Kinderdagverblijf in een township - Zuid Afrika

Ben je benieuwd naar het leven in een township en vind je het leuk om met kinderen te werken? Je kunt terecht in verschillende kindercrèches waar men altijd blij is met een extra paar handen.

Vrijwilligerswerk met kinderen in een township in Zuid Afrika

Er komen gemiddeld 20 tot 30 kinderen in de leeftijd van ongeveer 3 tot 6 jaar naar diverse kinderdagverblijven in Walmer township. Deze kinderdagverblijven functioneren als een soort pre-school waar de kinderen worden voorbereid op de lagere school.

Kinderopvang in een township

De verzorgsters werken met een gestructureerd programma met de bedoeling de kinderen te stimuleren in hun educatieve ontwikkeling en sociale vaardigheden. Omdat er zoveel kinderen opgevangen worden in de kinderdagverblijven is de hulp van vrijwilligers meer dan welkom!

 

Engelse lessen 

Op veel kinderdagverblijven in Walmer township is de spreektaal Xhosa. De verzorgers weten niet goed hoe ze de kinderen Engelse les kunnen geven waardoor veel kinderen helaas een achterstand hebben wanneer ze naar de basisschool gaan.

Het township community project waar we mee samenwerken heeft in verschillende kinderdagverblijven met behulp van vrijwilligers basis Engelse lessen opgezet voor de kinderen.

Vrijwilligers leren de kinderen Engelse woorden door middel van verschillende thema’s. De woorden worden gecombineerd met liedjes, dans en verschillende creatieve activiteiten. De kinderen worden meestal in kleinere groepjes onderverdeeld en leren dan samen over de kleuren, dagen, dieren en andere thema’s.

Omdat de kinderen thuis de Xhosa taal spreken is de communicatie soms een uitdaging. Gelukkig leren de kinderen snel Engels, de taal die ze op de basisschool ook aangeleerd wordt. Met behulp van dit programma manier leren de kinderen op een leuke manier de basiskennis van het Engels, wat hen weer vooruit helpt op de basisschool.

 

Vrijwilligerswerk in een kinderdagverblijf in Zuid Afrika

 

Ontbijt en tandenpoetsen

Elke dag begint met een warm ontbijt. Veel kinderen krijgen thuis niet genoeg te eten en een goed ontbijt zorgt er voor dat de kinderen energiek mee kunnen doen met alle activiteiten.

De meeste kinderen krijgen hun eigen lunchbox mee. Kijk niet raar op als een kind met alleen 4 eieren komt, rauw vlees of alleen zoetigheid. Helaas is de kennis over gezond eten onder de meeste ouders schaars en ook door gebrek aan geld heeft men beperkt budget voor gezonde maaltijden. Veel kinderen kampen op jonge leeftijd al met een slecht gebit. In meerdere kinderdagverblijven is inmiddels ook een tandenpoets programma opgezet voor de kinderen. In de ochtend kun je de kinderen helpen bij het tandenpoetsen.

 

Kinderdagverblijf

 

Zwemmen, dansen en sportlessen

Elke vrijdagochtend worden er leuke activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Van zwemlessen in de zomer tot danslessen op de crèche, en verschillende sportlessen. Voor de sport- en zwemlessen worden de kinderen opgehaald en meegenomen naar de speeltuin of het zwembad bij het vrijwilligershuis. Het belangrijkste is dat de kinderen door middel van deze lessen een vorm van discipline aanleren, maar daarnaast natuurlijk ook veel plezier hebben!

 

Zwemlessen

 

Verven en muurschilderingen maken

Veel kinderdagverblijven kunnen een likje verf gebruiken. Heb je zin om met kwast en verf leuke muurschilderingen te maken? Je bent meer dan welkom! Overleg even met ons als je dit graag wilt doen dan gaan we kijken naar de mogelijkheden voor locaties en materiaal. 

 

Community township project 

Het vrijwilligerswerk in een kinderdagverblijf is onderdeel van het township community project dat is opgezet door onze partnerorganisatie in Zuid Afrika in samenwerking met één van de lokale bewoners van Walmer township in Port Elizabeth.

Lees meer over dit community project en Walmer township…

 

Township community project

 

Wat kun je doen als vrijwilliger de kinderdagverblijven in Zuid Afrika?

 • de verzorgsters assisteren in hun dagelijkse activiteiten
 • de kinderen basis Engelse woorden leren
 • meehelpen tijdens eetmomenten
 • de kinderen helpen bij het tandenpoetsen
 • meehelpen met sport- en spelactiviteiten

 

Goed om te weten: 

 • Het project is gesloten rond kerst en nieuwjaar voor ongeveer 3 weken.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag van ongeveer 08.30 tot 15.00 uur.
 • Het dagelijks vervoer van je accommodatie naar het project en v.v. is inbegrepen.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van pedagogiek, SPH en SPW.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen