Kinderziekenhuis - Nepal

In dit kinderziekenhuis in Kathmandu kun je terecht voor vrijwilligerswerk of een stage in de gezondheidszorg.

Medisch vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis in Nepal

Het kinderziekenhuis Kanti is een overheidsziekenhuis dat in de jaren zestig is opgericht. Het is het grootste kinderziekenhuis in Nepal en beschikt inmiddels over 320 bedden.

Medische stage of vrijwilligerswerk in Nepal

Het ziekenhuis behandelt kinderen tot 14 jaar. Ongeveer de helft van kinderen die opgenomen zijn hebben klachten gerelateerd aan ernstige ondervoeding en infectieziekten.

Maar ook wordt een groot aantal kinderen behandelt voor kanker, hartziekten en astma. Het ziekenhuis werkt steeds specialistischer en kan inmiddels ook endocrinologische en neurologische behandelingen uitvoeren.

 

Als vrijwilliger werken in een ziekenhuis

Naast de financiering vanuit de overheid, ontvangt het ziekenhuis veel particuliere donaties. Ook studenten geneeskunde en verpleegkunde betalen een bijdrage. Deze bijdrage gaat naar behandelingen van de kinderen en ook naar het kankerfonds.

Sommige artsen vinden het leuk om vrijwilligers / stagiaires te betrekken tijdens de visite rondes. Je krijgt uitleg over wanneer de kinderen zijn opgenomen, wat hun klachten waren voor binnenkomst en hoe de behandeling in z’n werk gaat.

 

De gezondheidszorg in Nepal

Als vrijwilliger of stagiaire is het belangrijk dat je onder schrijnende werkomstandigheden kunt werken. De hygiënische omstandigheden zijn soms ver te zoeken. Hoe confronterend op afdelingen als oncologie waar het ontzettend belangrijk is dat er steriel gewerkt wordt om infecties te voorkomen. De meest voorkomende aandoening op oncologie is ALL (acute lymfatische leukemie). De behandeling van de ziekte is afhankelijk van de diagnose high risk of standard risk.

Sommige afdelingen zijn opgedeeld in een gedeelte voor niet betalende of betalende patiënten, of special cabins die voor de rijkere bovenlaag gereserveerd zijn.

 

Kinderziekenhuis in Nepal

 

Polikliniek

De drukke polikliniek wordt bezocht door kinderen uit het hele land. Vooral zondag is een drukke dag omdat dit de eerste werkdag van de week is en deze dag gekeken wordt welke kinderen opgenomen moeten worden en welke kinderen na behandeling weer naar huis kunnen.

Vaak hebben ouders lang gewacht voordat ze naar dit ziekenhuis gaan en zelf al via kleinere huisartsenposten van alles geprobeerd. Het gevolg is dat je vaak ernstig zieke kinderen te zien krijgt of kinderen die ondervoed of uitgedroogd zijn. Een andere belangrijke factor om te wachten, is het gebrek aan financiële middelen.

 

Fysiotherapie

De afdeling fysiotherapie is ruim opgezet en heeft veel faciliteiten om verschillende typen behandelingen te kunnen uitvoeren. Het is er altijd druk met gemiddeld 500 tot 600 behandelingen per maand.

De helft van de behandeling is voor patiënten die opgenomen zijn, en de andere helft wordt poliklinisch behandeld. De meest voorkomende aandoeningen zijn hersenletsel, spierdystrofie, vertraagde ontwikkeling, syndroom van down, het Guillain – Barré syndroom, hemiplegie en aandoeningen aan het ademhalingsstelsel.

Gezien de vele afdelingen zijn er veel verschillende werkzaamheden waar je je mee bezig kunt houden. Buiten vrijwilligers en stagiaires uit het buitenland ontvangt het ziekenhuis ook co-assistsenten, artsen in opleiding, verpleegkundigen in opleiding uit Nepal.

We vragen je flexibiliteit je in te zetten waar nodig waarbij je genoeg gelegenheid krijgt om werkzaamheden te doen passend bij jouw opleiding / specialisme.

 

Afdelingen in het kinderziekenhuis in Nepal:

 • Neonatologie
 • Oncologie
 • Chirurgie
 • Infectieziekten
 • Fysiotherapie
 • Tandheelkunde
 • Brandwonden
 • Diëtetiek Ondervoeding
 • Vaccinatie unit

 

Goed om te weten:

 • Je verblijft in een huis dat gerund wordt door een vriendelijke Nepalese / Nederlandse familie die zelf in het appartement er naast woont. De maaltijden deel je met de familie en andere vrijwilligers.
 • Je werktijden zijn in overleg met het ziekenhuis.
 • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
 • Je dient er rekening mee te houden dat de werkomstandigheden eenvoudig zijn en dat de hygiëne beperkt is.
 • Het ziekenhuis vraagt een kopie/scan van je paspoort en je diploma (indien stage). Deze ontvangen wij graag voor vertrek.
 • Gezien de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen