Olifanten project - Sri Lanka

Een heel bijzonder project met bijzondere dieren! Kom als vrijwilliger meehelpen bij de verzorging van olifanten in Sri Lanka.

Vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka

Tussen Colombo en Kandy in Sri Lanka ligt een opvangcentrum waar momenteel 2 olifanten worden opgevangen. Deze olifanten zijn geadopteerd door het opvangcentrum en kunnen hier een fijn leven leiden.

Vrijwilligerswerk in een olifanten project in Sri Lanka

De olifanten hebben een heel erg zwaar leven gehad omdat ze te lang veel te zwaar werk hebben moeten doen en mishandeld zijn. Ze hebben vaak onder slechte omstandigheden gewerkt in het toerisme of in de houthandel. Dit centrum biedt een hele fijne opvang voor de olifanten omdat ze de enige in Sri Lanka zijn die geen olifantenritjes aanbieden. 

 

Vrijwilligerswerk met olifanten

Af en toe ontvangt het centrum bezoekers die meer willen leren over deze bijzondere dieren. In plaats van andere centra, worden toeristen geen ritjes aangeboden maar mogen ze een jungle walk met de olifanten en uiteraard mahout doen.  Om de impact op de olifanten zo klein mogelijk te houden, wordt het aantal bezoekers gelimiteerd en is dit alleen op afspraak mogelijk. 

Deze prachtige dieren willen vrij rondlopen en dienen niet als toeristenatractie. Het is natuurlijk niet meer mogelijk om de olifanten zomaar in het wild los te laten maar in het centrum genieten ze relatief veel vrijheid. Alleen 's nachts slapen ze aan een ketting, verder kunnen ze overdag vrij rondlopen. De reden dat ze 's nachts niet vrij kunnen rondlopen heeft niets te maken met slechte bedoelingen maar is ter voorkoming dat ze zichzelf 's nachts bezeren.

Vrijwilligerswerk in een olifanten opvang in Sri Lanka

 

Een wandeling door de jungle met een olifant

Het centrum promoot de jungle walk als alternatief voor olifantenritjes. In plaats van erop te zitten loop je nu dus naast, voor of achter de olifant. Op deze manier kom je als toerist veel dichter bij deze bijzondere dieren. Een wandeling door de jungle duurt op zijn minst een half uur (veel langer dan een ritje op de rug) omdat de olifant de ruimte krijgt om vrij rond te lopen. Op die manier kan de olifant zo vrij als mogelijk is rondlopen en als toerist beleef je een unieke ervaring. Een win-win situatie wat ons betreft!   

 

Als vrijwilliger meehelpen in een olifantenopvang

Vrijwilligerswerk in dit olifantenopvangcentrum bied je de unieke mogelijkheid om met deze mooie dieren te werken. Een bijzondere ervaring! Je helpt mee met de verzorging van de olifanten en daarnaast geef je eventueel Engelse les aan mahouts, begeleid je toeristen en houd je je bezig met de onderhoudswerkzaamheden in het park.

De werkzaamheden in de olifantenopvang zijn goed gestructureerd. Elke dag begint met een briefing. Daarna bereid je de maaltijden voor. Daarna wordt er een uitgebreide wandeling van 2 uur met de olifanten gemaakt. Na een pauze volgt er een olifantenbad, altijd een hoogtepunt. Na de lunch ga je opnieuw de maaltijden bereiden en gaan de olifanten opnieuw in bad. Aan het eind van de middag volgt weer een uitgebreide wandeling. 

Tijdens het vrijwilligerswerk leer je veel over het leven en het gedrag van de Aziatische olifant en de verzorging van deze mooie dieren. De 2 olifanten zijn niet in eigendom van het centrum maar worden gehuurd. In Sri Lanka kun je namelijk geen olifanten 'kopen'. Door ze te 'huren' zijn de dieren in ieder geval verzekerd dat er goed voor ze gezorgd wordt. 

 

Het verblijf tijdens je vrijwilligerswerk

Je verblijft op het terrein bij de lokale familie die het projet heeft opgezet. De kamers zijn comforabel en beschikken over een ensuite badkamer en (koude) douche. Er is een ventilator, muskietennet, en wifi. Er is een gezellige zitruimte en ook krijg je gepurificeerd drinkwater. Het verblijf is inclusief 3 lokale, voedzame maaltijden per dag.

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit olifanten project in Sri Lanka?

 • eten voor de olifanten klaarmaken en voederen
 • de slaapplaatsen van de olifanten schoonmaken
 • de olifanten wassen in de rivier
 • de mahouts assisteren tijdens de wandelingen met de olifanten
 • toeristen rondleiden in het opvangcentrum
 • eventueel onderhoudswerkzaamheden verrichten op het terrein
 • eventueel Engelse lessen verzorgen voor de mahouts

 

Goed om te weten:

 • Je werktijden zijn in overleg met het project.
 • Je verblijft in een gastgezin op het terrein van het project. 
 • Voor beddengoed en klamboes wordt gezorgd, handdoeken dien je zelf mee te nemen.
 • De dichtstbijzijnde luchthaven ligt bij Colombo en een transfer vanaf de luchthaven naar het project is inbegrepen
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

Olifanten project Sri Lanka

Tineke en Ingrid deden vrijwilligerswerk in het olifanten project.

Ben je benieuwd naar hun ervaringen in Sri Lanka?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen