Kinderziekenhuis Kaapstad - Zuid Afrika

In Kaapstad kun je vrijwilligerswerk doen in een kinderziekenhuis en revalidatiecentrum dat zich richt op de behandeling en verzorging van zieke baby's en jonge kinderen uit heel Zuid Afrika. 

Vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis in Zuid Afrika

Voor de meeste gezinnen in townships in Zuid Afrika is het vaak een uitdaging om voor hun zieke kind te zorgen. Eenvoudige zaken als het koel houden van medicijnen, wondverzorging en het in de gaten houden van de gezondheid van de eigen kinderen zijn niet altijd vanzelfsprekend om thuis te kunnen doen.

Kinderziekenhuis Kaapstad

Dit kinderziekenhuis is opgericht met als doel om kwetsbare kinderen specialistische medische zorg te kunnen bieden, ongeacht waar ze wonen en wat hun sociale status is.

 

Ziekenhuis voor kinderen

De kinderen die in dit kinderziekenhuis worden opgenomen komen veelal voor specialistische zorg. Omdat het ziekenhuis een begrip is in Zuid Afrika, tref je hier ook de meest schrijnende situaties aan en werk je met zeer kwetsbare en ernstig zieke kinderen. Het ziekenhuis is met name gespecialiseerd in transplantaties, brandwondenzorg, neurochirurgie, oncologie, HIV/aids onderzoek, Tuberculose, ondervoeding en uitdroging. 

Gezien de aard van de aandoeningen, blijven veel kinderen voor langere tijd gehospitaliseerd. Daar komt bij dat veel families vaak niet de financiële mogelijkheden en de ruimte hebben voor de nazorg en daarom worden deze kinderen hier opgevangen.

Het kinderziekenhuis ontvangt maar een kleine financiële bijdrage van de overheid, maar deze bijdrage is niet voldoende om alle kosten te kunnen dekken. Het ziekenhuis is daarom voor een groot deel afhankelijk van de vele donaties die het ontvangt van organisaties, donateurs en vrijwilligers.

 

Vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis in Kaapstad

 

De kinderen in dit ziekenhuis

De kinderen die in dit kinderziekenhuis worden behandeld zijn tussen de 0 en 12 jaar oud. Een uitzondering hierop vormen de special needs kinderen en de immobiele patiënten met cerebrale parese, een aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging die ontstaan is voor het eerste levensjaar.

Het kinderziekenhuis biedt naast medische zorg aan kinderen, ook nazorg aan. De gemiddelde periode van de nazorg die wordt geboden is 6 weken.

 

Vrijwilligster in het kinderziekenhuis

 

Het team van specialisten

In het kinderziekenhuis werkt een team van professionele verpleegsters, therapeuten, sociaal werkers, en verzorgers die een verzorgingsplan voor elk kind opstellen om ervoor te zorgen dat het kind hersteld is voordat het wordt ontslagen uit het ziekenhuis.

Daarnaast werkt er ook een ECD (Early Childhood Development) leerkracht in het kinderziekenhuis die ervoor zorgt dat de kinderen sociaal en educatief gestimuleerd en ontwikkeld worden gedurende hun verblijf. De kinderen krijgen naast hun dagelijkse medische verzorging ook een vorm van pre-school onderwijs. Ook worden er verschillende een-op-een programma’s en therapieën aangeboden zoals logopedie en bezigheidstherapie, afgesteld op de behoeften van het kind.

 

Kinderziekenhuis

 

Als vrijwilliger meehelpen in dit kinderziekenhuis

Omdat het in Zuid Afrika als vrijwilliger niet is toegestaan om medische handelingen te verrichten, zijn je werkzaamheden in dit ziekenhuis uitsluitend sociaal van aard. De kinderen kunnen naast alle medische handelingen, genoeg liefde en aandacht gebruiken. Omdat de verpleegkundigen en verzorgers in het ziekenhuis het hier vaak te druk voor hebben is de hulp van vrijwilligers meer dan welkom!

Als vrijwilliger neem je deel aan het 'Play Volunteer Program'. Dit houdt in dat er op de afdelingen zelf ruimte is voor de kinderen om even niet bezig te zijn met ziek zijn, maar dat een kind even normaal kind kan zijn en even kan ontsnappen aan de rol van patiënt. Het doel is de kinderen een veilige en geborgen omgeving te bieden. Per kind wordt gekeken wat haalbaar is aan activiteiten. Juist tijdens deze activiteiten worden ook de emotionele en sociale vaardigheden van de kinderen gestimuleerd. Ook al is je rol als vrijwilliger beperkt, je maakt onderdeel uit van een groot multidisciplinair team dat vanuit verschillende invalshoeken naar het welzijn van de kinderen kijkt. 

Tijdens het vrijwilligerswerk in het kinderziekenhuis wordt er van je verwacht dat je inzetbaar bent waar nodig. Dat kan zo nu en dan ook betekenen dat je je met administratieve taken bezig houdt, in de voorraadkamer werkt en je inzet voor de zogenaamde Friends Fundraising Shop. Mocht je ideeën hebben op het gebied van fondsenwerving dan ben je welkom om je hiervoor in te zetten. De eigenlijke werkzaamheden worden ter plaatse met je besproken en hangen ook van andere factoren af zoals jouw kennis en ervaring, het aantal vrijwilligers in dezelfde periode, en de kinderen die op dat moment opgenomen zijn.

 

Sociaal vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit kinderziekenhuis in Kaapstad? 

 • de ontwikkeling van de jonge kinderen stimuleren door spelactiviteiten
 • speelgoed uitzoeken, opruimen en steriliseren
 • de leerkracht assisteren tijdens verschillende activiteiten
 • helpen met handvaardigheid, het leren tellen, leren van het alfabet, Engels- en computerles
 • de ruimtes schoon- en netjes houden
 • spelletjes doen met de kinderen
 • kleding en beddengoed opruimen
 • magazijnruimtes netjes houden

 

Goed om te weten:

 • Je werkt van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 16.00 uur
 • Je dient minimaal 2 weken beschikbaar te zijn.
 • De minimum leeftijd voor deelname aan dit project is 18 jaar.
 • Het dagelijks vervoer van je gastgezin naar het kinderziekenhuis en v.v. is inbegrepen.
 • Houdt er rekening mee dat sommige kinderen HIV besmet zijn. Natuurlijk worden alle regels nageleefd maar persoonlijke oplettendheid wordt altijd geadviseerd.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden, vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van pedagogiek, SPH, SPW, CMV en MWD.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen