Crisisopvang voor kinderen - Zuid Afrika

Kom vrijwilligerswerk doen in een crisisopvang. Maranatha is een instelling waar kinderen en jongvolwassenen een tijdelijke verblijfsplek, begeleiding en ondersteuning wordt aangeboden.

Vrijwilligerswerk / stage social work en psychologie in Zuid Afrika

Ben je op zoek naar een interessante en uitdagende stage en volg je een studie psychologie of een andere sociale studie? Dan is dit project op zoek naar jou! 

Crisisopvangcentrum voor kwetsbare kinderen

Het doel van Maranatha Child & Youth Care Centre is om kinderen en jongvolwassenen weer deel uit te laten maken van de maatschappij.

Het project wil hen de kans te geven om te groeien tot volwaardige en stabiele volwassenen en hen door middel van onderwijs de kans te geven zich verder te ontwikkelen. 

 

Crisisopvang voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 3 tot 21 jaar

De kinderen die in dit project terecht komen zijn gevonden op straat of aangemeld door familie die niet meer in staat is om voor het kind te zorgen. Van sommige kinderen zijn de ouders overleden, van anderen verslaafd, maar er zijn ook kinderen die hun ouders zelfs nooit gekend hebben. Maranatha is hun thuis totdat ze 21 worden wanneer ze eventueel op zichzelf kunnen wonen en verder kunnen gaan studeren of werken.

De verzorgers binnen dit project worden door de kinderen ‘mama’ genoemd wat ook wel aangeeft dat ze het centrum echt als hun thuis zien. Een aantal verzorgers verblijft fulltime in het project op dezelfde afdeling als de meisjes en jongens.

De meeste kinderen hebben een trauma ontwikkeld en sommige hebben zelfs voor lange tijd op straat geleefd. Ze hebben goede en intensieve begeleiding nodig. Maranatha vind dat elk kind het verdient om liefdevol en respectvol in een veilige omgeving op te groeien. Het project probeert de kinderen dan ook zoveel mogelijk te betrekken in alle keuzes die ze maken in hun leven. Ook op het gebied van opleiding en werk op latere leeftijd.

Daarnaast ligt de focus op het behoud van contact met familieleden. Niet alleen de kinderen die verblijven in het project worden hierin begeleid, maar ook ouders en andere opvoeders krijgen ondersteuning en tips.

 

Stage in Zuid Afrika

 

Alle kinderen worden begeleid volgens een model dat uit 5 dimensies bestaat, namelijk therapie, ontwikkeling, zorg, recreatie en outreach. Dat betekent dat ze verschillende therapie sessies volgen, ondersteunt worden in hun persoonlijke ontwikkeling, voorlichting, dagelijkse verzorging en een verblijf krijgen aangeboden, en de mogelijkheid om leuke activiteiten te doen binnen en buiten het project. Activiteiten die door het project georganiseerd worden zijn onder andere cricket lessen, yoga, zwemlessen, schilderen, knutselen, danslessen en zanglessen. Daarnaast krijgen de kinderen huiswerkbegeleiding en worden er educatieve activiteiten met de kinderen gedaan zoals lezen, schrijven en rekenen.

Er is plek voor 18 jongens en 12 meisjes in de leeftijd van 3 tot 18 jaar, en het project is opgedeeld in een meisjesafdeling, een jongensafdeling en een afdeling voor volwassenen. Daarnaast zijn er verschillende ruimtes voor kantoren, trainingen en meetings, en activiteiten.

Sommige kinderen zijn in staat om na hun verblijf op straat weer naar een reguliere school te gaan. Er zijn kinderen die voor hun komst in Maranatha zelfs nog nooit een school van binnen gezien. Voor deze kinderen worden speciale scholen gezocht of ze krijgen binnen het project speciaal onderwijs aangeboden.

De kinderen worden zorgvuldig geobserveerd en ook na hun verblijf in het centrum nog ondersteunt om hun kansen op een stabiele toekomst zo groot mogelijk te maken. 

 

Stage in een crisisopvangcentrum in Zuid Afrika

 

Opvang en vrijwilligerswerk voor volwassenen

De volwassenen die in Maranatha terecht zijn gekomen hebben allemaal geen vaste verblijfplaats. Deze zijn ze kwijtgeraakt door verslavingen en werkloosheid. In Maranatha krijgen deze volwassenen in ruil voor hun inbreng in het project een huisje toegewezen waar ze al dan niet tijdelijk verblijven.

Het project ontvangt geen enkele bijdrage van de overheid en is volledig afhankelijk van donaties. De volwassenen die in het project verblijven, leveren een bijdrage aan Maranatha in de vorm van vrijwilligerswerk in ruil voor hun accommodatie en maaltijden. Ze ontwikkelen hiermee ook hun bepaalde werkvaardigheden die hen weer helpen hun eigen leven buiten het project op te kunnen bouwen.

Buiten op het terrein is een groot veld met dieren en moestuinen. Voor dit gedeelte zijn de volwassenen die in het project verblijven verantwoordelijk. De opbrengst van de producten die zij hier verbouwen en verkopen gaat voor het grootste gedeelte naar Maranatha, en een klein gedeelte krijgen de volwassenen als inkomen.

De meeste volwassenen verblijven tijdelijk in het project en zijn gelukkig in staat om buiten het project een nieuw thuis en een nieuwe baan te vinden, en hun leven weer op te bouwen. Veel oud-bewoners blijven in contact met Maranatha en komen af en toe langs om hun dankbaarheid te tonen en te laten zien hoe het met hen gaat. 

 

Opvang en vrijwilligerswerk voor volwassenen

 

Als stagiair in dit project aan de slag

Als stagiair krijg je de mogelijkheid om je eigen kinderen (cliënten) te begeleiden en hiermee therapie sessies te doen. Samen met de praktijkbegeleider en sociaal werker maak je een planning en programma nadat je de eerste dagen/weken hebt geobserveerd. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met wat jij wilt gaan doen, maar er wordt ook gekeken naar wat haalbaar is binnen het project en voor de kinderen

Binnen het project worden ook geregeld meetings en trainingen gepland waar je als stagiair bij betrokken bent. Onderwerpen als regels en planning binnen Maranatha, kinderrechten (Children’s Act), omgang met kinderen, en de planning van de sport- en spelactiviteiten voor de kinderen komen dan aan bod. 

 

Stage lopen in een crisisopvangcentrum voor kinderen

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit crisisopvangcentrum in Zuid Afrika?

 • groepsactiviteiten organiseren
 • therapie sessies opzetten en inplannen
 • kinderen observeren
 • behandelplannen schrijven
 • bijdragen aan de uitvoering van de behandelplannen 
 • kinderen helpen bij huiswerkbegeleiding en bijscholing
 • het contact met eventuele familieleden (geldt voor beide doelgroepen) ondersteunen en behouden
 • individuele begeleiding en therapie geven

 

Goed om te weten:

 • Dit project zoekt studenten en professionals die zelfstandig zijn en veel eigen initiatief tonen. De begeleiding binnen deze projecten is erg goed en wordt door een professioneel team gedaan.
 • Heb of volg je een opleiding pedagogiek, (kinder) psychologie, SPH, SPW of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Je dient minimaal 12 weken beschikbaar te zijn.
 • Je dient over de juiste (pedagogische) achtergrond te beschikken voor plaatsing in deze projecten.
 • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om in dit project stage te kunnen lopen.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag. De werktijden zijn in overleg met het project.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het vrijwilligershuis is gesloten rond kerst en nieuwjaar voor ongeveer 2 weken, ondanks dat het project wel open blijft. Neem contact met ons op voor alternatieve accommodatiemogelijkheden in deze periode.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag, of eventueel een andere doordeweekse dag.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen