Apen project - Zuid Afrika

Kom een handje meehelpen in deze bijzondere apenopvang in de omgeving van Tzaneen, slechts op een uurtje rijden van het welbekende Kruger Park.

Vrijwilligerswerk met apen in Zuid Afrika

In dit rehabilitatiecentrum verblijven inmiddels zo’n 500 vervet apen en daarmee is dit het grootste opvangcentrum ter wereld die deze apensoort opvangt.

Apen project in Zuid Afrika

In het Nederlands heet de vervet monkey, de groene meerkat of blauwaap. Deze apensoort leeft bij voorkeur in groepen van meer dan 20 apen.

 

Vervet monkeys in Zuid Afrika

Vervet monkey's worden in Zuid Afrika bedreigd omdat ze vaak op negatieve wijze in aanraking komen met mensen. Hun natuurlijke omgeving wordt bedreigd door de bouw van nieuwe huizen, met als gevolg dat de aap als 'probleemdier' wordt gezien.

Dit opvangcentrum ontfermt zich over deze apen en rehabiliteert ze in nieuwe groepen met als doel uiteindelijk een terugplaatsing in de natuur. Dit project houdt zich bezig met het beschermen en behouden van deze diersoort.

 

Apen opvangen en verzorgen in Zuid Afrika

 

Baby aapjes verzorgen

In het babyseizoen (van november tot februari) helpen vrijwilligers bij de verzorging van de baby aapjes. De baby aapjes komen in deze periode als wees binnen en de meesten zijn getraumatiseerd. De baby's krijgen pleegmoeders en worden in kleine groepjes ingedeeld, om ervoor te zorgen dat de aapjes gestabiliseerd worden en ook leren drinken uit een flesje.

 

Baby aapje

 

Rehabiliteren van jonge apen

Van maart tot oktober kun je ervaren hoe de jonge apen in hun nieuwe omgeving zich leren aanpassen in het rehabilitatieprogramma. Het rehabiliteren van de jonge apen gebeurt in het speelverblijf buiten, en vrijwilligers monitoren het gedrag, maken flesjes melk, bereiden het voedsel en dienen eventueel medicatie toe waar nodig. Zo ben je de hele dag bezig met het voeden en monitoren van de aapjes om hun constante vooruitgang te bewaken.

Houd er wel rekening mee dat jonge apen hun uitwerpselen en urine makkelijk laten gaan. Het is dus belangrijk om oude kleding te dragen. Vervet monkeys blijven wilde dieren en terwijl ze spelen kunnen er hier en daar wat 'ongelukjes' gebeuren.

 

Vrijwilligerswerk met apen in Zuid Afrika

 

Eten bereiden voor de apen

Als vrijwilliger help je mee met de bereiding van de maaltijden voor de apen. Je maakt verschillende soorten groenten en fruit klaar. Daarnaast help je ook regelmatig mee om het fruit van de bomen te plukken die op het terrein staan.

 

Eten klaarmaken voor de apen

 

Apen monitoren en observeren

Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het monitoren en observeren van elke aap die in het opvangcentrum verblijft. Je kijkt of de aap verwondingen heeft, stress symptomen of ziekteverschijnselen. Deze informatie wordt dagelijks met elkaar gedeeld om ervan verzekerd te zijn dat de vervets in goede conditie verkeren. Meestal werk je in shifts van 2 of 3 dagen om te zorgen voor continuïteit tijdens het monitoren.

 

Apen observeren

 

Bouw- en schoonmaak werkzaamheden

Ook help je als vrijwilliger mee bij het maken van nieuwe afbakeningen waar de aapjes leven (enclosures). Ook de bestaande kooien hebben onderhoud nodig en moeten dagelijks schoongemaakt te worden.

 

Apen opvang in Zuid Afrika

 

Wat kun je doen als vrijwilliger in dit opvangcentrum voor apen in Zuid Afrika?

 • maaltijden verzamelen en bereiden voor de apen
 • de baby aapjes waar nodig verzorgen
 • meehelpen op de medische post
 • de apen in het centrum monitoren en een schriftelijke rapportage maken
 • kooien, enclosures, voedselbakken en dekens onderhouden en schoonmaken
 • assisteren tijdens de introductie van nieuwe apen
 • assisteren tijdens eenvoudige medische handelingen en het toedienen van medicatie
 • de bush schoonhouden en overtollige begroeiing verwijderen
 • assisteren met educatieve outreach programma's zoals Monkey Patrol
 • deelnemen in de vervet census (sommige vrijwilligers krijgen een GPS training)
 • meehelpen met het verzinnen van nieuwe sponsoracties

 

Goed om te weten:

 • Je werkt gemiddeld 8 uur per dag (6 dagen per week) en ook in de weekenden.
 • Het project is perfect voor enthousiaste vrijwilligers die graag meer willen leren over de natuur en de apen en die bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken.
 • Als vrijwilliger moet je stevig in je schoenen staan, apen zijn niet altijd de 'gemakkelijkste' dieren en je moet het niet erg vinden om hard te werken en vies te worden.
 • Voordat je aan de slag gaat in het project, dien je een TBC test te ondergaan. De reden hiervoor is dat TBC uiterst besmettelijk kan zijn voor de apen. De test kan eenvoudig ter plaatse gedaan worden, en is goedkoper dan in Nederland of België. Het project helpt je daarmee verder. De kosten voor deze test bedragen ca. € 30.
 • We kunnen niet garanderen dat je alle genoemde werkzaamheden zult uitvoeren, dit is afhankelijk van de behoeften van het moment dat je er bent.
 • Volg je een opleiding in Eco en Wildlife, dierverzorging of een andere gerelateerde opleiding waarmee je iets bij kunt dragen aan dit project? Dan ben jij van harte welkom om mee te helpen in dit project.
 • Het Andere Reizen bezoekt de projecten regelmatig en alhoewel wij proberen de situatie zo goed mogelijk weer te geven, kan het zijn dat de actuele situatie in sommige situaties afwijkt van de beschrijving op onze website.

 

 

Het Andere Reizen

Tel: 0597 - 43 14 30
Stuur ons een e-mail

Vragen of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

We zijn ook beschikbaar via ons contactformulier

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2021 Het Andere Reizen