Onderwijs en kinderopvang - Tanzania

Met slechts een handvol kinderen is dit schooltje in september 2017 van start gegaan. Er was niet meer nodig dan een kleine woonkamer die ingericht werd als klaslokaal.

Vrijwilligerswerk in het onderwijs in Tanzania

Om de hoek van ons vrijwilligershuis ligt deze leuke school waar je als vrijwilliger meer dan welkom bent om de leerkrachten te assisteren of om na schooltijd mee te helpen met leuke en leerzame activiteiten voor de kinderen.

onderwijs project in Tanzania

Rondom Arusha wonen veel kwetsbare kinderen die de kans op fatsoenlijk onderwijs vaak wordt ontzegd. Om juist deze kwetsbare doelgroep ook een toekomst te kunnen bieden heeft Mr. Seth de Mother Mercy school opgericht. Hij zet zich dagelijks met hart en ziel inzet om de kinderen van goed onderwijs te kunnen voorzien.

 

Onderwijs en kinderopvang in Tanzania

Inmiddels gaan er dagelijks ruim 60 kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar naar de school. De ouders van de kinderen die naar deze school komen, hebben vaak niet voldoende financiële middelen om een goede school te kunnen betalen. De achtergrond van de kinderen is verschillend. Sommige kinderen hebben nog slechts één ouder, andere kinderen wonen in zeer armoedige omstandigheden of hebben te maken met verwaarlozing. 

 

kinderopvang project in Tanzania

 

Mother Mercy School

Er zijn 2 vaste leerkrachten die de dagelijkse lessen verzorgen. Omdat de school nog steeds groeiende is, zijn vrijwilligers meer dan welkom om de leerkrachten een handje te helpen.

Op deze school zijn alle kinderen welkom die op andere scholen niet terecht kunnen. Het doel is om de kinderen goed voorbereid de mogelijkheid te geven om na deze school naar een reguliere basisschool en zelfs middelbare school te laten gaan.

De 3 pijlers waar de school zich op richt zijn:

 • Onderwijs
 • Gezondheid
 • Voedzame maaltijden

Sommige kinderen lopen enorme afstanden tot wel 3 uur per dag om naar deze school te kunnen gaan. Dat de motivatie om naar school te mogen gaan groot is bij deze kinderen mag duidelijk zijn!

Vanwege de afstanden die de kinderen moeten afleggen en ook de kwetsbare thuissituatie, krijgen alle kinderen dagelijks een warme maaltijd op school. Als de ouders het kunnen betalen, krijgen de kinderen 2 maaltijden.

De kinderen volgen het reguliere onderwijsprogramma, maar daarnaast is er ook veel aandacht voor persoonlijke hygiëne zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen en handenwassen. 

De school beschikt over beperkt lesmateriaal en is altijd blij met boeken, schriften en andere schoolmaterialen. Mocht je graag je handen uit de mouwen willen steken dan is er ook altijd hulp welkom om de lokalen en materialen op te knappen. Let wel, de school beschikt bijna niet over financiële middelen dus in dat geval adviseren we je om voor vertrek een wat fondsen te werven.

vrijwilligerswerk met kinderen in Tanzania

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit onderwijs project in Tanzania? 

 • de leerkrachten assisteren tijdens de lessen en hulp aanbieden waar nodig
 • meehelpen met het organiseren van sport en spelactiviteiten
 • meehelpen tijdens het uitdelen van de warme maaltijden
 • naschoolse activiteiten als sport en spel organiseren
 • de kinderen helpen met hun huiswerk
 • onderhoudswerkzaamheden aan de klaslokalen en meubels

 

Goed om te weten:

 • Je werkt van maandag t/m vrijdag ongeveer 6 tot 8 uur per dag. De exacte invulling van je werkzaamheden wordt ter plaatse met je coördinator besproken.
 • De school ligt op loopafstand van het vrijwilligershuis en verblijf van onze lokale coördinator.
 • Het is een geweldig en uitdagend project, waarbij je veel van het leven in de lokale gemeenschap mee zult krijgen. Een unieke kans dus!
 • Houd er rekening mee dat er in vakantieperiodes geen les wordt gegeven. Informeer dus altijd voor vertrek of het schooltje open is in de betreffende periode.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen