Kinderziekenhuis en revalidatiecentrum - Peru

Ben je op zoek naar een stage of vrijwilligerswerk met special needs kinderen? Je bent meer dan welkom om te helpen in de revalidatiekliniek voor kinderen met een mentale of fysieke beperking.

Vrijwilligerswerk met kinderen in een revalidatiecentrum in Peru

De meeste kinderen die in het kinderziekenhuis verblijven komen uit de armste lagen van de bevolking. De aandoeningen van de kinderen variëren van hersenverlamming tot het syndroom van Down.

Stage of vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis en revalidatiekliniek in Peru

Kinderen met een beperking hebben helaas niet altijd dezelfde middelen en mogelijkheden voorhanden als kinderen zonder een beperking. In Peru worden deze kinderen vaak nog beschouwd als straf binnen de familie waardoor er vrijwel niet voor deze kinderen wordt gezorgd. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar er zitten meer kinderen in donkere kamertjes opgesloten dan we helaas weten!

 

Stage of vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis

Gelukkig heeft dit kinderziekenhuis de mogelijkheid gecreëerd om een aantal kinderen permanent op te vangen. Dit zijn kinderen die om verschillende redenen niet meer bij hun ouders kunnen wonen en betere verzorging krijgen in dit centrum. Op dit moment zijn dit ruim 30 kinderen.

 

Het team

Wanneer je vrijwilligerscoördinator Ulbaldo ontmoet, merk je hoe gepassioneerd hij over zijn werk praat. Hij is ontzettend blij als er vrijwilligers met een medische achtergrond kunnen meehelpen in het kinderziekenhuis. Ubaldo ziet de voordelen die je als vrijwilliger of stagiaire meebrengt. Een andere achtergrond en normen en waarden kunnen een waardevolle bijdrage zijn. Ubaldo vindt het belangrijk dat je als vrijwilliger niet alleen observeert, maar echt een verschil kunt maken.

Naast Ubaldo is er een heel medisch team werkzaam in het kinderziekenhuis waaronder artsen, een pedoloog, verschillende verpleegkundigen, een psycholoog, verschillende fysiotherapeuten en een logopedist.

Het is ook mogelijk om als stagiaire in dit kinderziekenhuis aan de slag te gaan. Je zult naar gelang je opleiding begeleid worden door de juiste medewerker voor de vakinhoudelijke begeleiding. Daarnaast is Ubaldo altijd beschikbaar voor vragen en tussentijdse evaluaties.

 

Sandra bezoekt San Juan de Dios

 

Revalidatiekliniek voor kinderen

De kliniek is opgesplitst in twee delen. Een kliniek aan de voorkant en daarnaast een ziekenhuis waar de kinderen wonen. In de kliniek worden patiënten voor een klein geldbedrag behandeld en krijgen ze onder andere revalidatietherapie.

De kliniek wordt gefinancierd en onderhouden door de Katholieke kerk. De kliniek ontvangt geen subsidie van de overheid maar krijgt wel financiële steun van organisaties in Spanje (Juan Ciudad) en Luxemburg.

 

Aandacht en activiteiten voor de kinderen

Activiteiten die je als vrijwilliger kunt doen, zijn naar keuze fysiotherapeutische werkzaamheden of activiteiten en verzorging van de kinderen in het kinderziekenhuis. De inhoud en exacte werkzaamheden hangen af van je ervaring, opleiding en de mogelijkheden die er op dat moment zijn.
Het ziekenhuis organiseert regelmatig acties om geld in te zamelen. Hulp van vrijwilligers is altijd welkom, zo kun je meedenken over een actie of mee gaan om te collecteren. Ook is er een grote behoefte aan vrijwilligers die de kinderen wat extra aandacht willen geven en spelletjes en andere activiteiten kunnen organiseren.

Daarnaast kun je als vrijwilliger de verpleegkundigen helpen met de dagelijkse verzorging van de kinderen. De verpleegkundigen hebben het vaak erg druk en een paar extra helpende handen zijn altijd welkom!

Indien je een stage gaat doen in het kinderziekenhuis of revalidatiecentrum, bespreken we eerst de vereisten die je opleiding aan de stage stellen en stemmen dit af op de mogelijkheden ter plaatse.

 

Vrijwilligerswerk in een kinderziekenhuis

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit kinderziekenhuis en revalidatiekliniek in Peru?

 • spelletjes en activiteiten organiseren voor de kinderen
 • helpen bij de dagelijkse verzorging van de kinderen
 • meehelpen in het ziekenhuis
 • meelopen met de arts, pedoloog, psycholoog, fysiotherapeut of logopedist

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau, specialisatie en niveau Spaans.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 08.30 tot 13.00 uur en/of in de middag van 14.30 tot 17.30 uur.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • Er wordt weinig begeleiding gegeven binnen dit project, daarom is het voor jou van belang proactief te zijn en zelfstandig te kunnen werken.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van fysiotherapie, gezondheidszorg of een andere gerelateerde opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen