Olifanten project - Sri Lanka

Een heel bijzonder project met bijzondere dieren! Kom als vrijwilliger meehelpen bij de verzorging van olifanten in Sri Lanka.

Vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka

Tussen Colombo en Kandy in Sri Lanka ligt een opvangcentrum waar 8 olifanten worden opgevangen. Deze olifanten zijn allemaal geadopteerd door het opvangcentrum en kunnen hier een fijn leven leiden.

Vrijwilligerswerk in een olifanten project in Sri Lanka

De meeste olifanten hebben een heel erg zwaar leven gehad omdat ze te lang veel te zwaar werk hebben moeten doen en mishandeld zijn. Ze hebben vaak onder slechte omstandigheden gewerkt in het toerisme of in de houthandel.

7 van de 8 olifanten zijn door het centrum vrijgekocht en leven nu een zo vrij mogelijk leven in het opvangcentrum. De jongste olifant is de enige die in het centrum zelf is geboren en dus niet is vrijgekocht. Daarnaast worden er ook 10 honden opgevangen door het project die hier ook permanent verblijven.

 

Vrijwilligerswerk met olifanten

Dagelijks komen toeristen naar het centrum voor een kort ritje op de rug van de olifant. Helaas zijn het centrum en de mahouts (olifantenverzorgers) voor het grootste gedeelte afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme. Als de toeristen niet langs komen is er geen geld voor eten voor de olifanten en voor de mahouts. De mahouts weten ook niet beter en zien dit als hun belangrijkste bron van inkomen. Dit kun je ze natuurlijk ook niet echt kwalijk nemen, het is voor hen altijd zo geweest.

Maar dit geeft het opvangcentrum en de vrijwilligers wel een beetje een dubbel gevoel. Ondanks dat er geen gebruik wordt gemaakt van bankjes en de ritjes strikt binnen een bepaald tijdsbestek plaatsvinden en de olifanten een maximaal aantal ritjes per dag maken is het gewoon ontzettend saai voor ze. Bovendien, het hoort gewoon niet.

 

Alternatief voor olifantenritjes

Deze prachtige dieren willen vrij rondlopen en dienen niet als toeristenatractie. Het is natuurlijk niet meer mogelijk om de olifanten zomaar in het wild los te laten en gelukkig zijn er al veel toeristen die er heel bewust voor kiezen om geen ritje te maken op de rug van een olifant. Deze toeristen komen naar het centrum voor informatie en om deze mooie dieren van een afstandje te bewonderen of ze te wassen in de rivier, dit vinden de olifanten wel erg leuk!

Helaas zijn er ook nog steeds toeristen die perse dat olifantenritje willen maken omdat het voor hen een unieke ervaring is, ondanks dat het voor de olifant helemaal geen leuke ervaring is. Maar het olifantenopvangcentrum heeft hier sinds kort iets op bedacht!

Een Engelse vrijwilligster met een heel groot hart voor de olifanten werkt alweer 5 jaar voor het opvangcentrum. Ze heeft iets nieuws geintroduceerd voor de toeristen en mahouts.

 

Vrijwilligerswerk in een olifanten opvang in Sri Lanka

 

Een wandeling door de jungle met een olifant

In plaats van een olifantenritje kun je er als toerist ook voor kiezen om een wandeling te maken met de olifant. In plaats van erop te zitten loop je nu dus naast, voor of achter de olifant. Op deze manier kom je als toerist veel dichter bij deze bijzondere dieren. Een wandeling door de jungle duurt op zijn minst een half uur (veel langer dan een ritje op de rug) omdat de olifant de ruimte krijgt om vrij rond te lopen. Op die manier kan de olifant zo vrij als mogelijk is rondlopen en als toerist beleef je een unieke ervaring. Een win-win situatie wat ons betreft!   

Het opvangcentrum kan meer inkomsten genereren uit deze wandelingen met olifanten omdat deze langer duren dan de ritjes en het voor toeristen echt een unieke ervaring is! Veel toeristen zijn bereid hier wat meer voor te betalen.

 

Een jungle wandeling met een olifant

 

Als vrijwilliger meehelpen in een olifantenopvang

Als vrijwilliger ben je meer dan welkom om de mahouts te assisteren en de toeristen te begeleiden tijdens deze unieke wandelingen met de olifanten. Tijdens de wandeling kun je de toeristen meer vertellen over de olifanten en het opvangcentrum.

Vrijwilligerswerk in dit olifantenopvangcentrum bied je de unieke mogelijkheid om met deze mooie dieren te werken. Een bijzondere ervaring! Je helpt mee met de verzorging van de olifanten en daarnaast geef je eventueel Engelse les aan mahouts, begeleid je toeristen en houd je je bezig met de onderhoudswerkzaamheden in het park.

De werkzaamheden in de olifantenopvang zijn goed gestructureerd. Er is een bord aanwezig waarop staat waar de olifanten die dag staan en welke taken de vrijwilligers uitvoeren.

Tijdens het vrijwilligerswerk leer je veel over het leven en het gedrag van de Aziatische olifant en de verzorging van deze mooie dieren.

 

Het verblijf tijdens je vrijwilligerswerk

Je verblijft op het terrein bij het olifantencentrum. Er is een vrijwilligershuis met een slaapzaal voor mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers. De badkamer en keuken zijn gedeeld. Het verblijf is inclusief 3 lokale, voedzame maaltijden per dag.

 

Vrijwilligershuis in het olifanten project

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit olifanten project in Sri Lanka?

 • eten voor de olifanten klaarmaken en voederen
 • de slaapplaatsen van de olifanten schoonmaken
 • de olifanten wassen in de rivier
 • de mahouts assisteren tijdens de wandelingen met de olifanten
 • toeristen rondleiden in het opvangcentrum
 • eventueel onderhoudswerkzaamheden verrichten op het terrein
 • eventueel Engelse lessen verzorgen voor de mahouts

 

Goed om te weten:

 • Je werktijden zijn in overleg met het project.
 • Aankomst in het project is van zondag t/m donderdag. Indien je op vrijdag of zaterdag in Sri Lanka aankomt, kun je de eerste nacht(en) in Colombo of Negombo verblijven. Neem contact met ons op voor meer informatie en tips! 
 • Het project is tussen Kerst en Oud & Nieuw gesloten.
 • Je verblijft in een vrijwilligershuis op het terrein van het project. Samen met andere vrijwilligers slaap je op een slaapzaal, de keuken en badkamerfaciliteiten zijn gedeeld.
 • Mocht je een eigen kamer willen in het vrijwilligershuis dan is dit mogelijk tegen een meerprijs, indien beschikbaar.
 • Voor beddengoed en klamboes wordt gezorgd, handdoeken dien je zelf mee te nemen.
 • De dichtstbijzijnde luchthaven ligt bij Colombo en een transfer vanaf de luchthaven naar het project kunnen we voor je reserveren. 
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.
 • Collega Minke bezocht het olifanten project in Sri Lanka. Neem contact met ons op voor meer informatie!

 

 

Olifanten project Sri Lanka

Tineke en Ingrid deden vrijwilligerswerk in het olifanten project.

Ben je benieuwd naar hun ervaringen in Sri Lanka?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen