Basisschool en kinderopvang - Tanzania

Help mee met Engelse lessen en diverse activiteiten op een basisschool en kinderopvang net buiten Arusha!

Vrijwilligerswerk op een basisschool en kinderopvang in Tanzania

Soms kom je iemand tegen in je leven die meteen bij de eerste ontmoeting een plekje in je hart veroverd. Charles is zo iemand.

Vrijwilligerswerk in het onderwijs op een basisschool in Tanzania

We werken al vele jaren met heel veel plezier samen met Charles in Tanzania. Net als bij ons heeft Charles ook bij vele oud-vrijwilligers een speciaal plekje in het hart veroverd.

Charles zet zich met hart in ziel in voor de mensen in zijn community en hij vindt dat elk kind recht heeft op goed onderwijs.

 

Het onderwijs in Tanzania

Al jaren is hij bezig met het opzetten van een basisschool en kinderopvang, en met trots kunnen we meedelen dat zijn nieuwe school af is. 

En Charles kan alle hulp van vrijwilligers ontzettend goed gebruiken!

Onderwijs is geen vanzelfsprekendheid in Tanzania en buiten de slechte overheidsscholen zijn er genoeg particuliere initiatieven die volledig afhankelijk zijn van donaties en een schoolbijdrage die de ouders moeten betalen. Ook Charles vraagt een bijdrage voor zijn school maar niet elke ouder is draagkrachtig genoeg om dit te kunnen betalen. Een kind weigeren zal Charles nooit doen, en om die reden zoekt hij altijd (lokale en internationale) sponsors om ook de meest marginale kinderen toch een kans te geven zich te ontwikkelen.

 

Als vrijwilliger lesgeven op een basisschool in Tanzania

 

Nieuwe school voor de kinderen

Inmiddels is de Rockland basisschool af en komen er 141 kinderen in de leeftijd tussen 3 en 10 jaar elke dag naar school. De 38 kinderen die te ver weg wonen worden opgehaald met Charles zijn eigen schoolbus. Alle andere kinderen komen lopend naar de school.

De kinderen zijn verdeeld over een aantal klassen. De jongste kinderen van 3 en 4 jaar worden opgevangen in de zogenaamde kinderopvang, vergelijkbaar met de kleuterschool bij ons.

De school begint om 8 uur 's ochtends en om 4 uur 's middags zijn de kinderen vrij. Alleen de jongste kinderen op de kleuterschool zijn eerder uit. De lessen stoppen voor deze kinderen om half 1 's middags. In de ochtend krijgen de kinderen pap en in de middag lunch.

 

Basisschool in Tanzania

 

Verschillende vakken

De kinderen krijgen les in verschillende vakken. De jongste kinderen op de kleuterschool krijgen les in rekenen, Engels, verzorging en hygiëne en verschillende creatieve en educatieve activiteiten zoals muziek en sport.

De oudere kinderen krijgen onder andere les in Engels, wiskunde, lezen en schrijven, gezondheid, sport en creatieve activiteiten als zingen en dansen.

 

Engelse lessen

De kinderen krijgen bij alle vakken in het Engels les behalve bij de lessen Swahili. Helaas is het niveau Engels dat de meeste leerkrachten beheersen vaak zeer eenvoudig en is een Engelse conversatieles soms al een uitdaging op zich. Met de hulp van (professionele) vrijwilligers hebben veel leerkrachten zich verbeterd en ook op een andere manier naar onderwijs leren kijken.

Op dit moment werken er 10 leerkrachten, 2 koks en een chauffeur op de school. Elke klas heeft zijn eigen leraar of lerares. Omdat een klas vaak uit 20 kinderen of meer bestaat heeft de leerkracht niet altijd de tijd om sommige kinderen wat meer individuele aandacht te kunnen geven. Hier kun jij als vrijwilliger veel betekenen!

 

Als vrijwilliger meehelpen in het onderwijs

Je kunt de kinderen helpen met opdrachten waar ze het moeilijk mee hebben en je bent er als vrijwilliger om de kinderen wat persoonlijke aandacht te geven. Je mag zelf kiezen in welke klas of klassen je graag mee wilt helpen.

Wij benadrukken dat je als vrijwilliger niet komt om de leerkrachten te vervangen, maar een substantiële bijdrage kunt leveren op een andere manier. Je helpt mee om educatief materiaal uit te werken of te bedenken, je kijkt toetsen na, en kijkt samen met het team ter plaatse naar de behoeften die er op dat moment zijn. De inhoud van je werkdag kan per dag verschillen!

Je kunt bijvoorbeeld ook een workshop in het Engels organiseren of meehelpen de gebouwen op te knappen. Er is altijd genoeg werk! 

 

Kinderopvang / kleuterschool in Tanzania

 

Vakantieperiodes

Tijdens vakantieperiodes (juni, augustus, december en april) is de school gesloten en kun je meehelpen met de kinderen die permanent in het community project wonen en niet teruggaan naar hun familie.

Daarnaast organiseert Charles in de schoolvakanties altijd een Holiday Program voor de kinderen in de buurt. De kinderen komen naar de school voor leuke activiteiten en spelletjes. Uiteraard kunnen een paar extra handen van vrijwilligers hier zeker bij helpen!

 

Kinderen op de basisschool in Tanzania

 

Wat kun je doen als vrijwilliger op deze basisschool en kinderopvang in Tanzania? 

 • de leerkrachten op de basisschool assisteren en hulp aanbieden waar nodig
 • meehelpen in de kinderopvang/kleuterschool
 • de leerkrachten helpen bij het nakijken van het huiswerk en opdrachten
 • meehelpen bij Engelse lessen, wiskunde of eventueel een ander vak ter ondersteuning van de leerkracht
 • meegaan tijdens huisbezoeken aan kwetsbare gezinnen in de directe omgeving
 • meehelpen tijdens het serveren van de maaltijden
 • naschoolse activiteiten als sport en spel organiseren
 • de kinderen helpen met hun huiswerk
 • meehelpen met het verven van de klassen, en tips en adviezen geven hoe de gebouwen mooi opgeknapt kunnen worden

 

Goed om te weten:

 • Je werkt van maandag t/m vrijdag ongeveer 6 tot 8 uur per dag. De exacte invulling van je werkzaamheden wordt ter plaatse met je coördinator Charles besproken.
 • De school ligt op loopafstand van je verblijf en je verblijft in het gezin en opvangtehuis van onze coördinator.
 • De transfer vanaf de luchthaven van Kilimanjaro naar je accommodatie betaal je direct aan Charles na aankomst. De kosten hiervan bedragen $ 50.
 • Het is een geweldig en uitdagend project, waarbij je veel van het leven in de lokale gemeenschap mee zult krijgen. Een unieke kans dus!
 • Vanwege de aard van je werkzaamheden vragen wij een VOG verklaring.
 • Dit project is ook geschikt als stage op het gebied van onderwijs, pedagogiek, SPH, SPW of een andere gerelateerde (sociale) opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen