Dierenopvang - Peru

Ben jij een echte dierenliefhebber? Net buiten Cusco, in een prachtig gebied, ligt een dierenopvangcentrum waar dieren worden opgevangen die niet meer in het wild kunnen leven.

Vrijwilligerswerk met dieren in een opvangcentrum in Peru

De vrijwilligerscoördinator en mede-eigenaar Dante heeft een jaar of 10 geleden samen met zijn vader dit dierenproject opgezet.

vrijwilligerswerk met dieren in Peru

Dante en zijn team redden wilde dieren die het slachtoffer zijn geworden van de dierenhandel, helaas een nog veelvoorkomende praktijk in Peru. Er worden ook dieren opgevangen die gewond zijn geraakt door stropers of aangereden zijn in het verkeer. Daarnaast worden hier dieren opgevangen die als huisdier zijn gehouden of voor het circus zijn gebruikt.

 

Illegale wilde dierenhandel in Peru

De illegale wilde dierenhandel is een enorm probleem op mondiaal niveau. Er is weinig controle en naast het feit dat veren, snavels of vacht geld opleveren, zijn er ook veel rijke mensen die wilde dieren als huisdier houden. De eigenaars zorgen vaak slecht voor ze. Zo eindigt een dier vaak jarenlang opgesloten in een klein hokje zonder vrijheid.

Via tips van buitenaf en een beetje hulp van de overheid die Dante en zijn team krijgen kunnen ze reddingsacties organiseren om deze dieren op te vangen. In sommige gevallen, als de dieren helemaal hersteld zijn, kunnen ze weer worden vrijgelaten. Een aantal dieren kunnen onmogelijk terug naar de natuur omdat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en het niet zouden overleven in de natuur. Gelukkig worden ze goed opgevangen in deze dierenopvang.

 

Sandra op bezoek bij dierenopvang

 

Vrijwilligerswerk met dieren in Peru

Het leuke aan dit project is dat er veel verschillende dieren zijn, ieder met hun eigen verhaal.

 

Vogels en papegaaien

Kleurrijke vogels en papagaaien delen een ruimte zodat ze goed kunnen herstellen en weer kunnen worden vrijgelaten. Je ziet enkele vogels en papagaaien zonder veren omdat ze zijn kaalgeplukt door stropers. Ook missen enkele papagaaien een deel van de snavel. Wanneer het budget het toelaat, kan het project een snavelprothese voor ze regelen. Bij de toekan is de snavel alweer bijna terug gegroeid na een jaar van herstel.

 

tukan dierenopvang Peru

 

Vicuña’s

Vicuña’s zijn sierlijke dieren en ze behoren samen met de lama en alpaca tot de familie van de kameelachtigen. Ze hebben een zachte vacht van heel fijn wol in tegenstelling tot het wol van de lama’s en alpaca’s. Omdat iedere vicuña maar 200 gram aan vacht groeit per jaar, is hun wol erg veel geld waard. De vicuñas die in de opvang zijn opgevangen zijn wees omdat hun moeder is afgemaakt voor het verhandelen van de vacht. Ze hebben niet geleerd om in het wild te kunnen overleven en blijven daarom in de opvang.

 

Brilberen

Er zijn drie brilberen in het opvangcentrum. Brilbeer Juliette is 3 jaar, maar is erg klein voor haar leeftijd. Toen ze klein was, is ze als huisdier is gehouden door een rijke Chinees en zat ze opgesloten in een kleine kooi. Er werd slecht voor haar gezorgd. De kooi werd nooit schoongemaakt en ze kreeg alleen rijst als eten. Omdat ze altijd als huisdier is gehouden, weet ze niet in het wild te overleven en heeft ze een fijn plekje in het opvangcentrum waar verzorgers en vrijwilligers haar de zorg geven die ze verdient.

 

beer

 

Puma’s

Dan heb je ook nog de Puma familie. De ouders zijn als ‘discotheekdieren’ gebruikt, en werden dus gedrogeerd zodat mensen er een foto van konden maken. Ontzettend triest, maar gelukkig hebben ze in de opvang een klein gezin kunnen stichten en nu wonen ze met zijn drietjes in het opvangcentrum.

 

Condors

Er is een apart project dat zich focust op de rehabilitatie van de condors met als ultieme doel de vrijlating ervan. De oudste condor in de opvang is 65 jaar oud. De wens van dit project is om een speciaal gps apparaat te kunnen kopen zodat ze de condors kunnen volgen en monitoren. Met de donaties van bezoekers kunnen ze dit hopelijk in de nabije toekomst realiseren.

 

Sandra bezoekt dierenproject

 

Vrijwilligerswerk in een dierenopvangcentrum

Als vrijwilliger help je mee met de dagelijkse verzorging van de dieren zoals eten klaarmaken, dieren voeren, hokken schoonmaken, dieren monitoren, medische inspecties uitvoeren en onderhoudswerkzaamheden, zoals het bouwen van nieuwe dierenverblijven.

Het opvangcentrum wordt al enkele jaren veel bezocht door reizigers, lokale families en groepen. Iedereen betaalt een kleine bijdrage die rechtstreeks naar de dierenopvang gaat. Bezoekers krijgen een korte rondleiding van een van de verzorgers en als je wilt, ben ook jij als vrijwilliger ook meer dan welkom om de groepen te begeleiden!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit dierenopvangcentrum?

  • eten klaarmaken voor de dieren
  • dieren voeren
  • dieren monitoren
  • medische inspecties uitvoeren
  • meehelpen met het bouwen van nieuwe dierenverblijven
  • informatieve rondleidingen geven

 

Goed om te weten:

  • Je werkt van maandag t/m vrijdag in overleg met het project.
  • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
  • Vooraf het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cusco.
  • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen