Engelse les en sport project - Zanzibar

Help als vrijwilliger op een school op Zanzibar met Engelse lessen, en sport- en spelactiviteiten. Het is een unieke kans om voor korte of langere tijd vrijwilligerswerk te doen op dit prachtige eiland!

Vrijwilligerswerk in het onderwijs op een school op Zanzibar

Witte zandstranden, koraalriffen en heerlijke geurende straatjes in Stone Town. Door de ligging in de Indische Oceaan heeft Zanzibar invloeden uit het Midden-Oosten, India en Afrika. En dat zie je terug in het straatbeeld!

Vrijwilligers geven les op Zanzibar

Vrijwilligerswerk in het onderwijs is een hele bijzondere ervaring. Je maakt kennis met de lokale bevolking maar ook met het onderwijssysteem in een ander land.

Je gaat hoofdzakelijk met kinderen werken, maar krijgt ook de mogelijkheden om meer van het lokale leven te ontdekken. Wist je dat ruim 90% van de inwoners van Zanzibar Moslim is? Op school merk je dit doordat de meeste meisjes hoofdbedekking dragen.

 

Als vrijwilliger lesgeven op een school

Voor de ontwikkeling van de kinderen is het belangrijk dat ze goed Engels leren. Zanzibar is voor een groot gedeelte afhankelijk van het toerisme en de Engelse taal is hierbij natuurlijk ontzettend belangrijk is. Het vergroot de kans op een baan in het toerisme aanzienlijk en daarmee natuurlijk de toekomst van de kinderen.

Zanzibar kampt met een groot tekort aan scholen. In open ruimtes krijgen kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar dagelijks les. Door ruimtegebrek is er niet voor ieder kind een tafel en stoel. In sommige scholen zitten de kinderen zelfs op de grond.

 

Lesgeven in Engels en wiskunde op Zanzibar

Vooral Engels en wiskunde zijn vakken waar docenten graag extra hulp voor ontvangen. Veel leraren spreken geen tot gebrekkig Engels waardoor het voor hen extra lastig is om goed les te geven. Daar komt bij dat schoolboeken vaak vol fouten staan waardoor het Engels ook fout wordt aangeleerd. Naast deze vakken mag je als vrijwilliger ook helpen met naschoolse activiteiten als sport en spelletjes.

 

Schoolkinderen op Zanzibar

 

Sport- en spelactiviteiten organiseren

Op vrijdag zijn er verschillende activiteiten op het gebied van sport en spel waar je aan deel kunt nemen. Op vrijdag sluiten de scholen altijd rond 11 uur 's ochtends. Dit is het begin van het weekend!

Het is belangrijk dat de kinderen gemotiveerd worden om te sporten, omdat dit hun gezondheid en sociale vaardigheden ten goede komen. Het is een leuke uitdaging om de kinderen ook hier enthousiast voor te maken!

 

Extra begeleiding en voorlichting

Naast het lesgeven kun je je als vrijwilliger inzetten om individuele kinderen te begeleiden die extra aandacht nodig hebben en moeite hebben met de lesstof (remedial teaching).

Ook mag je bijvoorbeeld zelf een les verzorgen waarin je sociale vaardigheidstrainingen geeft of voorlichting over HIV / Aids en tienerzwangerschappen, een veelvoorkomend probleem op Zanzibar.

 

Vrijwilligerswerk in het onderwijs op Zanzibar

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in het onderwijs op Zanzibar?

  • de leerkrachten assisteren op een basisschool
  • Engelse lessen verzorgen en eventuele andere vakken
  • tijdens sportlessen assisteren en zelf sport- en spelactiviteiten organiseren
  • tijdens schoolvakanties meehelpen met eventuele andere programma’s (informeer vooraf naar de mogelijkheden)
  • sociale vaardigheidstreiningen en voorlichting geven

 

Goed om te weten:

  • Je werkzaamheden verschillen per school, je werkt van maandag t/m vrijdag gemiddeld 4 tot 6 uur per dag (op vrijdag werk je alleen een korte ochtend).
  • Veel leerkrachten op Zanzibar worden slecht betaald en missen daardoor een goede motivatie om les te geven. Ook wordt op veel scholen nog een ouderwetse strafmethode gebruikt. Wees er op voorbereid dat lesgeven op Zanzibar een uitdaging op zich is!
  • Je reist dagelijks met het openbaar vervoer naar je project. De eerste dag reist de coördinator mee om je te laten zien hoe je moet reizen.
  • Vanwege de aard van je werkzaamheden, vragen wij een VOG verklaring.
  • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen