Opvangcentrum voor kwetsbare doelgroepen - Zuid Afrika

Vistarus is een tijdelijke crisisopvang voor mensen die nergens anders terecht kunnen. Hier vinden daklozen en ex-verslaafden een veilige plek om tot rust te komen en plannen te maken voor de toekomst. 

Vrijwilligerswerk in een opvang voor daklozen in Zuid Afrika

Het project helpt deze mensen om hun leven weer op orde te krijgen. Daklozen, ex-verslaafden, gepensioneerden, gezinnen met kinderen in armoede, iedereen is welkom in opvangcentrum Vistarus. 

Opvangcentrum voor kwetsbare doelgroepen

Ze krijgen hier onderdak en maaltijden, diverse coaching en therapie sessies, en bijbelcursussen aangeboden. Daarnaast geeft het project de volwassenen de mogelijkheid om werkervaring op te doen in verschillende deelprojecten.

 

Het begin van iets moois

Dit prachtige project werd in 1998 opgericht in Port Elizabeth door Kobus en Lynette. Ze zagen de noodzaak om daklozen en arme families die op straat leefden te helpen hun leven weer op orde te krijgen. Ze vonden het belangrijk dat deze mensen hun waardigheid weer terug zouden vinden en ze verdienden het om weer een plek in de maatschappij in te krijgen.

Ze kochten een oud hostel om deze mensen een veilige plek aan te kunnen bieden. Een gezondheidsinspecteur wilde dit hostel in eerste instantie sluiten vanwege de vele problemen met gangsters en criminelen. Ondanks alle problemen zagen Kobus en Lynette in dit hostel een toekomst voor de community. Vistarus was geboren.

 

Vistarus

 

Opvang voor de allerarmsten

Tegenwoordig is Vistarus een groot opvangcentrum en community project voor straatarme ex-verslaafden, mishandelde vrouwen en kinderen, dakloze gepensioneerden en mensen die getroffen zijn door hiv/Aids. De volwassenen en families die worden opgevangen door Vistarus hebben geen enkele andere plek meer waar ze naartoe kunnen gaan. Vistarus opent zijn deuren voor deze kwetsbare mensen en helpt hen hun leven weer op de rit te krijgen. De meeste mensen die worden opgenomen in Vistarus slagen erin weer een plek te vinden in de maatschappij en een leven voor zichzelf buiten het project op te bouwen.

Het doel van Vistarus is straatarme mensen en families helpen door het aanbieden van onderdak en maaltijden, Christelijk gebaseerde begeleiding en coaching, en werkervaring met de kans op een baan. Het project wil een veilige plek creëren waar iedereen gelijke kansen krijgt in alle aspecten van het leven.

 

Kinderen in een crisisopvangcentrum

 

Geloof, hoop en inspiratie

Als bewoner of vrijwilliger is het niet noodzakelijk om een Christelijke achtergrond te hebben. Iedereen is welkom, maar God en de kerk spelen wel een belangrijke rol binnen dit project. Alle bewoners krijgen dagelijks bijbelcursussen aangeboden en de kerk wordt wekelijks bezocht. De Bijbel wordt als inspiratiebron gebruikt om iedereen weer op het rechte pad te krijgen.

 

Vrijwilliger in Vistarus

 

Een veilige plek en gelijke kansen voor iedereen

Vistarus bestaat uit een groot terrein met verschillende gebouwen. Wanneer je het terrein oploopt zie je meteen de werkplekken waar de meeste mannen bezig zijn met onderhoud, houtbewerking en de recycling. Eenmaal binnen zijn een aantal kantoren en een winkeltje waar de bewoners die een beetje inkomen genereren verschillende (luxe)producten kunnen kopen. Naast de school, eetzaal, keuken, wasserette, bibliotheek, dokterspost kledingbank en kinderopvang dienen de meeste gebouwen als verblijfplekken voor de bewoners. Er zijn verschillende slaapzalen voor mannen en vrouwen, en aparte huisjes voor alleenstaande moeders en hun kinderen.

In het project wonen inmiddels ruim 300 mensen waarvan 80 kinderen. Sommigen van hen hebben het rehabilitatieprogramma afgerond en wonen blijvend in het project. Ze hebben inmiddels een baan en met hun inkomen betalen ze de huur en maaltijden aan Vistarus. Van alle volwassenen die binnenkomen wordt verwacht dat zij een bijdrage leveren aan het project en meedoen aan het rehabilitatieprogramma van 3 tot 6 maanden. Kinderen worden alleen opgevangen in het project als ze met een ouder en/of verzorger binnenkomen.

Naast dat ze een bijdrage leveren binnen het project, worden de volwassenen begeleidt en krijgen ze voorlichting en therapie. Thema’s die tijdens deze individuele of groepssessies aan bod komen zijn onder andere verslaving, gezondheid en opvoeding. Het project heeft ook een school opgezet waar de kinderen overdag naartoe kunnen en de jongste kinderen worden opgevangen in de kinderopvang binnen het project. De volwassenen helpen mee in de keuken, het schoonmaakteam, de kinderopvang, wasserette of in één van de andere werkgebieden of deelprojecten.

De bewoners, meestal de mannen, kunnen daarnaast werkervaring opdoen in verschillende inkomsten genererende projecten die door Vistarus zijn opgezet. Metaalbewerking, lassen, plastic recycling en houtbewerking zijn enkele voorbeelden.

 

Werkgelegenheid creëren

 

Een team met het hart op de goede plek

In dit project werkt een geweldig team elke dag weer met ontzettend veel passie en motivatie aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de bewoners. De dochters en zoon van oprichters Kobus en Lynette zetten zich op kantoor met hart en ziel in voor het project waar ze zich bezig houden met het managen van het project, administratie en public relations.

Er zijn 2 sociaal werkers die fulltime in het project werken en zich bezig houden de coaching en therapieën voor de jongeren en volwassenen.

Daarnaast bestaat het project uit een groot team van managers voor de verschillende deelprojecten en natuurlijk de bewoners die zich inzetten op verschillende werkgebieden. Ondanks dat het project erg groot is, krijg je hier echt meteen het gevoel dat je onderdeel bent van een open, positief en motiverend team van mensen met hun hart op de goede plek. 

Het project krijgt geen enkele ondersteuning van de overheid en is geheel afhankelijk van donaties en de verschillende deelprojecten die inkomsten genereren voor het centrum. 

 

Kinderen in Vistarus

 

Een bezoek aan dit bijzondere project 

Collega Minke heeft dit project bezocht. Ze kreeg een rondleiding van Sean, een man die zelf drugsverslaafd en dakloos is geweest en echt op de rand van de afgrond heeft gestaan. Het project heeft hem opgenomen op het moment dat hij echt nergens meer naartoe kon en zijn familie niks meer van hem wilde weten. Met heel veel hulp en ondersteuning heeft hij zichzelf weer gevonden. Hartverscheurend, het verhaal dat hij vertelde.

Wat een fantastisch werk doen deze mensen die dit project hebben opgezet. De terneergeslagen mensen die hier aankloppen hebben soms zoveel ellende, armoede, mishandeling en verwaarlozing meegemaakt. Het is zo mooi en ontroerend om te zien dat er toch ook weer mensen zijn die hun hart geven aan deze kwetsbare mensen en ze met open armen opvangen met de weinige middelen die ze hebben. Het is echt een heel bijzonder project.

 

Minke op bezoek bij Vistarus

 

Als vrijwilliger in dit project aan de slag

Omdat de eerste paar weken in het teken staan van het project leren kennen kun je het beste in alle werkgebieden een keer meedraaien. Op deze manier leer je de mensen en de dagelijkse routine in het project kennen. Natuurlijk ben je zelf vrij om te kiezen waar je wilt helpen en wat je wilt gaan doen. Ook voor een interessante en uitdagende stage op het gebied van pedagogiek, psychologie of andere sociale studies is dit project erg geschikt.

Alle hulp van vrijwilligers en stagiairs is in dit project ontzettend welkom!

 

Vrijwilligerswerk met kinderen in een opvangcentrum

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in deze crisisopvang in Zuid Afrika?

 • meehelpen in verschillende werkgebieden zoals de keuken, wasserette, kledinginzamelpunt, houtbewerkingsplaats en onderhoud, recyclepunt, winkeltje etc.
 • assisteren in de kinderopvang
 • de leerkrachten assisteren bij de lessen op de school
 • meehelpen bij het organiseren van verschillende activiteiten voor de kinderen
 • uitstapjes voor de kinderen organiseren en begeleiden
 • de sociaal werkers assisteren bij hun werkzaamheden
 • groeps- en individuele therapie en coaching sessies observeren en/of opzetten
 • bijbelcursussen bijwonen
 • nieuwe bewoners verwelkomen, rondleiden en helpen integreren
 • op kantoor helpen bij fondsenwerving en andere marketing activiteiten
 • administratieve werkzaamheden op kantoor

 

Goed om te weten:

 • Heb of volg je een opleiding pedagogiek, psychologie, SPH, SPW of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Je dient minimaal 4 weken beschikbaar te zijn.
 • Je dient over de juiste (pedagogische) achtergrond te beschikken voor plaatsing in dit project.
 • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om in dit project vrijwilligerswerk te kunnen doen.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag. De werktijden zijn in overleg met het project.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het vrijwilligershuis is gesloten rond kerst en nieuwjaar voor ongeveer 2 weken, ondanks dat het project wel open blijft. Neem contact met ons op voor alternatieve accommodatiemogelijkheden in deze periode.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen