Eerste keer een klein kindje achterlaten, spannend, spannend! Hoe zou dat zijn? Nou, dat viel reuze mee! Het voelde weer als thuiskomen!

Wat een heerlijk land is Nepal toch. Met zijn prachtige kleuren, vriendelijke bevolking, stoffige wegen en veel minder getoeter dan de vorige keer. Dat was een verademing!

De eerste dagen stonden in het teken van acclimatiseren, vrijwilligers leren kennen en de cultuur opsnuiven met de andere vrijwilligers. Waarbij religie een groot deel van de oriëntatie in beslag neemt, aangezien dit ontzettend leeft in Nepal en dit onderdeel is van hun leven. De Nepalezen zijn zo verweven met het hindoeïsme en boeddhisme dat alles wat ze in hun leven doen, hiermee samen hangt. Heel indrukwekkend en voor mij heel leerzaam om zo te leven.

Op dag 2 ontmoette ik de deelnemers van de groepsreis ‘Helpen in Het Andere Nepal’ waar ik de komende dagen mee zou reizen. Eerst even het stof van het platteland van Dhading afspoelen en bespreken hoe het vrijwilligerswerk in Dhading was geweest. Wat een andere wereld en manier van werken dan in Nederland en zelf in Kathmandu. De volgende dag op pad om de mooiste uitzichten van de Himalaya te zien en frisse lucht in te ademen van Nagarkot en Dhulikel. We hadden geluk: een prachtige zonsopkomst en helder uitzicht op de bergen! Na een paar heerlijke wandelingen en kennismaking met lokale tradities was het tijd om Bhaktapur, één van de 3 koningssteden, te bezoeken. Met zijn prachtige houtsnijwerken en traditionele gebouwen is het net of de tijd heeft stilgestaan.

Na een paar hele leuke dagen met de groep, was het tijd om terug te gaan naar Kathmandu en afscheid te nemen. Wat een positieve en gezellige groep!

Tijd om de verschillende projecten te bezoeken en een goed beeld te krijgen wat vrijwilligers en stagiaires hier kunnen doen. Eerst het klooster, wat een ontzettend lieve inspirerende vrouw is Abby toch! Ze is zo begaan met de jongens in het klooster en wil heel graag dat vrijwilligers in het klooster komen helpen. Je bent dus van harte welkom!

Nepal zou Nepal niet zijn als het toch weer net even anders liep dan gepland. Een staking gooide wat roet in het eten om één van de ziekenhuizen te bezoeken, dus dat moest even naar een andere dag verschoven worden. Gelukkig nog wel twee ziekenhuizen kunnen bezoeken en een goede indruk gekregen.

Ook Pokhara stond op de planning en na een gezellige busrit met wat hobbels en extra stops, aangekomen in het relaxte Pokhara. Aangezien ik hier nog niet eerder was geweest, even een aantal toeristische bezienswaardigheden bezocht, zoals het meer van Phewa en Sarangkot (helaas hier minder geluk met het uitzicht, alleen maar bewolking).

In Pokhara heb ik samen met Ilse (onze contactpersoon in Nepal) een ontzettend leuk project bezocht: de organische boerderij en vrije school. De mensen die hier werken zijn zo enthousiast en energiek dat je er gewoon helemaal blij van wordt. Twee van hen zijn zowel meester en juf op de school als medewerkers op de boerderij. Iedereen helpt mee waar nodig (gewassen verbouwen, koeien melken, mest opruimen, etc) en er wordt geheel biodynamisch gekookt.

Toen was het tijd om weer terug te keren naar Kathmandu, per vliegtuig deze keer! Al een bijzondere ervaring op zich, een minivliegveld en geen duidelijke borden waar je precies moet zijn. Daarnaast kwam ook de minister president van Nepal even per helikopter vanuit Kathmandu langs, waardoor het hele vliegverkeer stil lag! Onze ogen uitgekeken en heerlijk gelachen dat dit alleen in Nepal kan gebeuren. Anderhalf uur later konden we vertrekken en wederom genieten van een spectaculair uitzicht over de Himalaya!

Nog een laatste nachtje in Nepal en weer terug naar huis na een prachtig en druk programma!

Dank jullie wel allemaal en tot de volgende keer Nepal!

Annemieke van Tongerlo - Het Andere Reizen

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates!

© 2023 Het Andere Reizen