Basisschool en voortgezet onderwijs - Nepal

Help als vrijwilliger op de Oxford school in een prettige wijk net buiten het toeristische centrum van Kathmandu.

Vrijwilligerswerk in het onderwijs op een school in Nepal

De school is een van de grotere scholen in deze omgeving. Ruim 1000 kinderen uit de binnenstad, maar ook uit verschillende buitenwijken volgen hier basis en middelbaar onderwijs.

Schoolkinderen in Nepal

De school bevindt zich in een historisch gebouw dat uit 3 verdiepingen bestaat. Kinderen vanaf ongeveer 3 jaar tot een jaar of 17 volgen onderwijs in de klassen 1 tot 10.

 

Als vrijwilliger lesgeven op een school

Alle lessen, behalve Nepali, worden gegeven in het Engels. Ook is er een klein tuintje aanwezig waar kinderen zelf leren over het verbouwen van gewassen en het onderhouden van bloemen en planten.

De school probeert de kinderen op verschillende manieren te stimuleren in hun ontwikkeling, zo is er ook een speciale club van kinderen die zich inzetten om boeken in te zamelen voor bibliotheken verspreid over het hele land.

Achter de school bevindt zich een pleintje waar de kinderen in hun vrije tijd kunnen spelen. De keuken grenst aan dit pleintje. De kleinste kinderen krijgen hun lunch in de klas, maar de oudere kinderen eten dit in de gezamenlijke eetruimte. Ook is het gebruikelijk dat veel kinderen lunch meekrijgen van thuis.

 

Peuterschool en kinderdagverblijf

Voor de kleinste kinderen is er een pre-school dat te vergelijken is met een peuterschool en kinderdagverblijf. Het lokaal is voorzien van speelgoed, een slaapruimte en een eigen keukentje.

De meeste kinderen komen hier een hele dag. Voor deze kinderen is een eigen programma en de verzorgsters proberen de kinderen spelenderwijs al het een en ander te leren.

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in het onderwijs in Nepal?

  • de leerkrachten tijdens verschillende lessen assisteren
  • in overleg met de leerkrachten bepaalde lessen inhoudelijk voorbereiden (bijvoorbeeld Engels, biologie, creatieve vakken en computerles)
  • meehelpen in de pre-school met de dagelijkse verzorging van de jongste kinderen

 

Goed om te weten:

  • Je verblijft in een huis dat gerund wordt door een vriendelijke Nepalese / Nederlandse familie die zelf in het appartement er naast woont. De maaltijden deel je met de familie en andere vrijwilligers.
  • De school ligt op loopafstand van je verblijf.
  • Je werktijden zijn in overleg met de school, de lessen vinden plaats tussen 09.00 en 16.00 uur.
  • De regels op een Nepali school zijn over het algemeen een stuk strikter dan in Nederland. In de lessen zijn kinderen heel beleefd, jongens en meisjes zitten vaak gescheiden en als de leraar aan het woord is praat niemand zonder dat hem of haar dat gevraagd wordt. Iedereen wordt begroet met een vriendelijk 'Namaste', dat gepaard gaat met een buiging van het hoofd en de handen samen gevouwen.
  • In Nepal werkt men 6 dagen per week, en is zaterdag de vaste vrije dag. Het komt echter vaak voor dat er in verband met festivals ook andere vrije dagen zijn.
  • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
  • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen