Dovenschool Dhading - Nepal

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan op een dovenschool? Dan is dit een leuk project voor je!

Vrijwilligerswerk in het onderwijs op een dovenschool in Nepal

In het prachtige Dhading district, op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad Kathmandu, ligt de Swabalambi dovenschool. Deze speciale school voor dove kinderen is de enige school in deze omgeving.

Vrijwilligerswerk op een dovenschool in Nepal

Zeker in plattelandsgebieden waar regulier onderwijs vaak al een uitdaging is, is het extra bijzonder dat deze school goed op weg is verandering te brengen in de behoeften van dove kinderen. Vaak konden dove kinderen ook niet naar een reguliere school en zaten ze noodgedwongen thuis. Veel kinderen komen van ver en wonen om die reden bij de school.

 

Les in gebarentaal

Op dit moment zijn er ongeveer 45 leerlingen en 5 docenten. Alle kinderen die de school bezoeken, krijgen in gebarentaal les, zeker in dit deel van Nepal een unieke mogelijkheid om ook de dove kinderen in hun eigen taal les te geven.

Helaas hebben nog niet alle dove kinderen uit dit deel van Nepal de kans om deze school te bezoeken, maar daar zou de school graag verandering in brengen.

 

Als vrijwilliger lesgeven op een dovenschool

Als vrijwilliger hoef je geen ervaring te hebben met gebarentaal, maar uiteraard is het wel een pluspunt als je die kennis wel hebt.

Mocht je geen gebarentaal spreken, dan zou je bijvoorbeeld met de kinderen kunnen tekenen of andere creatieve activiteiten doen. Alle hulp is welkom en de school is ontzettend blij als er vrijwilligers zijn die op welke manier dan ook een steentje willen bijdragen!

 

Het Nepalese platteland Dhading

Het Dhading district is een plattelandsgebied ten westen van Kathmandu waar veel mensen volledig zelfvoorzienend leven. Je ziet hier vaak kleine boerderijtjes waar gezinnen hun dagelijks leven invullen met het bewerken van het land. Vaak beschikt men over een koe of stier en enkele geitjes. De aardbeving van 2015 heeft het gebied zwaar getroffen, veel mensen zijn dakloos geworden en er wordt nog steeds hard gebouwd aan nieuwe onderkomens. 

Het uitzicht in het Dhading gebied in Nepal

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in het dovenonderwijs in Nepal?

 • afhankelijk van je kennis van de gebarentaal assisteer je de leerkrachten tijdens de lessen
 • meehelpen met creatieve vakken en de voorbereiding hiervan
 • mocht je graag fysiek bezig zijn, er wordt ook gebouwd aan een nieuwe, grotere school en alle hulp hiervoor is welkom

 

Goed om te weten:

 • Tijdens het vrijwilligerswerk woon je in een vriendelijk gastgezin op ongeveer 10 minuten lopen van de school. Het verblijf is eenvoudig maar je beschikt wel over een eigen kamer. Door het verblijf bij een gastgezin krijg je de gelegenheid de cultuur van Nepal van dichtbij mee te maken.
 • Voorafgaand aan het vrijwilligerswerk in Dhading krijg je een meerdaagse introductie in Kathmandu waarbij je voorbereidt wordt op het vrijwilligerswerk en enkele taal- en cultuurlessen krijgt.
 • Het vervoer van Kathmandu naar Dhading en introductie in Dhading door onze lokale vertegenwoordiging is inbegrepen.
 • Voor dit project geldt een kleine toeslag, afhankelijk van het aantal weken dat je hier verblijft.
 • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Heb je een opleiding in speciaal onderwijs, pedagogiek, gebarentaal of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen