Medische klinieken - Zanzibar / Tanzania

Op het eiland Zanzibar zijn verschillende grotere en kleinere klinieken waar je als vrijwilliger of stagiaire terecht kunt voor medisch vrijwilligerswerk of een medische stage.

Medisch vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg op Zanzibar

Vrijwel alle klinieken worden vanuit de overheid aangestuurd en staan dagelijks voor verschillende uitdagingen. Goede medische zorg is niet voor iedere bewoner van Zanzibar vanzelfsprekend. 

Medisch vrijwilligerswerk op Zanzibar

De faciliteiten in de ziekenhuizen op Zanzibar zijn vaak beperkt. In de kleinere klinieken worden vaak eenvoudige medische handelingen verricht en worden patiënten met meer gecompliceerde aandoeningen doorverwezen naar het grote staatsziekenhuis Mnazi Moja dat aan de rand van Stonetown ligt.

 

Als vrijwilliger werken in een ziekenhuis of kliniek

Omdat de lokale authoriteiten op Zanzibar bepalen hoe de verdeling van vrijwilligers en stagiaires wordt gedaan, is voor vertrek niet altijd duidelijk in welk ziekenhuis je terecht komt. Uiteraard mag je een voorkeur voor een groter ziekenhuis of kleinere kliniek aan ons doorgeven en zullen wij hier zo goed als mogelijk rekening mee proberen te houden.

De afgelopen jaren hebben wij veschillende studenten en professionals geplaatst voor medisch vrijwilligerswerk en medische stages op Zanzibar. Als vrijwilliger en stagiaires assisteer je tijdens bevallingen, bloedafname, patiëntenverzorging, en tijdens kleine chirurgische inbegrepen.

 

De gezondheidszorg in Tanzania

Medisch vrijwilligerswerk op Zanzibar is een uitdaging!

Van jou als vrijwilliger of stagiaire wordt verwacht dat je onafhankelijk en flexibel bent en het als een uitdaging ziet om te ervaren hoe de gezondheidszorg in Tanzania is geregeld.

Samenwerken met lokale medewerkers zal regelmatig een uitdaging zijn, met name door een taalbarrière. Wij benadrukken dat het belangrijk is te blijven communiceren en zo duidelijk mogelijk je verwachtingen kenbaar te maken. Blijf respect tonen en heb geduld!

Ook het leren van wat basisbegrippen in het Swahili helpt enorm!

 

Vrouwen in de wachtkamer in de kliniek op Zanzibar

 

Vrijwilligerswerk als verpleegkundige op verschillende afdelingen

Als vrijwilliger of stagiaire kun je aan de slag op verschillende afdelingen. Vaak word je op meerdere afdelingen ingezet, naar gelang de drukte en waar extra hulp op dat moment gewenst is.

Mocht je vanuit je opleiding al een bepaald specialisme doen zoals bijvoorbeeld verloskunde of fysiotherapie dan kun je vanzelfsprekend op de betreffende afdeling van jouw specialisme worden geplaatst. 

 

Vrouw met baby in de kliniek op Zanzibar

 

Afdelingen in het ziekenhuis en de medische klinieken op Zanzibar

Als vrijwilliger of stagiaire kun je geplaatst worden op één van de volgende afdelingen:

 • gynaecologie / verloskunde 
 • oogkliniek
 • tandheelkunde
 • operatiekamer
 • Eerste Hulp afdeling
 • laboratorium en onderzoeksruimte
 • röntgenafdeling
 • fysiotherapie

 

Goed om te weten:

 • Alhoewel veel klinieken 24 uur per dag open zijn, werk je over het algemeen van maandag t/m vrijdag van 's ochtends tot halverwege de middag. In het weekend ben je vrij.
 • Vanuit overheidswege vragen de ziekenhuizen op Zanzibar een verplichte donatie van € 100 per week. Dit bedrag geldt zowel voor stagiaires als vrijwilligers en wordt gebruikt voor opleidingsdoeleinden van de eigen medewerkers en voor onderhouden en uitbreiden van faciliteiten in het ziekenhuis zelf.
 • Het is een uitdaging om aan de slag te gaan in klinieken die regelmatig zwaar onderbezet zijn wat personeel betreft. Er zijn weinig faciliteiten en de wachtrijen van wachtende patiënten zijn soms lang. 
 • Met name de ziekenhuizen rondom Stonetown ontvangen veel buitenlandse vrijwilligers en stagiaires. Houd er rekening mee dat de werkzaamheden onderling soms verdeeld moeten worden.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Heb je een opleiding in de gezondheidszorg of een andere gerelateerde opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project. Ook geschikt als stage!
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen