Big 5 wildlife en community project - Zuid Afrika

Ervaar het echte leven in de bush van Zuid Afrika! Kom vrijwilligerswerk doen in een prachtig natuurreservaat in de Oostkaap, niet ver buiten Port Elizabeth. Hier ligt het Big 5 wildllife conservation project.

Vrijwilligerswerk in een wildlife conservation project in Zuid Afrika

Dit natuurreservaat ligt ten oosten van het Addo Elephant National Park op ongeveer 45 minuten rijden van Port Elizabeth.

Big 5 wildlife conservation project in Zuid Afrika

Het reservaat bestaat uit 7000 hectare prachtig bushveld, rivieren, valleien, grasveld en natuurlijk een bijzondere dierenwereld. Hier vind je de welbekende Big Five en vele andere wilde dieren. Dwars door het natuurreservaat stroomt een rivier die kleur en leven geeft aan het land. Deze rivier geeft toeristen en vrijwilligers de mogelijkheid om de dieren vanaf het water te spotten tijdens een bootcruise of kanotocht.

 

Wildlife reservaat in Zuid Afrika

Binnen het natuurreservaat zijn een aantal lodges gebouwd voor toeristen. Tot 1999 waren dit boerenbedrijven die hun schapen en ander vee lieten grazen in dit gebied. Het land is in zijn oorspronkelijke vorm hersteld en wilde dieren die hier vroeger leefden zijn de afgelopen 15 jaar weer geherintroduceerd in dit gebied. Inmiddels is het gebied zo goed hersteld dat de Big 5 hier volop rondlopen en daarnaast ook andere grotere en kleinere diersoorten. De tractoren van vroeger hebben plaatsgemaakt voor jeeps waarmee nu game drives worden gereden, en de boeren zijn tegenwoordig gecertificeerde rangers die toeristen meenemen op (wandel)safari’s.

Dit gebied is een natuurreservaat (Game Reserve) geworden waar weer ruimte is voor de oorspronkelijke wilde dieren en waar toeristen de mogelijkheid krijgen om de Big 5 en ander wildlife te spotten. Daarnaast is er een uniek programma voor vrijwilligers opgezet.

Het vrijwilligersprogramma geeft jou de kans om samen met andere vrijwilligers en een bevlogen game ranger het natuurreservaat en zijn wilde dieren op een andere manier te ervaren dan wanneer je als toerist dit reservaat bezoekt. Omdat het programma zich naast natuurbehoud en wildlife ook focust op het ondersteunen van verschillende community projecten in de regio biedt dit jou een unieke combinatie van wildlife en community vrijwilligerswerk. Je werkt in dit project dus zowel met wilde dieren als met lokale mensen in verschillende deelprojecten.

 

Wildlife reservaat in Zuid Afrika

 

Vrijwilligerswerk in een wildlife reservaat

Het doel van dit Big 5 wildlife project in dit natuurreservaat is om wilde dieren weer in hun oorspronkelijke natuurlijke omgeving te herintroduceren. Op duurzame wijze wordt er geprobeerd om een bijdrage te leveren aan het natuurlijk erfgoed van dit gebied. Daarnaast probeert dit project het bewustzijn van toekomstige generaties en de belangen van dit gebied als leefomgeving voor wilde dieren te vergroten.

Als vrijwilliger in dit project assisteer je achter de schermen bij verschillende lopende natuurbehoudsprojecten

Samen met de andere vrijwilligers ga je dagelijks op pad in het natuurreservaat onder begeleiding van de vrijwilligerscoördinator die een gecertificeerd game ranger is. Je bent in dit project betrokken bij het monitoren van leeuwen en andere dieren in het reservaat, en daarnaast houd je je bezig met verschillende taken op het gebied van natuurbehoud en onderhoud. Je werkt als vrijwilliger in dit project nauw samen met de game ranger.

Game is de Engelse benaming voor wilde dieren en een game ranger is de persoon die alle kennis op het gebied van wilde dieren heeft verzameld en daar zijn beroep van heeft gemaakt. Een game ranger kent een natuurgebied op z’n duimpje, neem toeristen mee op zogenaamde game drives (safari’s) en weet alles over het gedrag van de wilde dieren.

Vrijwilligers worden ingezet om te helpen met allerlei activiteiten die behoren bij het runnen van een natuurreservaat. Het is belangrijk om de infrastructuur te onderhouden en gezamenlijk te zorgen voor het welzijn van de dieren.

 

vrijwilligerswerk in een wildlife reservaat

 

Veldonderzoek en monitoring wilde dieren

Als vrijwilliger ben je in dit project actief betrokken bij het verzamelen van gegevens over de wilde dieren. Op welke locatie zijn de olifanten? Wat doet een roedel leeuwen op een dag? Hoe ziet hun territorium eruit en hoe fit zijn ze? Hoeveel luipaarden tel je? Wat eten ze? En wanneer? Welk effect hebben de buffels op de omgeving? Dat zijn vragen waar je je onder andere mee bezig houdt. Al deze gegevens zijn belangrijk omdat de rangers hiermee meer inzicht krijgen in de dieren en hun leefomgeving.

Voornamelijk het monitoren van de roofdieren en het effect dat ze hebben op het aantal prooidieren vormen de kernactiviteit voor vrijwilligers binnen dit project. 

De leeuwen en cheeta’s bevinden zich in het centrale gebied binnen het natuurreservaat en het vastleggen van data is belangrijk om het welzijn van de dieren te kunnen verzekeren. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe deze dieren zich voortbewegen in hun leefgebied en welke prooien ze vangen.

Door middel van telemetrie worden leeuwen en cheeta’s opgespoord in hun leefgebied. Telemetrie is het op afstand meten van bepaalde parameters om die vervolgens via telecommunicatie te versturen naar een andere locatie. Deze informatie wordt weer gebruikt door het conservatie centrum voor het maken van management beslissingen met betrekking tot de roofdieren.

Soms komt het voor dat je als vrijwilliger een dierenarts en/of ecoloog kunt assisteren bij het vangen en verplaatsen van wilde dieren, een zogenaamd darting and relocation project. Dit wordt echter alleen gedaan wanneer het nodig is of door een dierenarts wordt besloten.

Bij leeuwen kijk je bijvoorbeeld naar hoe ze jagen, hoe hun ‘sociale leven’ eruit ziet, wat hun territorium is. Je kijkt ook naar hoe fit ze zijn door puur naar lichamelijke aspecten te kijken. Al deze gegevens zijn belangrijk omdat de onderzoekers hopen hiermee een patroon te kunnen ontdekken en meer inzicht te krijgen in waarom dieren bepaalde dingen doen en/of laten. Hiermee kunnen we ze helpen te overleven.

Je houdt je bezig met het observeren en volgen van zoogdieren, vogels en planten, het renoveren van kapot hekwerk, het bouwen van een dam, het maken van drinkplaatsen voor dieren, en je leert planten en dieren te identificeren.

 

Wildlife monitoring

 

Natuurbehoud

Daarnaast speel je als vrijwilliger ook en rol in het herstel en onderhoud van de natuur in het reservaat. De begroeiing van verschillende bomen, planten en struiken wordt in de gaten gehouden en waar nodig worden deze geplant of verwijdert. Dichte bebossing bij de hekwerken wordt bijvoorbeeld uitgedund en alle uitheemse plantensoorten worden verwijderd.

Uitheemse plantensoorten zijn planten die eigenlijk niet in het reservaat horen. Deze uitheemse plantensoorten verdringen namelijk inheemse plantensoorten en vormen ondoordringbare struikgewassen die ervoor zorgen dat er minder voedsel aanwezig is voor de grazers (zoals zebra’s en koedoe’s). Daarnaast kunnen deze uitheemse plantensoorten zorgen voor een verstoring van het natuurlijke ecosysteem wat vergaande consequenties kan hebben voor plant- en diersoorten. Als vrijwilliger help je mee bij het verwijderen van deze plantensoorten.

 

Natuurbehoud

 

Onderhoud en anti-erosiewerkzaamheden

Erosie is de schurende werking van water, wind en ijs, die het landschap van de aarde vormt. Hierdoor is het aardoppervlak altijd in verandering. Zuid Afrika verliest 40 tot 60 ton bovengrond per hectare land per jaar vanwege erosie vanwege wind, water en droogte. Daarnaast kan erosie ook worden veroorzaakt door het slecht beploegen van landbouwgrond of overbegrazing.  

Het is belangrijk dat erosie zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Het begroeid houden van het land in het reservaat en het voorkomen van oppervlakkige afstroming van water zijn belangrijke maatregelen tegen wind-, water- en bodemerosie. Afhankelijk van het weer en seizoen kan het dus voorkomen dat je als vrijwilliger meehelpt bij anti-erosiewerkzaamheden zoals het planten van struiken en bomen.

Het onderhouden van de wegen en hekwerken is ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden binnen het natuurreservaat. Onder de algemene onderhoudswerkzaamheden vallen onder andere het controleren van de hekwerken, het dichtmaken van holen die worden veroorzaakt door stekel- en aardvarkens, en het weghalen van oude hekwerken en begroeiing op de wegen.

 

Conservation project Zuid Afrika

 

Kamperen in de bush

Het leuke aan dit wildlife project is dat je de kans krijgt om helemaal back to basic te gaan en de Zuid Afrikaanse bush in alle opzichten kunt ervaren. Af en toe gaat de game ranger met de vrijwilligers een nacht kamperen in het natuurreservaat. Met enkel een slaapzak en wat materialen om te kunnen koken ga je op pad. Misschien hoor je de brul van een leeuw wel ergens op afstand terwijl je in je samen met de andere vrijwilligers geniet van een braai (barbecue) onder de sterrenhemel. Een onvergetelijke ervaring!

 

Wildlife project Zuid Afrika

 

Community projecten

Tijdens het vrijwilligerswerk ben je dagelijks in de natuur te vinden, maar daarnaast help je ook mee in verschillende community projecten die door dit project ondersteunt worden. Community projecten zijn projecten waarbij de gemeenschap (de lokale mensen) centraal staan.

Als vrijwilliger ben je bijvoorbeeld actief betrokken bij het assisteren van de rangers wanneer ze voorlichting geven in het natuurbehoudscentrum aan schoolkinderen uit kansarme gemeenschappen. Er worden verschillende thema activiteiten en workshops georganiseerd met betrekking tot bomen planten, milieu en water.

Daarnaast heeft het project een klein schooltje en opvangcentrum opgezet in het plaatsje Paterson. Hier komen kwetsbare kinderen uit arme gezinnen naartoe voor een stukje ondersteuning, onderwijs en leuke activiteiten. Ook krijgen de kinderen hier 2 keer per dag een maaltijd.

Vrijwilligers assisteren in het onderwijs, bij het maken van armbandjes (deze worden weer verkocht in de lodges in het natuurreservaat), het onderhoud van de groentetuin en andere binnen- en buitenactiviteiten. Voor veel kinderen is dit centrum ontzettend belangrijk omdat ze hier een stukje ondersteuning, veiligheid en eten ontvangen.

Ook kunnen vrijwilligers meehelpen bij verschillende activiteiten en workshops op scholen in de buurt van Paterson zoals bijvoorbeeld een sportdag. 

 

Community projecten

 

Dagelijke activiteiten en werkzaamheden

De dag invulling in dit project is soms moeilijk op voorhand te voorspellen. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de tijd van het jaar maar ook van andere factoren zoals bijvoorbeeld het weer en seizoen. Je werkt van maandag t/m vrijdag ongeveer 8 uren per dag en bent in de weekenden vrij.

Aan het begin van de week overlegt de coördinator met de vrijwilligers wat er die week op de planning staat, maar daarnaast wordt ook elke avond een extra briefing gehouden met betrekking tot de werkzaamheden voor de volgende dag. Soms kan het zijn dat er toch ineens wat anders op de planning staat omdat iets prioriteit heeft zoals bijvoorbeeld een hekwerk dat gerepareerd moet worden. Zie het als een verrassing en laat het over je heenkomen!

Tijdens je vrijwilligerswerk help je mee in verschillende projecten. De verdeling tussen het vrijwilligerswerk in het natuurreservaat en in de community projecten is ongeveer 50/50. Vaak ga je vroeg in de ochtend naar het reservaat voor de werkzaamheden op het gebied van wildlife monitoring, onderhoud en natuurbehoud. In de middag keer je terug naar het vrijwilligershuis voor de lunch en na de lunch help je nog een aantal uurtjes mee in een community project. Het komt ook voor dat je wel een hele dag in het reservaat aan de slag gaat. In dat geval vertrek je ’s ochtends heel vroeg naar het reservaat en ben je in de middag weer terug in het vrijwilligershuis. De rest van de dag heb je dan tijd om bij te komen en iets voor jezelf te doen.

Over het algemeen geldt dat hoe langer je vrijwilligerswerk doet, hoe groter de kans is dat je met alle aspecten op het gebied van ecologie, natuurbehoud, onderhoud en sociaal werk binnen dit project te maken krijgt.

 

Wildlife project in Zuid Afrika

 

Goed om te weten:

 • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn om in dit project vrijwilligerswerk te kunnen doen.
 • Je werkt van maandag t/m vrijdag gemiddeld 8 uur per dag.
 • De dichtstbijzijnde luchthaven is Port Elizabeth.
 • Aankomst in Port Elizabeth is bij voorkeur op maandag. Andere aankomstdagen in overleg mogelijk.
 • Tegen een meerprijs kunnen we transfers van en naar de luchthaven van Port Elizabeth bijboeken. Informeer naar de tarieven. 
 • Je woont en werkt midden in de Afrikaanse bush. Een unieke en onvergetelijke ervaring. Je dient bereid te zijn hard te werken met respect voor de lokale cultuur en natuur.
 • Houd er rekening mee dat je soms grote afstanden te voet aflegt, een goede conditie is noodzakelijk.
 • Voor een geringe meerprijs kunnen we een transfer bijboeken. De reisafstand van Port Elizabeth naar het reservaat is ongeveer een uur.
 • We kunnen niet garanderen dat je alle genoemde werkzaamheden zult uitvoeren, dit is afhankelijk van de behoeften van het moment dat je er bent.
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen