Onderwijs op een vrouwenschool - Nepal

Kom vrijwilligerswerk doen op deze vrouwenschool en help mee met het geven van voorlichting en praktische workshops!

Vrijwilligerswerk in het onderwijs op een vrouwenschool in Nepal

In de rustige wijk Nayabazar ligt de Modern Women school, een school die les biedt aan ongeveer 100 vrouwen in de leeftijd vanaf 14 jaar.

Lesgeven op een vrouwenschool in Nepal

Hier leren de vrouwen basisbeginselen als lezen en schrijven maar ook krijgen ze rekenles, Engelse les, lessen op het gebied van persoonlijke verzorging en hygiëne, en Nepalese les. Vrouwen hebben in Nepal, zeker op het traditionele platteland, een behoorlijke achterstand in vergelijking met mannen. Onderdrukking is helaas meer feit dan je zou willen geloven. Religies en lokale tradities houden dit al eeuwenlang in stand.

 

De oprichting van vrouwenscholen in Nepal

De laatste jaren komen er steeds meer bewegingen op gang om de Nepalese vrouw ook een kans te geven zich te ontwikkelen tot een zelfstandige, zelfbewuste vrouw. Mondjesmaat worden er vrouwenscholen opgericht waar jonge maar ook oudere vrouwen leren lezen en schrijven.

 

Als vrijwilliger meehelpen op een vrouwenschool

De klassen zijn ingedeeld van niveau 1 tot 10 en iedereen rond eerst een examen af om naar de volgende klas te kunnen. Per klas zijn de lestijden wisselend, maar over het algemeen start de school start om 10.00 uur ’s ochtends en eindigt rond 16.00 uur. De lestijden worden aangepast aan andere verplichtingen waar de vrouwen mee te maken hebben, zoals hun werk, zorg voor de kinderen en het huishouden.

 

Als vrijwilliger meehelpen op de vrouwenschool in Nepal

 

Wat kun je doen als vrijwilliger op deze vrouwenschool in Nepal?

  • er zijn altijd diverse projecten en workshops mogelijk maar de meeste vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in extra Engelse les
  • ook workshops op het gebied van voorlichting m.b.t. menstruatie en seksualiteit worden regelmatig gegeven (onze contactpersoon helpt je graag verder in de voorbereiding hiervan en hoe je dit binnen de Nepalese cultuur kunt onderwijzen)
  • er is altijd interesse in praktische cursussen als breien en naaien

 

Goed om te weten:

  • Je verblijft in een huis dat gerund wordt door een vriendelijke Nepalese / Nederlandse familie die zelf in het appartement er naast woont. De maaltijden deel je met de familie en andere vrijwilligers.
  • De school ligt op loopafstand van je verblijf.
  • Je werktijden zijn in overleg met de school, de lessen vinden over het algemeen plaats tussen 10.00 en 16.00 uur.
  • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
  • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
  • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen