Onderwijs en naschoolse opvang - Zuid Afrika

Aan de rand van Walmer township in Port Elizabeth ligt een prachtig klein community centrum waar dagelijks kwetsbare kinderen komen voor onderwijs en naschoolse opvang.

Vrijwilligerswerk met kinderen op een school in Zuid Afrika

Dit community centrum biedt onderwijs en ondersteuning aan kinderen uit extreem arme gezinnen. Deze kinderen hebben vaak te maken met ondervoeding, verwaarlozing, misbruik en ziektes als HIV/Aids. Veel ouders van deze kinderen zijn werkloos.

Vrijwilligerswerk in een onderwijs project in Zuid Afrika

Het centrum probeert ook de ouders en verzorgers te ondersteunen op persoonlijk en financieel vlak om zo een veilige en fijne thuissituatie te kunnen creëren voor de kinderen.

 

Onderwijs

Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar biedt het centrum onderwijs in 4 verschillende klassen. In totaal komen er dagelijks ongeveer 70 kinderen naar de school binnen het centrum.

De lessen worden zowel in het Engels als in de lokale Xhosa taal gegeven. Het is belangrijk dat de kinderen naast hun lokale taal ook goed Engels leren. Dit geeft ze meer kans op een baan in de toekomst.

Elke klas heeft een eigen lokale leerkracht en als vrijwilliger ben je meer dan welkom om de leerkracht te ondersteunen bij de lessen in een klas naar keuze. Het wordt heel erg gewaardeerd als je de kinderen wat extra begeleiding kunt geven in kleine groepjes. Vooral de kinderen met leerproblemen hebben erg veel baat bij extra begeleiding en ondersteuning van vrijwilligers. Je helpt de kinderen met opdrachten waar ze meer moeite mee hebben, werkt aan sociale vaardigheden en geeft ze persoonlijke aandacht.

 

Vrijwilligerswerk op een school in Zuid Afrika

 

Kleuterschool

Voor de kinderen in de leeftijd van 3 tot 4 jaar is er een speciale klas. Dit is vergelijkbaar met de kleuterschool zoals wij die kennen. Deze kinderen leren de basis vaardigheden als tellen, kleuren en de letters van het alfabet. Mocht je het leuk vinden om met jongere kinderen te werken dan ben je natuurlijk meer dan welkom om de leerkracht in de kleuterklas te assisteren.

 

Kleuterschool

 

Naschoolse opvang

’s Middags is er een naschools programma waar dagelijks meer dan 50 kinderen aan meedoen. De nadruk van dit programma ligt op de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Er zijn ook kinderen van andere scholen in Walmer township die naar het centrum komen voor huiswerkbegeleiding en leuke activiteiten in de naschoolse opvang.

Als vrijwilliger ben je vrij om activiteiten te organiseren die je zelf leuk vindt om te doen. Vind je het leuk om sportlessen te organiseren? Wil je graag iets creatiefs doen? Of houd je van dansen? Het is allemaal mogelijk! Daarnaast help je de kinderen bij hun huiswerk voor vakken als Engelse schrijfvaardigheid en wiskunde. Omdat niet alle kinderen op school les in het Engels krijgen is het erg belangrijk dat ze naar de naschoolse opvang komen. De kinderen vinden het altijd ontzettend leuk als er vrijwilligers zijn die helpen bij hun huiswerk en leuke activiteiten organiseren!

 

Naschoolse opvang

 

Maaltijden

Naast de focus op goed onderwijs richt het centrum zich ook op de ondervoeding bij kinderen. Het centrum zorgt ervoor dat ieder kind aan het eind van de dag 3 voedzame maaltijden heeft gekregen. In veel gevallen zijn dit ook de enige maaltijden die de kinderen krijgen omdat er bij ze thuis vaak te weinig financiële middelen beschikbaar zijn voor volwaardige maaltijden. Als het centrum voldoende donaties heeft ontvangen dan zorgen ze er ook voor dat er voedselpakketten door de kinderen meegenomen kunnen worden voor de ouders en buren.

 

Vrijwilligerswerk in het onderwijs in Zuid Afrika

 

Vind je het leuk om met kinderen in het onderwijs te werken en de vrijheid te hebben om zelf (of samen met andere vrijwilligers) leuke dingen te kunnen organiseren?

Dan is dit het perfecte project voor jou!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit onderwijs project in Zuid Afrika?

 • de leerkrachten assisteren tijdens de reguliere lessen
 • sommige leerlingen individuele aandacht en begeleiding geven tijdens de lessen
 • assisteren in de naschoolse opvang bij creatieve activiteiten
 • helpen bij huiswerkbegeleiding in de naschoolse opvang
 • sportactiviteiten organiseren

 

Goed om te weten:

 • Het project is gesloten rond kerst en nieuwjaar voor ongeveer 3 weken.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag gemiddeld 6 uur per dag. De werktijden zijn in overleg met het project.
 • Het dagelijks vervoer van je accommodatie naar het project en v.v. is inbegrepen.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek, SPH, SPW, CMV en MWD.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen