Natuurproject op de Galapagos eilanden

Wil je graag iets teruggeven aan de natuur op één van de meest unieke bestemmingen ter wereld? Dit is een unieke kans om de lokale bevolking te helpen om het natuurlijk milieu weer in evenwicht te brengen.

Vrijwilligerswerk in een natuurproject op de Galapagos

Help mee te bouwen aan een mooie omgeving voor zowel de locals als de bijzondere dieren. Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden is een ontzettend waardevolle ervaring. Als vrijwilliger ontdek je echt het lokale leven en leer je de eilanden op een hele andere manier kennen dan wanneer je als toerist de eilanden bezoekt. De Galapagos eilanden zijn zo uniek, het is niet te vergelijken met een andere bestemming in de wereld!

Het doel van dit natuurproject is om een uniek huis te bouwen op een schitterende locatie in de hooglanden van het eiland San Cristobal. Een plek waar toeristen, vrijwilligers en locals samenkomen en tijdens hun bezoek iets kunnen achterlaten. Of dat nu iets groots of kleins is, iets terugdoen voor de natuur, dat is het motto van dit natuurproject.

 

Invloeden van het toerisme op de Galapagos eilanden

Veel mensen weten hoe bijzonder de Galapagos eilanden zijn en toeristen weten de eilanden al lang te vinden. Dit is economisch gezien natuurlijk ontzettend goed en er wordt dan ook alles aan gedaan om het beschermde natuurgebied te promoten en op een duurzame wijze te onderhouden. Ook de lokale bevolking kan profiteren van het toerisme door tours aan te bieden of een hotel of restaurant te openen.

Helaas heeft de komst van het toerisme ook voor nadelige gevolgen gezorgd op de eilanden. Zo zijn er in de loop der jaren verschillende ongewenste dieren gekomen, zoals ratten. Maar ook komen er steeds meer uitheemse planten die schadelijk kunnen zijn voor de dieren en de landbouw. Op veel eilanden zijn er uitheemse planten, zoals braambessen, guave en vlierstruiken gekomen die moeilijk te bestrijden zijn. Deze planten of vruchten van planten zijn voornamelijk ongewenst omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de dieren en/of de landbouw en niet tot de oorspronkelijke begroeiing behoorden.

 

 

De focus op de Galapagos eilanden ligt voornamelijk op de bescherming van de dieren en het behoud van de beschermde natuurgebieden. Spijtig genoeg is er te weinig aandacht voor het unieke ecosysteem in de onderwijsprogramma’s en leren kinderen niet in wat voor bijzondere omgeving ze groot worden. En daar zit nu juist de uitdaging!

Het is belangrijk om de lokale bevolking te betrekking in het hele systeem en het belang van natuurbehoud. Hoe kunnen zij leren om mee te  denken aan nieuwe manieren om duurzamer met de natuur en de landbouw om te gaan? Een voorbeeld van een niet duurzame manier, is het importeren van groenten en fruit vanaf het vasteland in plaats van deze zelf te verbouwen. Zo heeft het transport naar de Galapagos eilanden, per vliegtuig of vrachtschip een grote impact op het milieu.

 

De droom van familie Paredes op de Galapagos eilanden

Moeder Sonia en zoon Adrian runnen een eigen hostel op het eiland San Cristobal en wonen al hun hele leven op het eiland San Cristobal. Lang geleden was er de droom om naast accommodatie voor toeristen meer te kunnen doen voor de lokale bevolking en de beschermde natuurgebieden. De lokale familie stelde zichzelf vaak de vraag: als toeristen graag de eilanden willen bezoeken, kunnen ze dan samen met de locals ook iets teruggeven aan de natuur?

 

 

En die droom is nu werkelijkheid geworden! Met behulp van donaties en de opbrengsten van het hostel is de familie erin geslaagd om dit project van de grond te krijgen. Ze konden een groot stuk land kopen op een prachtige locatie in de hooglanden van San Cristobal met een geweldig uitzicht over de zee.

 

 

Het eiland San Cristobal

San Cristobal is één van de kleinere eilanden van de Galapagos archipel. Hier wonen na Santa Cruz de meeste inwoners. Het eiland is zeer bezienswaardig en het project ligt midden in de prachtige hooglanden. Vlak naast de noordelijke kant van San Cristobal ligt het kleine eilandje Isla Lobos.

Een bezoek aan Isla Lobos mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf op San Cristobal. Wist je dat je hier de bekende blauwvoet Jan-van-Genten kunt zien? Een ander toeristisch hoogtepunt is Kicker Rock met een prachtige onderwaterwereld.

San Cristobal wordt ook wel het zeeleeuwen eiland genoemd, omdat hier meer zeeleeuwen dan mensen wonen! Je deelt geregeld het strand met deze grappige dieren. Voor de surfliefhebbers is er een surfstrand in de buurt van het dorp waar je ook gemakkelijk een surfboard kunt huren. Verder zijn er op San Cristobal veel restaurantjes, souvenirwinkels en een handjevol cafés zodat je je niet hoeft te vervelen!

 

 

Help mee in het natuurproject van de lokale familie Paredes

Zoon Adrian heeft grote dromen voor het natuurproject, maar hoe willen ze dit gaan bereiken? Het project staat nog in de kinderschoenen en alleen dankzij de hulp van vrijwilligers en de lokale bevolking kunnen ze deze droom werkelijkheid laten maken.

Het natuurproject is inmiddels van start gegaan met de eerste fase. In deze fase worden alle niet inheemse planten weggehaald en wordt het land vruchtbaar gemaakt, zodat er nieuwe gewassen geplant kunnen worden. Het doel is dat het toegankelijk wordt gemaakt en omgetoverd tot een bijzondere plek waar zowel de lokale bewoners als toeristen samen kunnen komen en de unieke dieren, zoals de Galapagos schildpadden, vrij kunnen rondlopen. De lokale bevolking maakt samen met de vrijwilligers gebruik van gerecycled materiaal voor de bouwprojecten. Het is een unieke kans om als vrijwilliger mee te helpen in het realiseren van dit bijzondere project.  

 

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in het natuurproject op de Galapagos?

In de korte tijd dat het project bestaat, zijn er al enkele vrijwilligers geweest met alleen maar positieve ervaringen. Activiteiten waar zij zich mee bezig hebben gehouden en waar jij je als vrijwilliger voor kunt inzetten zijn:

 • meehelpen met de herbebossing van het gebied door uitheemse plantensoorten weg te halen
 • het registreren en onderzoeken van de bomen en planten
 • het onderscheiden van inheemse- en uitheemse planten en soorten
 • het planten van gewassen voor inheemse schildpadden
 • helpen met de bouwprojecten met gerecycled materiaal
 • het schilderen van houtwerken, aanleggen en verbeteren van paden
 • het werken in de kas waar inheemse planten worden verbouwd en deze uiteindelijk beplanten in de nieuwe natuurlijke omgeving
 • gemeenschapswerk zoals het schilderen van scholen, het schoonhouden van stranden etc
 • de lokale overheid helpen met het watersysteem en metingen daaromtrent

Het project staat open voor nieuwe ideeën en initiatieven. Heb je zelf ervaring op het gebied van landbouw of natuurbehoud, deel deze dan zeker! Sonia, Adrian en alle andere lokale bewoners staan open voor hulp en suggesties.

 

Goed om te weten:

 • Het is goed om te weten dat dit werk fysiek zwaar kan zijn. Je moet rekening houden met warm weer en er zijn weinig voorzieningen op het project terrein. Iedere dag rijd je met de lokale familie mee naar het project en word je in de middag weer terug naar het dorp gebracht.
 • De werktijden zijn van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 13.00 uur. In de middagen en weekenden ben je vrij om de Galapagos eilanden te verkennen.
 • Tussen half december en half januari is het project gesloten vanwege de kerstvakantie.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf aan het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Quito.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Vrijwilligerswerk op de Galapagos eilanden

Klik op de video voor een mooie sfeerimpressie van het natuurproject en de Galapagos eilanden!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen