Gezondheidspost - Peru

In deze drukbezochte gezondsheidspost aan de rand van Cusco, in de wijk San Jeronimo wordt gezondheidszorg verleent aan de allerarmsten.

Vrijwilligerswerk in een gezondheidspost in Peru

Gezondheidszorg in Peru is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn goede privé klinieken voor iedereen die het kan betalen maar voor de minder draagkrachtige mensen is er niet altijd acute hulpverlening voor handen.

vrijwilligerswerk of stage gezondheidszorg in Peru

Gelukkig zijn er een aantal overheidsklinieken die beschikbaar zijn voor iedereen die niet voldoende financiële middelen heeft. 

 

Medisch vrijwilligerswerk of stage in Peru

Er worden dagelijks ongeveer 80 tot 90 patiënten van alle leeftijden behandeld die anders geen toegang hebben tot gekwalificeerde gezondheidszorg. Naast algemene zorg, komen hier veel vrouwen voor de bevalling en nazorg van hun kindje. 

De kliniek is toegankelijk voor iedereen in en rondom Cusco. Vanwege de verschillende werkzaamheden en diversiteit aan patiënten, is deze kliniek bijzonder geschikt voor medisch vrijwilligerswerk of een medische stage!

 

Vrijwilligerswerk of stage gezondheidszorg

Clinico San Jeronimo verschaft medische zorg aan iedereen die het nodig heeft. Patiënten hoeven maar een paar soles te betalen voor de medische service die de kliniek aanbiedt.

De kliniek beschikt over meerdere afdelingen op het gebied van tandheelkunde, vaccinaties, psychiatrie, spoedeisende hulp, moeder en kindzorg, waaronder verloskunde, en een huisartsenpost. Ook zijn er een laboratorium en apotheek aanwezig.

Er werken ongeveer 20 medewerkers binnen de kliniek die allemaal hun eigen specialiteit hebben op medisch gebied.

 

Clinica San Jeronimo

 

Als vrijwilliger in een gezondheidspost in Cusco werken

Je taken als vrijwilliger of stagiaire hangen sterk af van je ervaringen en je opleiding of specialisme. Vrijwilligers met minder ervaring lopen met de artsen mee en leren door te observeren. Daarnaast mag je als vrijwilliger de verpleegkundigen assisteren bij de huisartsenpost of in de apotheek. Ook kun je patiënten helpen op het gebied van persoonlijke hygiëne en op de eerste hulp.

Als je al wat medische ervaring hebt en je de Spaanse taal voldoende beheerst mag je je ook bezighouden met de behandeling van patiënten. Als vrijwilliger of stagiair(e) krijg je hier een goed inzicht in de verschillende afdelingen en leer je meer over het medische vak.

 

Vrijwilligerswerk of stage op de afdeling verloskunde

Zoek je vrijwilligerswerk of een stage op het gebied van verloskunde? Dan is met name deze kliniek erg geschikt.

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel bevallingen er gemiddeld zijn. Zo kunnen er wel 5 bevallingen op één dag zijn, maar is het er de week erop rustig. Op de dagen en momenten dat er geen bevallingen zijn, help je de verloskundige met nacontroles van moeder en kind.

Als je Spaanse niveau gemiddeld tot goed is, mag je zelf de baby’s wegen en opmeten en de gegevens noteren. Ook kun je de moeders advies geven over borstvoeding en andere zaken waar je als kersverse moeder mee te maken krijgt.

 

vrijwilligster verlostkunde Peru

 

Outreach programma

De kliniek verleent daarnaast ook gratis zorg in verschillende gemeenschappen waar geen gezondheidspost is. Regelmatig mag je met een medisch team mee op pad om de lokale bevolking in armere wijken te helpen. Er wordt ter plekke een post opgezet of je doet huisbezoeken om medische checks uit te voeren bij ouderen of mensen die niet meer zelfstandig naar het ziekenhuis kunnen.

Er worden voorlichtingen ten aanzien van gezondheidszorg georganiseerd op scholen. Daarnaast krijgen de kinderen een medische check. Ze worden gewogen, gemeten en gecontroleerd. De gezondheidspost streeft ernaar om deze outreach programma’s ten minste twee keer per maand te organiseren.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in deze gezondheidspost in Peru?  

 • meelopen met de artsen en observeren
 • begeleiden van zwangere en pas bevallen vrouwen
 • bij bevallingen aanwezig zijn en waar nodig assisteren
 • afnemen anamnese
 • verpleegkundigen assisteren in de gezondheidspost en apotheek
 • patiënten helpen bij persoonlijke hygiëne
 • assisteren op de eerste hulp
 • bloeddruk en temperatuur van patiënten meten
 • eventueel patiënten behandelen
 • voorlichting geven op scholen

 

Goed om te weten:

 • Je taken hangen af van je kennisniveau, specialisatie en niveau Spaans.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in de ochtend van 08.00 tot 12.30 en/of in de middag van 14.30 tot 18.00 uur. Mocht je het leuk vinden, dan is er ook de mogelijkheid om een keer een nachtdienst te draaien.
 • Voor dit project geldt een extra bijdrage van €100 p.p.voor alle vrijwilligers/stagiaires.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf en tijdens het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
 • De begeleiding in dit project is goed en je kunt op verschillende afdelingen meehelpen.
 • Heb je een opleiding in de gezondheidszorg of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project. Ook geschikt als stage!
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen