Community project - Colombia

Het gebrek aan kansen in delen van Colombia leidt ertoe dat de mensen hun dromen verliezen. Ik wil de kinderen, jongeren en gezinnen van Galapa helpen bij het realiseren van hun dromen en ze dichter bij hun doel brengen.

Vrijwilligerswerk in een community project in Colombia

Dit ga ik doen door ze te helpen met hun opvoeding/opleiding en met het creëren van waarden van gelijkheid en respect.

Vrijwilligerswerk in een community project in Colombia

Ik wil de mensen laten zien dat hun situatie niet uitzichtloos is. Ik hoop dat ik hiermee kan bijdragen om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

 

Nederlandse stichting in Colombia

Bovenstaande woorden zijn van Jeovanny, een Colombiaanse man die samen met zijn Nederlandse vrouw Inten een stichting heeft opgezet en zich inzet voor de arme lokale bewoners in de gemeente Galapa.

De stichting helpt de kinderen in de gemeenschap een toekomst op te bouwen door middel van onderwijs en daarnaast biedt de stichting basisvoorzieningen als voedsel en medische zorg aan de lokale bewoners. Door middel van onderwijs en activiteiten zorgt de stichting voor een beter toekomstperspectief voor de lokale mensen in de gemeenschap.

De stichting houdt zich op dit moment bezig met de volgende projecten:

 

Lokale peuter- en kleuterschool

Onderwijs is een van de belangrijkste basisprincipes en daarom steunt de stichting onder andere de lokale peuter- en kleuterschool in de gemeente Galapa.

Kinderen uit arme gezinnen uit de buurt komen elke ochtend naar de kleuterschool. Dankzij deze kleuterschool kunnen de moeders werken of studeren en ontwikkelen de kinderen zich spelenderwijs op het gebied van taal, hygiëne en sociaal contact.

 

Speciaal onderwijs en thuisbezoeken voor kinderen met een beperking

Kinderen met een beperking krijgen weinig kansen binnen de Colombiaanse samenleving. Met het reguliere onderwijs kunnen ze niet meekomen en daardoor blijven ze vaak thuis of belanden ze op straat. Voor deze kinderen heeft de stichting een schooltje opgericht.

Als vrijwilliger ben je meer dan welkom om de juf van het schooltje te assisteren. Op die manier probeert de stichting de kinderen zoveel mogelijk individuele aandacht te geven zodat de kinderen zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen.

Sommige kinderen zijn te gehandicapt om naar het schooltje te komen. Ze brengen hun leven liggend in bed of zittend in een stoel door. Een keer per week bezoekt de juf de kinderen thuis. Als vrijwilliger ben je van harte welkom om met de juf mee te gaan tijdens deze thuisbezoeken en deze kinderen alle liefde en aandacht te geven die ze zo hard verdienen en nodig hebben.

 

Opvangcentrum voor kansarme kinderen en jongeren

Een groep kinderen uit een nabijgelegen dorp komt iedere dag naar opvangcentrum Cultivarte. Ze krijgen hier Engelse les van vrijwilligers en er worden verschillende workshops georganiseerd gericht op persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Daarnaast organiseren vrijwilligers creatieve activiteiten en spelletjes voor deze kinderen om op deze manier hun kijk op de wereld te verbreden en ze de Engelse taal te leren.

 

Voetbaltraining voor jongeren

De stichting werkt samen met de lokale voetbalclub voor jongens en meisjes. De trainer van de club streeft ernaar om via deze sociale sport de jongeren maatschappelijke waarden bij te brengen en ervoor te zorgen dat ze een ander pad kiezen dan geweld, drugs, alcohol of tienerzwangerschap.

Als vrijwilliger en voetballiefhebber ben je natuurlijk van harte welkom om de trainer hierbij te helpen. Er zijn elke avond trainingen en de meest getalenteerde en gemotiveerde jongeren worden door de voetbalclub zelf opgeleid tot trainer. Het zelfvertrouwen van deze jongeren groeit en dat biedt ze meer mogelijkheden voor een betere toekomst.

De ouders van deze jongeren zijn te arm om een het clubgeld te kunnen betalen en daarom helpt de stichting hen door deze kosten op zich te nemen. Op deze manier krijgen ook de kansarme jongeren in de buurt de kans om te voetballen bij een echte club en zichzelf te ontwikkelen.

Zeker voor sport en voetballiefhebbers is dit een ontzettend leuk project. Je zult trouwens versteld staan van de passie en het niveau van deze jonge voetballers!

 

De lokale bioscoop

Zo nu en dan gaat de stichting op pad met haar beamer, geluidsinstallatie en dvd-speler om de lokale bewoners kennis te laten maken met maatschappelijke kwesties door middel van film en entertainment.

Er worden educatieve films getoond en na afloop van de film kunnen vrijwilligers met de lokale bevolking in gesprek gaan over het onderwerp en samen over de betekenis van de film en het eigen leven te praten. Iedereen is welkom om mee te kijken en mee te praten!

 

Werken in de tuin, dierverzorging en bouwwerkzaamheden

Omdat zowel de mensen in het project als de lokale bewoners vrijwel alleen maar Spaans spreken is het aan te raden een aantal weken Spaanse lessen te volgen voordat je in het project aan de slag gaat of tijdens je vrijwilligerswerk.

Mocht je geen Spaanse taallessen willen volgen maar toch graag meteen willen helpen? Dat kan! Er is altijd genoeg te doen in het project en hierbij kun je ook denken aan in de tuin werken, de dieren verzorgen of meehelpen met verschillende bouwwerkzaamheden.

Als vrijwilliger ben je meer dan welkom om te mee te helpen in een of meerdere bovengenoemde projecten.

Alle werkzaamheden in deze projecten kunnen worden afgestemd op de wensen en mogelijkheden van de vrijwilliger. Op je eerste dag worden al je wensen, interesses en het niveau Spaans met Inten besproken.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit community project in Colombia?

 • assisteren van de leerkrachten tijdens het geven van Engelse les
 • helpen bij het uitdelen van de lunch
 • creatieve workshops en spelactiviteiten organiseren voor de kinderen
 • kinderen met een beperking thuis bezoeken samen met de juf
 • meehelpen bij de voetbaltraining bij de lokale voetbalclub
 • in gesprek gaan met de lokale bewoners en voorlichting geven over maatschappelijke kwesties tijdens de filmavond
 • in de tuin werken, de dieren verzorgen en/of helpen bij bouwwerkzaamheden

 

Goed om te weten:

 • Tussen begin december en half januari is de kleuterschool en het opvangcentrum voor straatkinderen gesloten vanwege de vakantie.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag in overleg met het project.
 • Basiskennis van de Spaanse taal is noodzakelijk.
 • Vooraf het vrijwilligerswerk kun je Spaanse taallessen volgen in Cartagena en/of tijdens het vrijwilligerswerk in Galapa (2 uur privéles per dag).
 • Je verblijft in een prima guesthouse bij onze lokale contactpersonen in Paluato op basis van volpension.
 • In de weekenden ben je vrij en zijn er volop mogelijkheden om meer van de omgeving te zien of te relaxen op het strand.
 • De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Barranquilla. Een transfer vanaf de luchthaven is tegen een meerprijs van €45 mogelijk.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen we een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek, psychologie of een andere gerelateerde (sociale) opleiding.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Vrijwilligerswerk in Colombia

Sandra en Esther bezochten dit project tijdens hun rondreis door Colombia.

Ben je benieuwd naar hun ervaringen en het project?

Bekijk de video!

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen