Engelse les in een klooster - Nepal

Een bijzonder programma voor iedereen die geïnteresseerd is in religie en cultuur en met name in het boeddhisme.

Vrijwilligerswerk in een boeddhistisch klooster

Met dit programma heb je namelijk de unieke mogelijkheid om in een boeddhistisch klooster vrijwilligerswerk te doen.  

Vrijwilligerswerk in een klooster in Nepal

In de bekende wijk Bouddhanath in Kathmandu bevinden zich meer dan 50 kloosters. Hier zie je veel van oorsprong Tibetanen die nog in traditionele kledij door de smalle straatjes lopen. In de kloosters wonen uiteenlopend tussen de 30 en 200 monniken. In slechts een heel klein aantal van deze kloosters iis het toegestaan om buitenstaanders te ontvangen.

 

Engelse les geven aan monniken en meehelpen met dagelijkse activiteiten

Voor veel ouders is het een logische keuze om hun zoon naar een klooster te sturen. Vaak spelen financiele redenen een voorname rol en is onderdak, voedsel en een goede opleiding in ieder geval gegarandeerd tijdens het kloosterverblijf. Maar ook opvoedproblemen kunnen een motivatie zijn. Nadat de jonge monniken hun school voltooid hebben, staan ze voor de keuze om in het klooster te blijven en hun leven als monnik door te brengen, of om terug te keren naar huis, maar nu met een stuk kennis op zak. 

Het klooster in Kathmandu waar wij mee werken, is een redelijk nieuw klooster. Sinds enkele jaren is de Amerikaanse Abby als 'moeder' verantwoordelijk voor de jonge monniken. Alhoewel de minimum leeftijd van de jongens 8 jaar dient te zijn bij toetreding in het klooster, wordt die leeftijd door ouders vaak niet zo ruim genomen. Daarnaast weten heel veel ouders en kinderen het exacte geboortejaar, laat staan de geboortedatum niet. Totaal verblijven er 60 jonge monniken in het klooster, gemiddeld tot 16 jaar oud. Er zijn slechts enkele oudere monniken. 

Er is een duidelijke stuctuur in het klooster. Elke ochtend begint vroeg, rond 5 uur doet iedereen een ochtend puja. Na het ontbijt volgen de jongens verschillende lessen in een van de leslokalen op het terrein. Na de lunch volgen er weer verschillende lessen. In de middag hebben de jongens tijd om huiswerk te maken, hun kamer en bed zelf netjes te houden en natuurlijk de gebedsdiensten bij te wonen. 

 

Vrijwilligerswerk in een klooster in Nepal

 

Introductie en voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, krijg je de eerste paar dagen een introductie en voorbereiding op het vrijwilligerswerk. Na deze introductie begin je aan het vrijwilligerswerk in het klooster. Je voornaamste bezigheid is de jonge monniken Engelse les geven. Je geeft ongeveer 2 tot 3 uur per dag Engelse les, maar dit is ook afhankelijk van de situatie van dat moment en waar de meeste behoeften liggen op het gebied van onderwijs. Houdt er rekening mee dat er nog niet echt een duidelijk programma is op het gebied van onderwijs, en dat zeker op het gebied van Engelse les er nog veel ontwikkeld moet worden. 

Daarnaast heb je als vrijwilliger een voorbeeldrol. Je leert de monniken meer over hygiene. Simpele dingen als handen wassen, persoonlijke hygiene, maar ook de kamer opruimen. Daarnaast is het belangrijk dat de jongens normen en waarden leren als respect, goede manieren en omgangsvormen. 

Omdat er in en buiten kloosters vaak ceremonies plaatsvinden, kan het vrijwilligerswerk per dag een andere invulling krijgen. Dit ook afhankelijk van de reisperiode. Je krijgt tijdens het vrijwilligerswerk alle ruimte om gebedsdiensten en andere activiteiten bij te wonen. 

Ook als je zelf ideeën hebt hoe je kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de jonge monniken, dan ben je altijd welkom om dit met Abby te bespreken. 

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in een klooster in Nepal?

 • het assisteren tijdens Engelse lessen
 • meehelpen met het opzetten van nieuwe projecten, zoals een eigen groententuin 
 • het aanbrengen van structuur
 • het leren van normen en waarden, voorbeeldfunctie
 • het meehelpen met dagelijkse activiteiten als wassen, schoonmaken etc. 

 

Goed om te weten:

 • Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je bij een gastgezin.
 • Je reist dagelijks op en neer met het openbaar vervoer naar het project.
 • Er is weinig structuur in de kloosters op het gebied van de lessen. Verwacht geen georganiseerde programma’s, je zult af en toe het gevoel hebben in ietwat chaotische omstandigheden te werken.
 • Met name de jongere jongens hebben moeite met concentratie en vinden het soms lastig om langere tijd stil te zitten. Probeer hier op een creatieve manier mee om te gaan door bepaalde oefeningen of activiteiten te doen.
 • Verder is het belangrijk dat je veel initiatief toont en wordt er verwacht van jou als vrijwilliger dat je stevig in je schoenen staat!
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Vrijwilligerswerk in een klooster in Nepal

Tineke ging een aantal weken als vrijwilliger aan de slag in het klooster.

Ben je benieuwd naar haar ervaringen in Nepal?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2022 Het Andere Reizen