Community project - Malawi

De Masasa gemeenschap in het noorden van Malawi staat voor verschillende uitdagingen. Veel gezinnen moeten het doen met een inkomen van nog geen euro per dag.

Vrijwilligerswerk in een community project in Malawi

Om deze gemeenschap, die bestaat uit een mix van verschillende etnische groepen te ondersteunen, is er in 2007 een organisatie opgericht die zich richt op het stimuleren van onderwijs en voorlichting aan kinderen en jongeren.

Community project in Malawi

Als vrijwilliger werk je direct samen met andere lokale vrijwilligers. Het is een kleinschalig project dat met veel enthousiasme wordt gerund. Veel projecten staan nog in de kinderschoenen en vrijwilligers met een talent voor organisatie, structuur en planning zijn erg welkom!

 

Pre school

Ter voorbereiding op de basisschool komen er dagelijks 20 tot 30 kinderen tussen de 2 en 5 jaar naar de pre-school op het terrein van het project. Als vrijwilliger kun je hier in de ochtend werken. Er zijn twee lokale leraressen die je kunt assisteren.

Voorbeelden van werkzaamheden zijn het meehelpen met het opzetten van een lesprogramma voor de kinderen en educatieve activiteiten en spelletjes bedenken. Ook kun je met de kinderen knutselen, tekenen of activiteiten op het gebied van dans, drama of sport organiseren.

Er zijn helaas weinig materialen aanwezig maar deze kun je zelf meenemen of aanschaffen. Mocht je het leuk vinden dan zijn er ook mogelijkheden om op het gebied van onderhoud, bijvoorbeeld het opvrolijken van de klaslokalen of meehelpen met de aanleg van een speelplaats.  

 

Vrijwilligers helpen mee op de school in Malawi

 

Rechten voor kinderen

Hét speerpunt van dit project. Door middel van bewustwording en voorlichting worden diverse onderwerpen besproken in het kader van kinderrechten.

De gemeenschap krijgt voorlichting van verschillende maatschappelijk betrokken personen zoals leerkrachten en dominees. Voorbeelden van onderwerpen zijn seksueel misbruik, kinderarbeid en kind huwelijken.

 

Educatieve ondersteuning aan kwetsbare kinderen

De organisatie betaalt schoolgeld en zorgt voor uniformen en schoolmateriaal voor kinderen van ouders die over te weinig financiële middelen beschikken.

Ook worden er debatten en quizzen georganiseerd en wordt er direct met scholen samengewerkt op het gebied van hygiëne.

 

HIV / AIDS voorlichting en ondersteuning

Een zeer ernstig probleem in veel delen van Malawi en dus ook in deze gemeenschap. Er wordt niet alleen voorlichting gegeven over de preventie van HIV/aids, maar ook krijgen HIV/aids geïnfecteerden ondersteuning

 

Jongeren- en sportprogramma’s

Jongeren krijgen een groot aantal activiteiten en trainingen aangeboden, zoals vaardigheidstrainingen, loopbaanbegeleiding, liefdadigheidswerk in de gemeenschap en sport en recreatie.

De organisatie staat erg open voor input van vrijwilligers en voor nieuwe ideeën en suggesties. Samen met de lokale coördinator van het project bepaal je welke activiteiten het beste bij je opleiding, ervaringen en wensen passen. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gekeken naar de behoefte van het project.

Dit project is zeer divers, maar ook uitdagend omdat je te maken hebt met een lokale gemeenschap in een heel andere cultuur. Je zult geconfronteerd worden met armoede en de uitdagingen waar de armste bewoners uit dit gebied dagelijks mee geconfronteerd worden in Malawi.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit community project in Malawi?

 • meehelpen met het opzetten van een lesprogramma voor de kinderen op de pre-school
 • helpen met het ontwikkelen van spelactiviteiten, educatieve programma's en sportieve activiteiten.
 • computerlessen geven aan jongeren en volwassenen
 • voorlichting geven over verschillende onderwerpen zoals HIV/aids en hygiëne
 • trainingen opzetten voor jongeren op het gebied van vaardigheid, loopbaanbegeleiding, liefdadigheidswerk, sport en recreatie

 

Goed om te weten:

 • Rondom kerst en oud en nieuw is het project 3 weken gesloten.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur.
 • De weekenden ben je vrij en kun je leuke excursies ondernemen. Onze lokale contactpersoon helpt je hier graag bij!
 • Aangezien het project relatief weinig ervaring heeft met internationale vrijwilligers krijgen je exacte werkzaamheden pas vorm als je er bent.
 • Je kunt het beste op een maandag voor de middag aankomen in Lilongwe, maar eventueel kan dit ook een dagje eerder. Na aankomst is er voldoende tijd voor de transfer naar Mzuzu.
 • Tijdens het vrijwilligerswerk verblijf je in een gastgezin. Het project ligt op ongeveer 10 minuten lopen van je gastgezin.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen