Naschoolse opvang - Peru

Ben je creatief en vind je het leuk om kinderen iets bij te brengen? In dit goed georganiseerde project zijn de kinderen in de middag welkom om hun huiswerk te maken, met elkaar te spelen en daarnaast leren ze graag over jouw cultuur!

Vrijwilligerswerk met kinderen op een kinderopvang in Peru

Deze naschoolse opvang is begonnen met de wens om een sociaal project op te starten om de buurt te helpen. Het project focust zich op 4 pilaren: sociaal, natuur, cultuur en spiritueel.

vrijwilligerswerk met kinderen in Peru

Het centrum bestaat inmiddels ruim 10 jaar, en is een plek waar de kinderen naartoe kunnen in de middag als hun ouders nog aan het werk zijn.  De ouders van deze kinderen hebben meestal geen tijd om de kinderen na school op te vangen. Ook komt het voor dat er alcoholproblemen of geweldsmisdrijven voorkomen binnen het gezin.

 

Naschoolse opvang project in Cusco

Het naschoolse opvang project is een veilige plek voor de kinderen om na schooltijd naartoe te gaan. Zo wil het project ook voorkomen dat de kinderen te veel op straat hangen waar ze vatbaarder zijn voor slechte invloeden. Het uitgangspunt van dit project is altijd geweest om de kinderen te helpen met hun huiswerk, maar ook om les te krijgen en uiteraard een plek te creëren voor de kinderen om te spelen.

 

Vrijwilligerswerk met kinderen in Peru

Deze kinderopvang biedt kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar een plek om dagelijks na school hun huiswerk te maken en met elkaar te spelen. Er zijn iedere dag tussen de 20 en 30 kinderen.

Als vrijwilliger help je mee in de gezellige ruimte waar de kinderen hun huiswerk maken. Daarnaast is er veel ruimte voor het organiseren van andere activiteiten op het gebied van theater, muziek, dans en sport. Ook het geven van Engelse lessen behoort tot de mogelijkheden.

Dankzij het contact met vrijwilligers leren de kinderen over andere landen, culturen en talen. Het is voor hen de enige manier om kennis op te doen over de gewoontes en gebruiken van andere culturen.

 

Vrijwilligerswerk met kinderen in een kinderopvang project in Peru

 

Het team

Jory is de algemene directrice van het project en Jenny is de vrijwilligerscoördinator. Jenny is een vrolijke, enthousiaste vrouw die al jaren de vrijwilligers begeleidt. Ze komt uit Amerika en kan je goed begeleiden als je nog Spaans aan het leren bent. Het is dan fijn om haar in het Engels aan te spreken mocht dat nodig zijn. 

Er is een grote kans dat je samen met andere vrijwilligers werkt, wat erg gezellig is! Er kunnen maximaal 7 vrijwilligers in het project geplaatst worden, zodat er voor iedereen genoeg activiteiten zijn om te doen voor de kinderen.

 

sandra en vrijwilligster in Peru

 

Vrijwilligerswerk en Spaanse lessen

Dit project is ideaal om te combineren met Spaanse lessen of de taal nog niet helemaal machtig bent. Jenny kan je in het Engels helpen waar nodig en omdat je vaak met andere vrijwilligers bent kun je samen naar het project reizen.

Daarnaast zijn de kinderen erg enthousiast om je een woordje Spaans te leren!

 

Medische controles en vaardigheidstrainingen

Af en toe hebben de kinderen ook medische hulp nodig, moeten ze naar de tandarts en worden ze geholpen bij het kopen van kleding. Verder worden er gezonde snacks aan de kinderen verstrekt om zo ondervoeding tegen te gaan.

Ook zijn er plannen gemaakt om één keer per week medische controle, ouderschapsadvies en vaardigheidstrainingen in het programma op te nemen. De directeur zelf en een Peruaanse vrijwilliger zijn hier actief mee bezig.

 

Speelgoed en lesmateriaal

Onlangs zijn er een keuken en sportveldje aangelegd, en verder is er een kleine bibliotheek waar de kinderen kunnen leren lezen of worden voorgelezen.

In de loop van de jaren heeft het project veel donaties ontvangen van vrijwilligers en beschikt men inmiddels over een leuke verzameling aan speelgoed en lesmateriaal. Maar nieuwe of gebruikte materialen die schaars zijn in Peru blijven altijd welkom!

 

naschoolse opvang achtertuin

 

Workshops en activiteiten organiseren

Op dinsdag is er een wekelijkse bespreking met het hele team waar je ook bij mag zitten om de planning te bespreken van de week. Het nieuwe rooster en het thema van die week worden bekend gemaakt en als vrijwilliger heb je de mogelijkheid om leuke activiteiten te organiseren passend bij het thema.

Heb je dus zelf leuke ideeën voor het opzetten van een workshop of wil je graag iets anders organiseren? Dan ben je van harte welkom om dit te bespreken met de projectleider. Het project staat altijd open voor suggesties en ideeën!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger op deze naschoolse opvang in Peru?

 • Engelse les geven
 • de kinderen helpen met hun huiswerk
 • creatieve sport- en spelactiviteiten organiseren
 • kinderen leren lezen en de kinderen voorlezen
 • sportactiviteiten organiseren

 

Goed om te weten:

 • In de kerstperiode en gedurende de maand januari is het project gesloten omdat de kinderen vakantie hebben en het project een grote schoonmaak houdt.
 • Je werkt van dinsdag t/m vrijdag in de middag van 15.30 tot 18.00 uur.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen