Onderwijs voor tienermoeders - Colombia

Naar schatting heeft ongeveer een kwart van de vrouwelijke tieners in Cartagena een kind of is zwanger van haar eerste kind.

Sociaal vrijwilligerswerk met tienermoeders in Colombia

Veel meiden besluiten in hun zwangerschap te stoppen met hun studie of moeten na de bevalling gedwongen stoppen. Een groep jonge meiden met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar die voor het eerst moeder wordt, krijgt in dit project de kans om een opleiding te volgen.

Onderwijs en kinderopvang voor tienermoeders in Colombia

Fundacion Juan Felipe is een zeer goed georganiseerde stichting in een buitenwijk van Cartagena. Opgericht met als doel meer inzicht te krijgen, beschikt de stichting sinds 2011 over een prachtig centrum waar verschillende diensten worden aangeboden.

 

Verschillende afdelingen en programma's

In het centrum zijn diverse afdelingen waar je als vrijwilliger of stagiaire aan de slag kunt. Je kunt de psycholoog assisteren, er zijn mogelijkheden om in het medisch centrum te werken en ook kun je Engelse les geven of andere workshops.

Binnen het centrum zijn er verschillende afdelingen en programma’s:

 • programma voor tienermoeders (tussen 12 en 19 jaar)
 • vervolgprogramma voor tienermoeders (ouder dan 19 jaar)
 • kindercrèche
 • medisch centrum

 

Zorg voor tienermoeders

Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van de stichting is de zorg voor tienermoeders. De meeste moeders hebben een achtergrond met sociale problemen als misbruik en geweld. De meiden beginnen met een programma van 6 maanden, ook wel Plan de Desarrollo Humano genoemd. Het doel van dit programma is de tieners vanuit een psychosociale invalshoek te begeleiden en meer zelfverzekerd te maken.

Samen met hun familieleden wordt er gekeken naar mogelijkheden om een toekomstplan te ontwikkelen waarin ze actief betrokken worden om zelf te zorgen voor een inkomen. Ook wordt er tijdens het programma veel aandacht besteed aan seksuele voorlichting, het belang van onderwijs en het stimuleren van de band tussen moeder en kind. Tot slot richt men zich op integratie in de breedste zin van het woord, zodat de tienermoeders onderling sociale vaardigheden leren maar ook hun relatie met familieleden en partners kunnen verbeteren waar nodig.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Na dit programma volgt er een vervolgprogramma waarbij er veel aandacht wordt besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de tienermoeders. De nadruk komt meer te liggen op onderwijs en het leren van een zelfstandig beroep. In het centrum kunnen de moeders een beroep leren als hulp in de keuken, kapster, schoonheidsspecialiste of een baan in het toerisme.

Uiteindelijk verlaten de tienermoeders gemiddeld na 2 jaar het programma en hebben ze een professionele opleiding zodat ze een baan kunnen zoeken en voor een stabiel inkomen kunnen zorgen. Daarnaast hebben de moeders een persoonlijke groei doorgemaakt en ook geleerd hoe ze hun omgeving positief kunnen beïnvloeden. Dit alles zorgt ervoor dat de tienermoeders zelf uit de armoedecirkel kunnen stappen.

 

Assisteren bij de lessen voor tienermoeders

Als vrijwilliger kun je tijdens bepaalde lessen assisteren. Meerdere keren per week worden er Engelse lessen gegeven en diverse andere onderwerpen. De inhoud van de lessen wordt samen met de vrijwilliger besproken tijdens de eerste kennismaking met het project.

 

Onderwijs voor tienermoeders in Colombia

 

Vrijwilligerswerk in de kinderopvang

In het centrum is een grote crèche waar de tienermoeders hun kinderen naartoe brengen. In de crèche wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de kinderen. Het centrum beschikt over een eigen bakkerij waar tienermoeders worden opgeleid. Alles wat gebakken wordt, is voor eigen consumptie en voor de kleine kinderen. Vrijwilligers die het leuk vinden om met jonge kinderen (baby's en peuters) te werken, zijn van harte welkom om de leidsters te assisteren.

 

Kinderopvang

 

Medisch centrum

Het medisch centrum biedt niet alleen gratis gezondheidszorg aan de tienermoeders en hun kinderen, maar ook aan marginale families in de omgeving van het centrum. Ook wordt er voorlichting gegeven over hygiëne en voeding, en er worden vaccinaties verzorgd.

 

Wat kun je doen in dit tienermoeder project?

 • de leerkrachten assisteren tijdens Engelse lessen
 • meehelpen met de dagelijkse verzorging in de kinderopvang
 • de tienermoeders helpen bij verschillende workshops en lessen
 • de psycholoog assisteren
 • in het medisch centrum helpen

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau, specialisatie en niveau Spaans.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in overleg met het project.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Voorafgaand aan de stage of het vrijwilligerswerk dien je eerst minimaal 4 weken Spaanse les in Cartagena gevolgd te hebben.
 • Als je al een basisniveau Spaans spreekt, kun je direct met het vrijwilligerswerk beginnen, maar het vrijwilligerswerk is wel alleen mogelijk in combinatie met minimaal 4 weken Spaanse les.
 • Je dient minimaal 4 weken beschikbaar te zijn voor dit project.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt op het gebied van psychologie, onderwijs, pedagogiek, SPH, SPW of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het centrum werkt samen met de universiteit van Cartagena en kan voor deskundige begeleiding zorgen.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen