Huiswerkbegeleiding en activiteiten voor kinderen - Peru

Zoek je een leuk en afwisselend project waar je je steentje wilt bijdragen? In een naschoolse opvang kun je huiswerkbegeleiding geven aan enthousiaste kinderen tussen de 5 en 15 jaar.

Huiswerkbegeleiding geven in een naschoolse opvang in Peru

Dit Christelijk naschoolsopvang project is door een fantastisch echtpaar opgericht in één van de armere wijken van Cusco.

groepsfoto_naschoolse_opvang_cusco_-_header.jpg

Het Peruaans – Koreaans echtpaar kwam in 2013 op het idee om in deze wijk de kansarme kinderen een kans te geven om in de middag huiswerkbegeleiding te ontvangen. Het project heeft als uitgangspunt om de kinderen in de wijk te ondersteunen in hun educatie, zodat ze de kans krijgen om te groeien en later te kunnen studeren. Het idee hierachter is dat de kinderen normen en waarden meekrijgen en dat ze ook van andere culturen kunnen ter voorbereiding op hun toekomst.

 

Vrijwilligerswerk met kinderen in Peru

Dagelijks komen er zo’n 20 tot 80 kinderen. De leeftijd verschilt tussen 5 jaar tot 15 jaar. De ouders van de kinderen zijn vaak aan het werk om hun gezin te kunnen onderhouden en hebben daardoor geen tijd om de kinderen te helpen met hun huiswerk.

Het project wordt ondersteund door donaties en regelt zelf het materiaal voor de kinderen. Houd er rekening mee dat het materiaal minimaal is en dat je altijd extra materiaal mag meenemen voor de kinderen.

 

Het team

Lucia werkt al een aantal jaar in het project en heeft een ontzettende passie voor de kinderen. Ze is erg blij met alle extra hulp. Ze heeft een hart van goud en ze zal je zo goed mogelijk proberen te begeleiden.

Daarnaast helpt juf Jolanda ook mee met de huiswerkbegeleiding. Omdat het een naschools project is, kunnen kinderen ’s middags wanneer ze willen naar binnen lopen. Sommige kinderen komen elke dag, anderen weer in periodes. Geen dag is hetzelfde. De ultieme droom van het project is dat er genoeg vrijwilligers komen zodat de groepen opgedeeld kunnen worden in leeftijdscategorieën en de kinderen meer specifieke aandacht kunnen krijgen.

 

naschoolse_opvang.jpg

 

Activiteiten organiseren

Het project bestaat nog niet zo lang en kinderen mogen naar binnen lopen wanneer ze willen. Naast de huiswerkbegeleiding komen de kinderen ook om te kleuren, puzzelen of om Engels te oefenen. Juist omdat dit project nog aardig jong is en men nog niet veel vrijwilligers heeft ontvangen, is de waardering hier erg groot en de kinderen vinden het geweldig om Spaans met je te oefenen en wat van jou te kunnen leren.

Mocht je het leuk vinden, dan is er ruimte om eigen ideeën in te brengen. Organiseer bijvoorbeeld een sportmiddag, speel muziek met de kinderen, wissel verhalen uit over elkaars culturen of speel een typisch spel dat typerend is in jouw land waar ze van kunnen leren. Het leuke van dit project is dat het openstaat voor nieuwe activiteiten en ideeën naast de huiswerkbegeleiding.

 

Moeilijke gezinssituaties

Ieder kind heeft zijn eigen verhaal en sommigen kinderen komen uit een moeilijke gezinssituatie waarin veel geweld of alcoholmisbruik voorkomt. Er zijn kinderen die niet praten omdat ze uit een moeilijke gezinssituatie komen waar ze niet over willen of durven te praten. Dit is de plek voor hen om te ontspannen, extra liefde te ontvangen die ze verdienen en hun talenten te benutten.

 

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in de naschoolse opvang in Peru?

 • huiswerkbegeleiding geven
 • tekenen en schilderen
 • iets laten zien van eigen je cultuur, bijvoorbeeld door spelletjes of een typisch gerecht uit eigen land laten proeven.
 • sport/spelletjes middagen organiseren
 • muziek maken
 • een theatermiddag organiseren

 

Goed om te weten

 • Gedurende de vakanties is het project gesloten omdat de kinderen schoolvakantie hebben.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de middag van 15.00 en 18.30.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek, SPH, SPW of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

  

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen