Memorial Hospital - Nepal

Het Memorial en teaching hospital in Kathmandu heeft 2 locaties waar je als medisch vrijwilliger of student geneeskunde, verpleegkundige of fysiotherapie geplaatst kunt worden.

Medisch vrijwilligerswerk in het Memorial Hospital in Nepal

Het Andere Reizen wil jou als vrijwilliger de gelegenheid geven om kennis te maken met de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland.

Medisch vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in Kathmandu

Dit ziekenhuis ontvangt tevens studenten uit Nepal maar ook andere landen voor academisch onderwijs en het opdoen van praktijkervaring middels stages en coschappen. Inmiddels bestaat dit ziekenhuis ruim 10 jaar.

 

Vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg in Nepal

Het ziekenhuis heeft als doel gezondheidszorg te bieden tegen redelijke kosten voor elke inwoner uit Nepal. Omdat het ziekenhuis over veel verschillende gespecialiseerde artsen beschikt, komen patiënten uit verschillende delen van Nepal.

Maar helaas is de gezondheidszorg in Nepal niet voor iedereen even toegankelijk en zie je vaak patiënten die te lang gewacht hebben om een arts te raadplegen. Vaak bezoekt men pas een ziekenhuis zodra men voldoende financiële middelen heeft of als een lokaal gezondheidscentrum een patiënt niet verder kan helpen. Sommige patiënten hebben dan al een hele reis afgelegd voordat ze het ziekenhuis in Kathmandu raadplegen.

 

Medisch vrijwilligerswerk op verschillende afdelingen in het ziekenhuis

Dit ziekenhuis in Nepal beschikt over verschillende afdelingen:

 • Cardiologie
 • Tandheelkunde
 • Dermatologie
 • Gastro-enterologie
 • Gynaecologie
 • Chirurgie en laparoscopie
 • Interne geneeskunde
 • Neurologie
 • Oncologie
 • Fysiotherapie
 • Voorlichting en vaccinatie

Mocht je een voorkeur hebben voor een bepaalde afdeling, dan kun je dat vooraf aan ons kenbaar maken en zorgen wij dat je CV en motivatiebrief naar de betreffende afdelingshoofd wordt gestuurd om je plaatsing te kunnen regelen.

Als je geen voorkeur hebt dan kun je ook ter plaatse kijken waar jouw hulp op dat moment het beste gebruikt kan worden. 

Je inhoudelijke werkzaamheden zullen afhangen van je kennis en / of ervaring.  Maak vooraf al je wensen kenbaar aan ons, dan gaan wij overleggen met onze contactpersonen in Nepal welke mogelijkheden er zijn!

 

De gezondheidszorg in Nepal

Opvallend is dat op het gebied van hygiëne weinig aandacht wordt besteed. En juist omdat veel patiënten wachten met het inschakelen van specialistische zorg (al dan niet bewust of gewoon omdat het ze ontbreekt aan financiële middelen) zie je ziekten die gemakkelijk te voorkomen waren geweest maar vaak het gevolg zijn van uitdroging door diarree en / of ondervoeding. Sommige patiënten hebben ook ziekten die je in de westerse wereld niet meer tegenkomt.

Lange wachtrijen zijn heel normaal, en de term privacy zoals wij die kennen, heeft in Nepal een heel andere betekenis.

Juist omdat je regelmatig in voor ons ongewone situaties terecht komt, moet je als vrijwilliger of stagiaire stevig in je schoenen staan.   

De begeleiding in dit ziekenhuis is goed en vaak werken er ook westerse en soms zelfs Nederlandse artsen voor een bepaalde periode. 

 

Goed om te weten:

 • Je verblijft in een huis dat gerund wordt door een vriendelijke Nepalese / Nederlandse familie die zelf in het appartement er naast woont. De maaltijden deel je met de familie en andere vrijwilligers.
 • Je werktijden zijn in overleg met het ziekenhuis.
 • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
 • Je dient er rekening mee te houden dat de werkomstandigheden eenvoudig zijn en dat de hygiëne beperkt is.
 • Het ziekenhuis vraagt een kopie/scan van je paspoort en je diploma (indien stage). Deze ontvangen wij graag voor vertrek.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is niet voor iedereen geschikt als stage op het gebied van verloskunde en gezondheidszorg. Het ziekenhuis wil namelijk niet de garantie geven dat je ook zelfstandig bevallingen kunt doen. Als dit een voorwaarde is, adviseren we een alternatief ziekenhuis op het platteland van Nepal waar je zeer goede ervaringen op kunt doen op dit gebied. Informeer naar de mogelijkheden!
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen