen ideeën zijn natuurlijk meer dan welkom. Als je bijvoorbeeld een puzzel thuis hebt liggen is dit erg leuk om mee te nemen voor de ouderen!

Je houdt je dus hoofdzakelijk bezig met het organiseren van leuke activiteiten voor de ouderen en eventueel de dagelijkse verzorging, maar het belangrijkste is dat stukje extra persoonlijke aandacht voor de bewoners.

 

medewerkster ouderencentrum

 

Stagemogelijkheden in dit project

Voor een stage fysiotherapie, ergotherapie, gezondheidszorg en sociale studies kun je hier uiteraard ook terecht.

Fysiotherapeut en coördinator Ilario heeft jarenlang ervaring in het begeleiden van vrijwilligers en stagiaires. Daarnaast werken er verschillende andere specialisten in het centrum die ook vakinhoudelijk kunnen begeleiden.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit ouderen zorgcentrum in Peru?

 • spelletjes en activiteiten organiseren zoals bingo, schilderen en zingen
 • helpen bij de dagelijkse verzorging
 • een dagtripje organiseren voor een aantal ouderen
 • wandelen met de ouderen
 • gezellig kletsen met de ouderen en de ouderen een luisterend oor bieden

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau, specialisatie en niveau Spaans.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 09.00 tot 13.00 uur en/of in de middag van 15.00 tot 18.00 uur.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Heb je een opleiding in social work, fysiotherapie, gezondheidszorg of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen