Het Andere Reizen

Het Andere Reizen is een sociale onderneming. Ons doel is om een maatschappelijke meerwaarde te creëren. Dat doen wij door vrijwilligers en bewuste reizigers te begeleiden naar landen waar hulp op verschillende manieren gewaardeerd wordt. Als kleine, professionele organisatie met een passie voor reizen staat persoonlijk contact met onze deelnemers voorop! Al sinds 2005 sturen wij jaarlijks vrijwilligers en reizigers op pad om de reis van hun leven te maken. Door onze persoonlijke ervaringen en kennis proberen we voor al onze deelnemers een onvergetelijke reis samen te stellen. Om de begeleiding naar het buitenland optimaal te kunnen bieden en te zorgen dat alles voor onze deelnemers tot in de puntjes wordt georganiseerd, zowel voor vertrek als ter plaatse, werken wij met een professioneel, hoog opgeleid team in Nederland. Al jaren werken wij in de verschillende landen met vaste partners waar wij een goede betrouwbare relatie mee hebben opgebouwd. Vaak zijn dit kleine stichtingen die op een duurzame wijze in hun eigen land en bevolking willen investeren. Vaak zitten we met elkaar om tafel om te kijken voor welke uitdagingen zij staan en hoe wij met elkaar kunnen kijken hoe we die uitdaging aan kunnen gaan. 

 

Drie woorden die voor ons van grote betekenis zijn. Onze reizen bieden net iets meer. Je ontdekt en leert een andere taal en cultuur, ervaart hoe het is om in een ander land te wonen, en beleeft nieuwe avonturen. Kortom: je ontdekt, ervaart en beleeft dat de wereld er niet overal hetzelfde uitziet.

 

Wij stimuleren nieuwe ontmoetingen, ervaringen en ontdekkingen voor al onze deelnemers. Dit alles zorgt voor een unieke belevenis!

Als iedereen een handje meehelpt op wat voor manier dan ook, dan zullen er nieuwe werelden opengaan.

 

 • Reizen tussen de locals. Het echte leven ter plaatse, dat willen wij je laten zien!
 • Betrouwbaar en zekerheid. Al ruim 11 jaar werken wij met betrouwbare partners. Daarnaast boek je bij ons, als SGR deelnemer, een stukje zekerheid.
 • Kennis en kwaliteit: Wij kennen de plekken! Regelmatig gaan wij op reis om alles te checken op kwaliteit.
 • Maatwerk: Al onze reizen zijn op maat te boeken. Je hoeft je wensen maar aan ons door te geven en wij stellen samen met jou je droomreis samen!
 • Verantwoord en duurzaam op reis: een goede voorbereiding voor vertrek en plaatsing in betrouwbare, eerlijke projecten. Hierover kun je hieronder meer lezen. 

 

Onze doelstelling is om vrijwilligerswerk en toerisme op een duurzame manier samen te laten gaan. Al vanaf het moment van oprichting hebben wij dit op verschillende manieren aangeboden. Dit altijd met een aantal kernwaarden en richtlijnen als uitgangspunt. 

 • Het Andere Reizen is aangesloten bij het Better Care Network. Wij bezoeken de bijeenkomsten van BCN en onderschrijven de richtlijnen die BCN heeft opgesteld o.a. ten aanzien van de omgang met (kwetsbare) kinderen in ontwikkelingslanden, hechtingsproblematiek en begeleiding van onze deelnemers.
 • Gedragscodes t.a.v. omgang met lokale omstandigheden (i.e. kinderen, volwassenen, cultuur, milieu en eventuele donaties aan het project). Deze gedragscodes ondertekenen de deelnemers voor vertrek en zijn bepalend voor vertrek en tijdens het vrijwilligerswerk.  Onze kernwoorden zijn: respect, flexibiliteit en verantwoordelijkheid.
 • Het Andere Reizen ondersteunt de werkzaamheden van Defence for Children / ECPAT.  Wij benadrukken dat vrijwilliger onmiddellijk contact met ons en de lokale partnerorganisatie dient op te nemen in het geval dat er signalen zijn van seksueel misbruik of uitbuiting van kinderen.
 • Op alle locaties werken wij met lokale partnerorganisaties. Bewust kiezen wij voor lokale partners omdat zij essentieel zijn in een goede, duurzame relatie met de projecten en ook de behoeften kennen van de projecten. De behoeften van de lokale bevolking staan daarbij centraal. 
 • Wij hechten veel belang aan een duurzame relatie met onze partnerorganisatie. Om die reden hebben wij frequent contact zowel via telefoon als in persoon.  Regelmatig bezoeken wij de projecten ter plaatse zodat wij ook vanuit eigen ervaring onze deelnemers kunnen informeren. Het persoonlijke contact met onze partners en projecten zorgt voor een goede basis om ook professioneel goed met elkaar te kunnen werken.
 • Samen met de potentiële vrijwilliger kijken wij naar kennis, ervaring en vaardigheden. Mogelijkheden verschillen per project en wij streven ernaar vrijwilligers te plaatsen waar zij het beste tot hun recht komen rekening houdend met de behoeften van het project. Criterium is dat vrijwilligers alleen toegewezen worden aan taken waarvoor zij bevoegd zijn. 
 • Het Andere Reizen werkt uitsluitend samen met projecten waar vrijwilligers geen vervangers zijn van lokale medewerkers. Vrijwilligers mogen ondersteundende werkzaamheden verrichten, maar geen vervangers zijn voor lokale werknemers. 
 • Indien wij projecten aanbieden waar er met kwetsbare groepen als kinderen wordt gewerkt, is onze voorwaarde dat er vaste verzorgers zijn. Een vrijwilliger werkt uitsluitend ter ondersteuning van de vaste begeleiders en wordt door ons geadviseerd meer praktische zaken uit handen te nemen zodat de vaste begeleider meer aandacht kan geven aan de kinderen. Daarnaast werken wij intensief met projecten samen om te kijken in welke mate een uithuisplaatsing zo tijdelijk mogelijk kan zijn en binnen afzienbare tijd een gezinsvervangende situatie kan worden geboden.
 • Wij vinden het belangrijk om de projecten een bepaalde mate van continuïteit te kunnen bieden. Wij proberen daar zorgvuldig mee om te gaan bij het plaatsen van vrijwilligers en proberen een overvloed aan vrijwilligers dan wel een te lange periode geen vrijwilligers ten alle tijden te voorkomen. Echter geen enkel project is afhankelijk van vrijwilligers. Zij kunnen ook voortbestaan zonder de hulp van vrijwilligers. Dit staat overigens los van het feit dat sommige projecten de extra hulp van vrijwilligers soms goed kunnen gebruiken. 
 • In onze voorlichting aan vrijwilligers benadrukken wij dat vrijwilligerswerk niet bedoeld is om een 'verschil' te maken of dat de 'wereld veranderd' kan worden. Wij geloven in een gelijkwaardige uitwisseling van kennis en ervaring, zowel aan de kant van de gastlanden als de vrijwilligers. Wederzijds respect staat daarbij centraal. 
 • Wij ondersteunen de bestrijding van 'armoede marketing' waarbij vrijwilligers en de lokale bevolking op een ongelijkwaardige manier geprojecteerd worden. 
 • Alle deelnemers die in een sociaal, medisch of educatief project aan de slag gaan, dienen voor vertrek een VOG verklaring te kunnen overleggen.
 • Een goede voorbereiding als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen is essentieel. Daarom vinden wij het belangrijk dat deelnemers een training volgen die door professionals wordt gegeven. Het Andere Reizen is aangesloten bij Stichting Muses die zowel per continent een voorbereidingstraining verzorgt, alsmede een terugkomdag om alle ervaringen te delen. Vrijwilligers die met kinderen gaan werken, worden geadviseerd naast de standaard  training ook de training "Wijzer met Kids" te volgen, waarbij onderwerpen als hechting bij kinderen en de ontwikkeling van jonge kinderen aan de orde komen. 
 • Ook tijdens de reis en na terugkomst evalueren we de ervaring van onze deelnemers zodat wij altijd optimale zorg en kwaliteit aan onze toekomstige deelnemers en projecten kunnen bieden.

 

Aan je vrijwilligersreis naar het buitenland zijn kosten verbonden. Omdat wij als sociale onderneming niet als voornaamste doelstelling 'winst maken' hebben zul je zien dat de kosten die je bij ons betaalt aan de lagere kant zijn als je gaat vergelijken met andere organisaties. Het grootste gedeelte van de programmakosten zijn ter dekking van alle gemaakte onkosten. Je zult ter plaatse in prima accommodaties slapen, goede begeleiding krijgen en altijd kunnen terugvallen op een contactpersoon. Maar ook krijgt ons team in Nederland een salaris voor de werkzaamheden die wij doen. En werken doen we met plezier! Je zult deskundig en enthousiast geholpen worden en merken dat we uit ervaring praten waardoor we jouw reis nog zorgvuldiger kunnen voorbereiden! Bij ons betaal je geen aparte deelnamekosten voor onze werkzaamheden. Deze zijn bij de programmakosten inbegrepen. Alhoewel de kosten per bestemming verschillen kun je er vanuit gaan dat er gemiddeld € 200 aan deelnamekosten binnen de programmakosten worden gerekend. Alle overige kosten gaan naar het buitenland ter dekking van jouw verblijf, maaltijden, eventueel vervoer, donaties aan projecten en lokale begeleiding.

Meer informatie over de kosten voor vrijwilligerswerk en de verdeling van jouw programmakosten vind je op onze algemene pagina Kosten vrijwilligerswerk buitenland.

 

Wij zijn aangesloten bij Stichting Muses, deze stichting vergroot de impact van vrijwilligers wereldwijd. Omdat vrijwilligers vaak tegen dezelfde situaties aanlopen heeft Muses besloten om deze situaties te implementeren tot een professionele en interactieve trainingsdag.

Tijdens de training wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan vragen als ´Wat voor vrijwilliger ben jij?´ en ´Hoe ga je om met een cultuurshock?´ Naast het feit dat je je bewust wordt van een aantal belangrijke zaken is het ook een onwijs leuke dag en ontmoet je andere vrijwilligers! Iedereen die vrijwilligerswerk in één van onze projecten gaat doen raden wij aan om de trainingsdag bij te wonen. Als je daarnaast ook met kinderen gaat werken, adviseren wij de training "Wijzer met kids" te volgen waarbij je meer leert over de ontwikkeling van kinderen en de vaak besproken hechtings problematiek bij kwetsbare kinderen die vaak uit huis geplaatst zijn. 

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2017 Het Andere Reizen