Meru District Hospital - Tanzania

Net buiten het drukke Arusha ligt Tengeru. Hier werken wij samen met het Meru district hospital. Voor medisch vrijwilligerswerk of een stage in de gezondheidszorg kun je hier heel goed terecht!

Medisch vrijwilligerswerk of stage in een ziekenhuis in Tanzania

Het ziekenhuis biedt zorg aan patiënten uit de directe omgeving van Arusha, maar ook uit meer afgelegen dorpen. Artsen van kleinere klinieken verwijzen patiënten door naar dit ziekenhuis.

Vrijwilligerswerk of stage in een ziekenhuis in Tanzania

De meeste patiënten zijn financieel niet draagkrachtig en komen uit zeer arme families. Het ziekenhuis wordt vanuit de overheid aangestuurd en biedt de zorg aan patiënten gratis aan of tegen een kleine vergoeding als men dit wel kan bekostigen.

 

Als vrijwilliger werken of een stage doen in een ziekenhuis

Alhoewel het ziekenhuis redelijk voorzien is van artsen en verpleegkundigen, is een extra paar handen altijd welkom. Gemiddeld werken er 10 artsen, 10 clinical officers en ongeveer 30 verpleegkundigen.

Het ziekenhuis is opgedeeld in 3 units: de outpatient department (voor poliklinische behandelingen), de inpatient department en een afdeling supportive services (voor moeder / kind zorg, HIV checks, fysiotherapie, TB kliniek en oogkliniek). 

Er zijn verschillende afdelingen waar je als medisch vrijwilliger of stagiaire terecht kunt.

 

Maternity (verloskunde)

Deze afdeling is opgedeeld in 3 ruimtes: gynaecologie en zwangerschap, de verloskamer zelf, en de postnatale afdeling. Stel je bij deze ruimtes niet teveel voor, ze zijn niet groot en er zijn meer patiënten dan bedden waardoor de vrouwen vaak met meerderen in een bed slapen. Afhankelijk van je opleiding, ervaring en interesses assisteer je de verpleegkundigen en artsen.

Vrijwilligerswerk of een medische stage op de verloskunde afdeling is meer dan een klinische ervaring. Zie het ook als een culturele uitwisseling. Mannen mogen niet bij bevallingen aanwezig zijn en soms komen de vrouwen helemaal alleen zonder familie. Aangezien er nauwelijks materiaal is in het ziekenhuis, neem je als patiënt je eigen materiaal mee.

De verloskamer is klein en er zijn 3 bedden naast elkaar waar de vrouwen tegelijk kunnen bevallen. Bevallingen worden begeleid door verpleegkundigen. Gemiddeld zijn er 15 tot 20 bevallingen per dag. Alleen als een bevalling uitmondt in complicaties, wordt een arts ingeschakeld.

In dit ziekenhuis worden relatief gezien meer vrouwen met complicaties behandeld en ook meer keizersneden uitgevoerd dan gemiddeld. De reden is dat de kleinere dispensaries (doktersposten) uit de omgeving alle patiënten doorsturen die een verhoogd risico hebben dat er iets met hen of de baby aan de hand is. Als vrijwilliger of stagiaire mag je mee naar de OK als er een keizersnede wordt uitgevoerd.

 

vrijwilligers met baby´s in het ziekenhuis in Tanzania

 

Pediatry (kinderafdeling)

Op de kinderafdeling is het wisselend druk. Er is een ruimte waar premature baby’s terecht kunnen, echter door gebrek aan materiaal is er alleen een warmtelamp. Verder worden er kinderen van verschillende leeftijden opgenomen.

Veel voorkomende aandoeningen zijn luchtweginfecties, malaria en brandwonden. De verzorging van de kinderen wordt net als in andere ziekenhuizen door moeders zelf gedaan.

Als vrijwilliger assisteer je, of indien je voldoende ervaring hebt, werk je samen met de dienstdoend arts of verpleegkundige.

 

baby geboren in het ziekenhuis in Tanzania

 

Chirurgie

Er zijn 2 operatiekamers waar operaties worden uitgevoerd. In vergelijking met andere ziekenhuizen zien de OK's er redelijk westers uit, maar ook hier ontbreekt helaas veel materiaal. Buiten deze 2 operatiekamers is er ook een behandelruimte voor kleinere ingrepen als hechtingen of wondzorg.

Als vrijwilliger mag je op de OK assisteren naar gelang je ervaring. Het is wel belangrijk dat je je eigen kleding, hoofd- en mondbescherming meeneemt (in blauw of groen).

Deze afdeling is vaak druk en ideaal om veel ervaring op te doen tijdens het vrijwilligerswerk of een medische stage!

 

Fysiotherapie

Nog niet zo lang geleden heeft een Zweedse stichting een aparte unit voor fysiotherapie gedoneerd. Patiënten, jong en oud, komen hier voor verschillende behandelingen. Alhoewel de faciliteiten beperkt zijn, is het een uitdaging om op deze afdeling te werken en krijg je de gelegenheid om samen met de lokale staf kennis en ervaringen uit te wisselen.

Buiten deze afdelingen zijn er nog meer verschillende afdelingen waar je geplaatst kunt worden. Vaak gaat de plaatsing in overleg met jou en de dienstdoende DMC. Ook is het afhankelijk van de drukte waar je ingezet wordt, tenzij je reeds een specialisme hebt waarvoor je op een specifieke afdeling geplaatst moet worden (denk aan verloskunde, fysiotherapie of dermatologie). 

Vrijwilligerswerk of een stage in dit ziekenhuis is geschikt als je een medisch gerelateerde opleiding doet of over werkervaring beschikt.

 

Goed om te weten: 

  • Je werkt van maandag t/m vrijdag ongeveer 6 tot 8 uur per dag. De werktijden zullen in overleg met de Medical Officer in charge en de vrijwilligerssupervisor besproken worden.
  • Het ziekenhuis ligt op loopafstand van het vrijwilligershuis.
  • Het Meru District Hospital vraagt een verplichte donatie van € 150 per periode van 6 weken. Dit bedrag geldt zowel voor stagiaires als vrijwilligers en wordt gebruikt voor opleidingsdoeleinden van de eigen medewerkers en voor het onderhouden en uitbreiden van faciliteiten in het ziekenhuis zelf.
  • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
  • Heb je een opleiding in gezondheidszorg, verloskunde, fysiotherapie of een andere gerelateerde opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project. Ook geschikt als stage!
  • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Medische stage in Tanzania

Denise liep een aantal maanden stage in het Meru District ziekenhuis. 

Ben je benieuwd naar haar ervaringen in Tanzania?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen